Tuesday, December 11, 2012

Jual Beli Apartment Melati Taman Bukit Putra Mahkota

Apartment Melati Taman bukit Putra Mahkota ini terletak di dalam Taman Bukit Putra Mahkota (abis tu kat mana lagi?). Terdapat beberapa Blok Apartment dalam Taman ini (err, 6 blok kot aku lupa). Keluasan unit pula sekitar 800++ kaki persegi bergantung pada unit. Apartment ini tidak mempunyai lif kerana ianya hanya 5 tingkat. Oleh itu, ianya mempunyai kelebihan dari segi parking kerana tidak perlu bersesak-sesak. Maintenace pula hanya sekitar RM50/bulan. Dulu ada security tapi sekarang tak ada lagi. Tapi mungkin boleh ada semula bergantung kepada pihak pengurusan. Dan juga, setiap unit apartment ini mempunyai ruang parking nya sendiri sekurang-kurangnya satu.

Ruang parking yang selesa

Kelebihan Apartment ini ialah ianya berdekatan dengan Kolej Islam Selangor dan juga amenities yang lengkap seperti masjid, pasar, kedai runcit, restoran dan juga kemudahan pengangkutan seperti bas, teksi dan lain-lain. Ianya juga tidak jauh dari Highway PLUS. Lagi, ianya berdekatan dengan Nilai 3 dan amat sesuai untuk shopping bagi kaum hawa. part ni aku tak suka.heheh..Aparment ini juga mempunyai taman permainan yang agak selesa dan selamat untuk anak-anak kecil bermain kerana taman permainan tersebut berada betul-betul di tengah antara blok apartment. 

Taman Permainan yang selesa denga landskap yang menarik

Taman permainan sesuai untuk aktiviti riadah di waktu petang

Nak dijadikan cerita, aku telah berjaya menguruskan jualan unit untuk client(tuan rumah) aku ini. Untuk makluman, tuan rumah aku ni telah mencari pembeli untuk sekian lama namun masih tidak berjaya. Selepas aku menawarkan diri untuk membantu beliau mencari pembeli, akhirnya beliau berjaya menjual unit berkenaan. Aku menggunakan sepenuhnya link ejen hartanah dalam mencari pembeli untuk unit ini dan akhirnya ada seorang kawan ejen aku ini telah berjaya memperkenalkan pembeli beliau. Inilah satu kelebihan menggunakan khidmat ejen dalam urusan jual beli hartanah.

Hasil dari perbualan dengan tuan rumah pula, unit ini telah dibeli oleh beliau dari pemaju (unit baru) pada tahun 2003 dengan harga rm60k++. Beliau membeli unit ini untuk tujuan pelaburan, dan setiap bulan beliau mendapat hasil sewa yang membolehkan beliau untuk membayar installment, maintenance dan juga bil-bil lain. Sewaan pada masa dahulu bermula pada harga rm300++/sebulan. Sehingga kini harga sewaan unit berkenaan telah mencecah RM600/sebulan dalam jangkamasa sepuluh tahun.  

Pada hari ini, harga semasa unit init telah mencecah RM130k++ dan ianya telah dijual pada harga RM120K++. Mari kita buat kira-kira sikit. 

Untung kasar dalam sepuluh tahun ialah RM60K bersamaan harga jual tolak harga beli. Modal asal yang beliau gunakan ialah RM6k (10% deposit). Maknanya duit beliau (RM6k) telah berganda sebanyak 10 kali ganda dalam masa 10 tahun. wow! ROI dia lebih kurang 1000% dalam masa 10 tahun yang mana pada setiap tahun ROI nya ialah 100%. Tu belum dikira dengan positif cash flow pada setiap bulan. Tu juga belum dikira baki terkini loan beliau. Secara kasar, loan beliau telah telah berkurang sebanyak 1/3 dari jumlah loan atau lebih yang mana ianya telah dibayar menggunakan duit orang lain (DOL) sejak ianya mula dibeli. Untungnyaaa.. Kesimpulannya ialah, sesiapa yang nak beli hartanah tu, jangan tangguh-tangguh. Buat study sikit, sekiranya kena dengan bajet dan perkiraan kita, sambar sahaja jangan tungu-tunggu.




6 comments:

  1. lazat btl profit brader tuu.. tp sape sangka, ni area yg tak hot pon dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki dia.. alhamdulillah... agak-agak pembeli baru ini boleh dapat profit macam dia dapat tak untuk next 10 tahun?..heheh

      Delete
    2. waduhh.. kena tanya nujum pak belalang..

      Delete
    3. hahaha..mana nak cari nujum pak belalang niii.. heheh

      Delete
  2. Utie, area umah aku aprment nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku tahu geng! aku kerap juga sampai ke sana baru-baru ni tapi tak sempat nak halo mu.. rushing sokmo!

      Delete