Wednesday, April 27, 2011

Kisah Menang Lelong dan Reseller P1Wimax yang Penipu!

Alhamdulillah lelong yg 25/4 hari tuh aku dpt unit yg di inginkan tu dgn harga Reserve Price (RP). Unit nih kiranya unit ke 7 lah dlm hidup aku..wlpn yg nih sepenuhnya aku gunakan nama abg ipar aku, namun segala perbelanjaan untuk unit ini adalah dibawah tanggungan aku.

Yg nih lelongan kali ke10 berdasarkan apa yg diberitahu oleh pelelong. Market ada lah dlm rm65k. RP tu aku menang RM27.5k. Unit nih sangat lah kotor, debu tebal, barang bersepah dlm rumah. Refer gambar dibawah. Xsempat nak cuci lg aku agak sibut dgn urusan kerja. Abg ipar aku pun ada kat Ipoh. Tp yg cantiknya ialah unit ini telah dilengkapi penuh dgn tiles dari ruang tamu hinggalah ke bahagian yard. Aku percaya lepas aku cuci unit nih, berkilat lah nanti..xsabar aku nak cuci rumah nih..

Tadi baru lepas uruskan meter air, InsyaAllah Jumaat nih siap lah meter air tu. Untuk elektrik plak, klu nak apply meter baru kena sediakan rm500++, klu nak hidupkan meter lama, just bayar tunggakan RM300++ tp atas nama owner lama lah..yg mana pilihan kalbu..alamak..xtahu yg mana nk pilih..

Aku nk crita sikit kes P1wimax aku nih. Aku ialah pelanggan tetap yang xpernah miss bayar bill wimax nih sejak 2009. Baru2 nih aku didekati reseller wimax nih. Dia promote kat aku utk upgrade. Aku ckp xnak tp dia explain jugak. Dia ckp skrg tgh promosi, just bayar rm100, pastu 3 bulan xpayah bayar(yg sepatutnya aku kena bayar rm99/month), pastu bila sampai bulan ke 4, downgrade lah ke pakej lama iaitu RM49/month...dlm hati aku not bad...aku subscribe lah..bermula kisah sedih...

Bulan kedua aku guna pakej tu, tiba2 bill sampai, aku kena bayar rm172. Apehal pulakkk..aku xpuas hati aku pegi direct ke kaunter Wimax dekat PJ. Bila aku tnya, rupa2nya pekej yg aku dpt tu xde langsung dlm sistem dia. Langsung xsama dgn apa yg dia cakap. Nak xnak aku kena bayar jugak. Geram betul aku..aku call reseller tu xdpt, msg xbalas..celaka betullll

Skrg nih org kat customer service tu mintak aku buat komplen. Tu je, aku balik, aku terus buat komplen. Aku nk tgk ape yg diorg boleh buat. Klu x aku nak terminate je, pastu aku akan band Wimax dlm hidup aku, dlm hidup anak2 aku..aku xkan guna lg..lantak lah..puas hati aku..



Sunday, April 24, 2011

Nik Muhammad Naseem

Anak aku yg kedua telah selamat dilahirkan pada 21/04/2011, 0117am, di Hospital Serdang, seberat 3.13kg. Aku namakan anak ni Nik Muhammad Naseem, xtahu kenapa aku minat sgt nama ni..bg aku Naseem tu ada makna yg agak bagus 'Angin yang sepoi2'. Lg satu nama tu agak commercial lah klu nak buat bisnes ke apa nt. Nick name boleh jd 'Nas', mcm Nas Ahmad tu..cehhh..

Mcm nama aku, klu kat Chester Properties tu, ramai senior suruh aku letak nama commercial..nama aku nih x commercial sgt ke..haha..adoi le..

Utk anak ke dua nih, aku dgn wife berpantang ka KL lah..kat umah sendiri..soronok bini aku tu berpantang kat sini..kali ni better than anak yg sulung tu(Nik Muhammad Haziq)lah..

Better sebab kat umah sendiri, kita bebas nak buat apa2..penuh dgn privacy..nk pergi mandi ke apa ke..xde org kat sekeliling..xnak pki baju ke apa, lantak lah sbb umah sendiri..

Lg satu. klu kat kampung, pantang larang tu bnyk sgt, nak kena melayan arahan org tua tuh penat lah..bg aku benda yg remeh tu xpyh la nak susahkan diri..klu xde sebab dari segi saintifik dan agama, buat apa perlu kita layan..klu kat sini, anak aku tu xmandi satu hari pun, xde sape kisah..

Klu kat umah sendiri, bnyk kesenangan jugak lah, umah kat sini agak moden dgn susunan bilik yg sistematik..air pun laju xde mslh..brg2 keperluan pun senang dapat..klu kat kampung, adoi susahnya..bilik mandi dgn tempat rehat pun jauh..air pulak kdg2 laju, kdg2 xde lgsg..panas pulak tu klu tgh hari..berpeluh2 la..

Kelemahan kat sini ialah susah dapat tukang urut je lah..tuh nak kena balik kampung gak dlm seminggu..tgk lah dlm mggu depan..

Tgh hari nt ialah masa untuk aku mencuba nasib..one more property to go..tgk lah dapat ke x..klu ada rezeki xkemana la tuu..

Wednesday, April 20, 2011

Indahnya Financial Independence

Pagi nih wife aku dh nak bersalin..kitorg dh pegi ke spital Serdang, dia suh balik so kitorg tggu kat rumah jelah..sementara nih aku tulis sikit lah kat sini..


Financial Independence..tu lah tajuk buku yg aku baca skrg nih..seperti gambar kat bawah..bagus buku nih..aku suka betul baca..1st time buku yg aku jumpa ditulis dalam bentuk perbincangan yang agak mudah untuk difahami..bnyk benda baru yg aku pelajari dari buku ni yg xde kat buku lain..walaupun ianya diterbitkan pada tahun 2000, namun aku dapat merasakan ianya masih boleh digunapakai pada masa sekarang ni..


Lepas baca buku ni, aku terbayangkan indahnya hidup bila dah bebas kewangan..bayangkan kita duduk dirumah sendiri yg sudah habis dibayar..dividen hasil pelaburan saham sahaja dah mencukupi untuk menyara hidup..kereta mewah tu pun dah habis dibayar..rumah 20+ buah yg separuhnya dah habis dibayar..bersih bulanan hasil goyang kaki sahaja melebihi 5 angka..apa lagi yg nak atas dunia nih..cukup lah..masa utk berbakti kepada masyarakat..masa untuk berehat-rehat..masa untuk bercuti..


InsyaAllah aku akan usaha kearah itu..aku macam dapat melihat cahaya dihujung terowong..ohh..

Wednesday, April 06, 2011

Alam Idaman Service Apartment

Uii..aku da hantar anak sulung aku tuh balik kampung laa..tgh tggu wife aku nak bersalin anak kedua plak..bg mak aku jaga yg sulung so senang sikit aku nak urus kat sini buat sementara..

2 3 hari nih, bizi sangat2..cek aku yg dah siap tu pun belum sempat pegi collect..haii, xnak duit ke aku neeiyhh..

Rumah lelong nih, dah bnyk abg ipar aku send, tp satu pun belum sempat pergi tgk..adeii..

Cerita mggu lepas, aku ada jaga satu booth nih..Alam Idaman Service Apartment, Shah Alam..perhh, yg nih mmg terbaik utk investment..tp skala besar sikit lah..aku xmampu dgn slip gaji aku yg ciput tu..xpe lah, next time aku beli..kepada pembeli2 unit tersebut, tahniah aku ucapkan kerana anda telah memilih jalan yang betul..apartment freehold, pegangan non bumi tp dpt bumi diskaun..downpayment serendah rm3k..mmg berbaloi2..siap2 je nanti, nak sewakan atau nak jual pun untung dua2..rugi betul aku xbeli..ditambah pulak lokasi terbaik..mmg menyesal xbeli lah..

Kesimpulannya, unit kat Alam Idaman nih dah selamat terjual semuanya..tamat cerita..ada org nak beli?? sila beratur dan beli dari 1st owner lah..anda dah melepas..