Wednesday, November 11, 2015

Cara Nak buat Professional Engineer, dapat title 'Ir'

Hari ni berpeluang menuntut ilmu untuk buat professional engineer dari Ir. Dr. Cheong Thiam Fook dari IEM.
Ada satu pakej yang sesuai untuk ahli penyelidik contohnya pensyarah dan non-practice engineer.
Maknanya ada title Ir cumanya tak boleh sign projek.
Kalau kat UM sekarang ni, qualification ini melayakkan untuk dapat professorship.
Caranya lebih macam ni la lebih kurang (Yang ini untuk non practice engineer sahaja):
1. Dapatkan Degree Engineering (mesti program 4 tahun)
2. Bila dah ada degree, kena daftar Graduate Engineer dengan BEM dan daftar sebagai IEM graduate member.
4. Kemudian kena buat projek penyelidikan atau apa-apa yang berkaitan dalam masa3 tahun. Waktu ni kena collect PDP poin 60hour (kalau tak sempat 60jam pun masih layak untuk interview. kena pilih 12 jam OSH, 12 jam Engineering management,12 jam code of ethics, 36 jam course discipline -
Tips report, projek kena ada melibatkan design, planning,  leader of project (management role) dan accounting. Report ni kena di endorse oleh dua orang professional engineer.
5. Untuk nak masuk interview, kena buat dua report iaitu experience report dan project report, then submit to IEM.
6. Hadir interview
7. Tulis essay 3 jam- code of ethics <-- yang ni macam exam
8. Tunggu keputusan

Apa-apa pun, sebelum buat semua ni, dapatkan nasihat dari BEM dan IEM dulu lah, untuk selamat. Elok kenal staf yang uruskan semua ni dan sentiasa berhubungan dengan orang ini.

1 comment:

  1. Anonymous12:21 PM

    Some interesting facts:
    1) If one get Dr title after getting Ir, one may like to omit the Ir title since Dr title is superior.
    2) In some private universities, degree + Ir is adequate to become lecturers (normally require at least Masters)
    3) Engineers can also enter bank and insurance industries. Some engineers also heading financial companies (but they need to learn non-engineering matters)
    4) Engineers normally do not have problems in taking non-engineering Masters e.g. MBA.

    ReplyDelete