Friday, December 24, 2010

Kondo Petaling Indah dan Loan MBSB

Kat sini nak update beberapa cerita lah. Yang pertamanya mengenai Kondo Petaling Indah. Baru-baru nih ternampak iklan ada orang nak jual kondo Petaling Indah nih. Starting open price RM115K. Market dalam 140k. Bini aku yang excited, dia la yang dok riki2. Aku pun tengok gak la, macam menarik gak lah. Kawasan pn dekat dgn tempat kerja kitorg. Then, kitorg pergi tgk lah, buat appoinment lebih kurang dgn ejen tu. Sampai sana, masuk2 je area kondo tu, 1st impression nampak lah kondo tu kondo lama..dah 20 tahun..leasehold plak tuh..xpe, kitorg jumpa ejen tuh, masuk dlm rumah. Tengok condition. Macam OK! tapi dua bilik je. Tapi, dua bilik air! menarik gak, keluasan 850sqft. Yang menarik perhatian kitorg, unit ni kat tingkat 1 je, pastu facing swimming pool. Dia punya swimming pool diservis dengan baik! luas kolam dia, air pun jernih..wahh..teruja jugak..pastu kitorg balik, servey2 jalan lebih kurang..jadikk! mlm tu jugak kitorg byr earnest deposit..rm113k sold! haha..skrg nih tgh apply loan..xtahu lagi status mcmana..


Ni plak crita tak baik mengenai investment properties nih..aku ni baru nak bertatih dalam bidang nih, nampaknya aku dah terkena! aku belajar something lah dari sini. Pengajaran dia study keadaan penjual tu. Kalau dia seorang yg terdesak dan xde duit, jual bawah market price. Hati-hati lah. Dia munngkin akan bankrap, give up dlm life dia, kita sebagai pembeli akan kena dengan teruk. Sebab modal semua dah keluar, tapi rumah masih belum dapat2..pasal MBSB nih pulak, aku boleh cakap nih bank ALONG gila-gila punya. Yang aku bengangnya, loan 22k je, aku tanya berapa sebulan kena bayar? dia cakap rm170. Ok lah aku bayar dari awal tahun. Akhir tahun aku check statement, rupanya rm170 tu ialah interest. Principal statik. BAXXXX! klu macam tu sampai mati pun aku bayar xhabis rumah tu..aku bengang betul, lagi satu banyak pulak charge2 lain, penalti lewat bayar lah..ape lah..aku bengang..kesian org yg buat loan dgn ini tempat...Dah tu pulak, staff dia buleh kurang ajar cakap dgn klien..haissshh...nasib baik gak lah nih bukan aku pnya loan, nih seller aku punya loan..seller nih pulak satu hal..dah lepas tangan, duit xde xboleh bayar ape2 dah..pergi mampus ko lah..aku lah yg teraniaya skrg nih, nak elakkan dari rugi, aku cover loan dia..bnyk pulak yg aku kena bayar..lepas nih tobat lah aku kena stadi betul2 sebelum beli rumah..kalau nak ikutkan, kiraan dah betul, peringkat awal aku beli melalui ejen..aku bayar muka semua siap lawyer, sepatutnya OK..tp keadaan jadi rumit bila SAP tak consent, pastu bil tertunggak banyak, bermula dari situ lah masalah datang melanda-landa..fuhhh..gila betulll..

Sunday, December 12, 2010

FCPO - Trading Crude Palm Oil Futures

Hujung minggu cani aku xde buat ape kat rumah..access internet je lah..baca-baca buku sikit, tgk TV, layan anak main, buat review paper sikit(time semangat je lah)..huh, bosan gak..sesekali teringat gak, aku kena komited dgn kerja, aim untuk buat paper sebanyak mungkin, aku sedar, key point ialah menulis lah..xde cara lain, klu setakat pikir tapi xtulis, memang xde apa aku dapat..tuh yg aku aim, kena jugak menulis dalam sehari at least dua tiga ayat..

Dalam dok asyik-asyik access internet nih aku ternampak lah bnyk kawan-kawan yang posting mengenai trading FCPO nih..nampak macam best je, cerita untung saje..yg rugi mcm xdengar sangat..heheh..tiba2 teringat lak aku pasal buku FCPO nih..ari tuh aku ternampak dekat kedai buku kat Giant Kota Damansara, hasil tulisan Yeoh Chiang Peng..setahun lepas, aku nak beli tp duit ciput lak, skrg nih ade buat ape aku tekad pergi beli lah td wlpun duit ciput gak skrg nih..azam untuk baca sampai habis..harga rm28.90..agak mahal bagi aku, mungkin ada kat tempat lain yg lagi murah tp setakat nih aku xjumpa kat kedai buku lain...

Dan jugak aku ada download beberapa E-book dari Donald Trump dan Robert Kiyosaki,(Why we want you to be rich)..sekarang tengah baca lagi, belum habis..baca yg e-book je, nak beli belum mampu..InsyaAllah aku beli jugak suatu hari nanti..






Besok dah kena kerja balik..ah bosannyaa..hmmm, elok aku update mengenai rumah aku yg kat Kota Damansara nih..ada berita baik nampaknya..tadi aku ternampak satu list lelong dengna harga RM85k, tu pun dah dikira bawah Market Value..wahhh..mahalnya unit kat sini sekarang..dua tahun lepas aku beli dgn harga RM63k je..satu indicator yang bagus..buat masa nih aku nak keep je umah nih..sayang oo nak jual..lokasi dah dikira baik gak lah kat sini...dijangka jugak nanti kawasan nih akan meletup lg..heheh..aku nak simpan je as my passive income..InsyaAllah aku abis bayar dalam 4 5 tahun lagi..tu target je..haha

Monday, December 06, 2010

Memancing??

hmmm..hobi lama aku kembali smula..hahaha..kecik-kecik dulu aku suka memancing...maksud aku pancing ikan lah..memang masa kecik-kecik dulu aku suka memancing..boleh kata tiap petang lah aku pergi tepi sungai tu..lepak sorang-sorang pun ape de hal..layan jehh..

Baru-baru nih, aku balik kampung, pegi mancing dekat tepi pantai, dapat gak gelama..banyak gak..tapi banyak aku tak ambik gambar..biasa lah klu dah ralik sangat, memang lupa nak amik gambar..ada sikit je gambar bleh upload..best oo memancing nihh..skrg aku tgh belajar guna baitcaster..benda nih kalau tak reti setting, abih jadi mihun la tiap kali baling...
aku pun still tak pandai-pandai lagi..tapi diorang nih cakap, once dah pandai, memang xlayan spinning dah la lepas nih..yeke tuh? ke nak cover sbb duit dah kuar bnyk buat beli baitcasting tuh..hahahaha...

yang last aku balik kg ari tuh, turun mancing gak..besar besaran lah gak kiranya..ajak AG si kaki pancing tuh gak turun..tapi hampeh, tak dapat sekor pun..musim tengkujuh la skrg kat kampung aku..ombak besar sgt, air pun kotor..kat kuala Kemayang pun fail gak..jemn..aku balik tidur time subuh..takde sekor pun..hmm, pasnih layan trip kat Muar lak klu jadi..heheh..cun2...

Sunday, December 05, 2010

Loan Rumah 70% sahaja

Alamak..loan rumah sekarang hanya 70% untuk property yang ke 3 dan ke atas..penat nih..kena buat strategi balik macamana nak tackle dgn isu nihh..mesti ada jalan..

Setakat nih yang terfikir, aku nak kumpul duit lah..bayar bagi habis unit yang ada nih..insyaAllah dalam 3-5 tahun nih abih bayar lah semua unit yang ada..then boleh buat loan 90% lagi untuk unit yg labih besar..boleh abis insyaAllah..ikat perut sikit je..satu unit dah abis bayar..terbukti mmg boleh punya lah..cash kat tgn pun masih ada lg, cuma buat reserve utk emergency..hmm

Sekarang nih fokus aku ialah belajar bagi habis..ohh, lupa aku nak update, aku tak jadi amik jawatan pegawai PLV tuh,,aku terus belajar kat UM lah..sambung phD..payment dari UM pun not bad, jauh lg tinggi dari PLV tuh lah klu nak ikutkan..cuma status je kontrak..hmm, harap aku dapat habiskan ontime kali nih..terus grab gred 51 pada umur 31 tahun..cun jugak tuu..aminnnn...

Aisey menn..lapar plak..makan dlu...