Wednesday, October 28, 2015

Harga Barang Terus Naik, Tips Jimatkan Perbelanjaan Barang Dapur

Kalau dulu aku lah pengunjung utama Pasaraya Giant, sekarang aku lah pemboikot utama pasaraya ini. Dulu-dulu tak pandai berbelanja. Tak buat perbandingan harga. Rupa-rupanya harga barang-barang di pasaraya ini jauh lebih tinggi berbanding harga yang boleh diperolehi dari Pasar Mini SPEEDMART!

Aku sangat mengkagumi perniagaan SpeedMart ni. Lihat bagaimana pengurusan yang cekap membolehkan harga barang di pasaraya ini boleh dijual dengan harga yang jauh lebih murah berbanding pasaraya besar yang lain. Lihat saja cawangannya yang tumbuh dimerata-rata disekitar lembah Kelang ni.

Jadi sekarang ini, 90% peratus dari pembelian barang dapur dari rumah kami adalah dari SpeedMart. Setakat ini, kami amat berpuas hati. Ianya cepat, mudah dan kebanyakan keperluan kami boleh diperolehi dari pasar mini ini dengan baik.

Friday, October 23, 2015

Cara nak beli kereta pertama dengan percuma, senang!

Ingin buat pembelian kereta pertama secara percuma? ada satu teknik yang saya nak share. Senang beb!

Mula-mula, beli kereta second hand secara tunai, contohnya kereta kancil berharga RM5,000.

Kemudian guna saja kereta berkenaan sekurang-kurangnya 3-4 tahun.

Pada tahun keempat, NCD kereta dah berkurang sebanyak 50%.

Nah sekarang dah boleh beli kereta besar, trade in kancil tu, guna NCD yang sama dimana insurans kereta berkenaan dari harga RM4,000 telah berjaya dikurangkan kepada RM2,000.

Guna kereta besar tu, lepas 3 tahun, penjimatan secara kasar sebanyak RM6,000 dapat diperolehi, belum tolak harga semasa kancil tu.

Secara kalkulatif, penjimatan berkenaan telah melebihi harga kereta pertama. Jadi kereta pertama dah dikira sebagai kereta free. kan?

Keypoint kat sini ialah delay your gratification!

selamat!