Wednesday, April 21, 2010

Saving kena kuat..

Dah lama aku perati kan mengenai pelaburan dan pengurusan kewangan nih..dah bnyk tempat aku pegi belajar...dh bnyk blog dan buku yg aku baca...dah bnyk org yg aku tnya..dh bnyk org yg aku perhatikan..kat sini aku nak buat kesimpulan, utk setiap pelaburan..kita xboleh lari dari menggunakan modal..

untuk nak ada modal, kita kena ada saving..saving yg kuat tuh sgt penting, yg nih la kuncinya..jgn dok fikir nak enjoy je dgn duit yg ada..mmg la syok dpt beli brg2 yg kita nak..tp lagi syok klu bleh simpan dan duit tu akan bekerja utk kita dn dapatkan apa yg kita nak hasil dari simpanan kita tu..

kat sini aku nak share pglmn aku dgn kawan sorg nih...dia punya la minat nak beli rumah...cerita kat aku bukan main...excited gila..mintak aku ejas satu umah utk dia..aku no hal bab cari umah senang je..tp bila samapai masa, nak mitak ernest deposit serendah 2k pun susah..dalam simpanan xde langsung..ok aku cuba ejas dgn owner, owner mitak 1k, pun xboleh bagi..

Owner tuh dah maki2 aku..bengang je aku rasa..sakit ati..tp nak buat mcm mana..aku pun xdapat nak tolong..nih yang susah..betul la omputih cakap.."no money no talk!"
kena faham betul2 isu nih..

Saving nih jgn buat main2..sgt2 la penting..klu xde duit, peluang lalu depan mata tgk je laa..xboleh buat apa...even klu nak beli rumah yg mark up loan pun kena ada modal...memang la org cakap rumah free, tp tetap kena dahulukan duit sdiri..klu xcaya try la..aku penah beli umah mark up loan...tu pun kena letak jugak dlm 7k..cuma bila loan release, duit tu bleh dapat balik laa..


first thing yg kena ingt ialah saving..plss aku nasihat kat diri aku sdiri gak nih..tp jgn sampai jadi kedekut! yg nih org xnak kawan punya..dulu aku pun ada kawan yg kedekut taik idung masin xhingat punya..yg nih memang aku xkawan..mmg aku dh block awal2...aku xrugi ape klu xkawan dgn dia..lg aku kawan dgn dia, lagi aku rugi..baik aku dok jauh2 je..xde kepentingan langsung dlm hidup aku..kawan mcm nih jenis yg xboleh tumpang punya...duit bnyk pun klu org xsuka sbb prangai kita tuh, hmm..then pikir lah sdiri!!..

Saturday, April 17, 2010

Desa View Towers

Hari nih 17 April 2010, sabtu..aku plan nak pegi tgk umah kawan aku yg baru dibeli dekat Kondo Desa View Tower, Wangsa Maju...Pkl 11am gitu aku gerak kesana, pastu singgah UM jap hantar bini aku ada kelas sampi pukul 5 ptg..so, aku dgn anak aku yg sorg tu lah..membujang ke rumah Juan..haha

Sampai kat umah kawan aku tuh dlm pukul 12..tgk dia tgh dok pasang tombol pintu..fuh, cantik betul umah dia..

Dgn lantai marble, keabinet dapur, toilet dua, 3 bilik tidur..square feet pun 900++..dgn harga 100k dia beli subsale, payment bulanan bawah rm500/month sangat la berbaloi klu dibandingkan duduk umah sewa lama beliau..

Desa View Tower nih dulunya maintenance sgt teruk, ramai yg xnak duduk situ..lama2 harga pun mcm xleh naik sgt..tp skrg, bila management dah tukar, bnyk perubahan telah dibuat..tgk lah nanti, ada potensi lagi nak naik tu..

Kondo nih, swimming pool pun ada, ramai je yg turun mandi manda..ok lah tuh, bosan2 bleh turun swimming...

Klu nak sewakan rumah tu, plg kurang pun rm700-800/month..ok lah tuh postive cash flow apa..tp kawan aku nih nk duduk sdiri, pun okey! berbaloi2!

Lain kali nak pindah xde la rasa berat hati sgt, boleh dapat duit lagi..beli umah kat tempat lain plak..

Unit kawan aku nih ground floor, ok lah xyah libatkan lif..klu lif rosak ke apa xde nak kena menapak naik..lagipun senang nak pindah2 barang...ada laman lagi depan belakang rumah, bleh buat BBQ apee..hehe

Dalam pukul 4 petang mcm tu kawan aku nih dah siap cat rumah dia..aku tolong sikit2 pasangkan Goose neck dekat toilet..anak aku buat hal xnak duduk sorg2..asyik nak dukung je..xsyok nak buat keje la..

Kitorg cargas balik lah dlm pukul 4 gitu aku kena amik bini aku plak dlm pukul 5 kat UM..