Wednesday, March 31, 2010

sewa umah selayang

Alhamdulillah aparment yg dekat selayang tu telah bertukar ganti penyewa tanpa membiarkannya kosong walau sebulan..tenant lama keluar tgh bulan, deposit burn, aku amik masa dua hari utk bersihkan..pastu mlm tadi dah konfirm ada org sewa, dia siap bayar deposit on the spot...harga lama 250 je tp kali nih aku berjaya sewakan rm300..ok lah tu..umah pun bukan besar, bilik pun dua je, lokasi pun bukan hot sgt..

Penyewa yg nih pun pasangan baru kahwin..muda lagi..umur baru 21 masing2..bagus2, kahwin awal...

tp yg peritnya masa nak cuci2 umah tu..dah lama sgt kot umah tu xdiservis..teruk jugak keadaannya..dgn debunya, dgn sinki tersumbatnya, dgn lampu yg dh bnyk xnyala..tenant lama rilek je duduk situ..xde komen ape2..

Tp aku puas hati aku berjaya setelkan semua sdiri, xde upah plumber mahupun technician..hehe..seronok jugak buat benda nih bila dah berjaya..yg sink tersumbat tuh paling susah nak buat...pam sini bocor situ, tutup bocor tu, tempat lain plak bocor..
aku tuang asid abih satu botol..last2 pegi jugak...laju je air ngalir kuar..huh..legaaa...

lampu xnyala, aku panjat atas bumbung, berpeluh kat dalam bumbung tu..unit nih atas sekali, rupa2nya simple je masalah dia, wayar terputus..aku sambung balik..terus nyala lampu tu..tenant lama duduk bertahun2 xleh buka lampu tu..sian..dah la lampu tu yg dkt hall utama..


Pastu aku cat lebih kurang..terus je cantik umah tu..boleh la klu nak letak rm300/month tu..then sekarang, keje kutip duit lah tiap bulan, semua umah dh ada tenant..

utk next rumah, kena kumpul duit sikit lagi lah..hmmm....

Nih Gambar Sebelum..

Yg nih gambar selepas..

Nik Muhammad Haziq suka sungguh klu cuci2 rumah nih..sebab dia dapat main air..

Thursday, March 25, 2010

rezeki oh rezeki...

Kali nih aku nk tulis sikit pasal rezeki...syukur alhamdulillah kita semua dikurniakan rezeki yg melimpah ruah dari Nya...tidak kira dari segi kesihatan dsbgnya..


Baru2 nih aku telah mendapat berita mengenai keputusan master aku...alhamdulillah semua telah dilaporkan baik dan aku berkemungkinan lulus...huh!!akhirnya...tiga tahun bergelumang..mcm xsanggup lagi nak tgk benda tuh lepas nih...


lega rasa di hati...at least aku dh dpt something...mmg dah target aku..biar lambat2 pun asal aku dapat...lega laahh mcm baru lepas hutang bnyk ribu...hehehe

Baru2 ini aku ada mempraktikkan apa yg org ajar aku dlm usaha untuk dimurahkan rezeki...iaitu bnykkan bersedekah...bukan xsedekah pun sblm nih, tp baru2 nih aku lebih kan sikit..haha

Ternyata, amat berkesan...rezeki dtg bergolek2 lepas tuh...semua claim aku yg sangkut2 semua lepas...dtg sekelepuk plak tuh...fuhhh...tp xde la bnyk...tp better than nothing la..

Klu xcaya, cuba la try test...hehe...klu nak ikutkan, benda yg sama juga diajar oleh En Robert...huhu, tp niat kena la betull..ikhlas keranaNya..bukan utk dibalas..huhu

Semenjak aku libatkan diri dlm hartanah nih, rs seronok...cukup bulan ada je duit extra..duit hasil dari org byr sewa..biar xbnyk mana pun..tp ada something...something dari investment yg kita buat..hasil titik peluh..seronok beb..klu xcaya, cuba la tnya semua tuan2 umah yg otai2...bestnya susah nak gambarkan..mcm senang je duit masuk tiap2 bulan..bukan kene buat keje apa pun...duit ada je dlm poket..huhu...thums up lahh..

Monday, March 15, 2010

Blajar baiki rumah

Sibuk jugak kebelakangn nih menguruskan hal ehwal rumah..haha..kali nih aku rasa seronok betull..rasa konfiden sikit..konfiden mengenai urusan2 membuat kerja2 membaiki rumah..baru2 nih aku telah berjaya siapkan pemasangan DB, kipas, lampu, dan sebagainya complete utk rumah di Subang tu dgn bantuan sain rapak (En Toek)..ape2 pun aku dh blaja bnyk, klu nak buat wiring rumah, harap lepas nih dh bleh buat sorg2..hehe..

Penting bagi aku utk belajar benda2 nih memandangkan lepas nih bnyk lagi yg aku kena buat rasanya..sometimes rasa malu dgn diri sebab xtahu pun mcmana konsep wiring rumah sebelum ni..mcmana la UM bleh bg degree kat aku..huhu...even org yg taraf technician pun tahu konsep nih dgn sgt mahir..malu kaann..

Sejak aku rasa seronok dgn benda nih, tgn dh xboleh dok diam..xleh nampak je wiring yg perlu di baiki..laju je tgn aku gi cari alat2 utk baiki..haha..baru2 nih balik kampung, aku baiki lampu umah mertua, baiki wiring kat umah mak aku..seronok bila berjaya baiki..keseronokan tuh yg buat aku puas hati..biarpun kerja tu remeh dan kecik..

baru2 nih jugak, aku gi drill rumah kawan aku dekat Flora tuh, keras betul simen dia..sakit2 badan aku 2 3 hari lepas kerja tuh..ayam betull!!aku rasa aku tahu kat mana mistake..mata drill aku tumpul kot..kali nih aku beli mata drill jenama BOSCH..puas hati betul aku drill kat subang baru nih..nak masuk je keje dia..tekan sikit je..

Lagi satu, klu buat keje2 nih buleh save bnyk duit..cuba bygkan klu upah org dtg buat, keje sikit je tp caj dia melampau2..klu buat sdiri nih, modal kecik, barang pulak jadi hakmilik kita sdiri...skrg nih dh byk alat2 kat umah aku tuh..haha..then ada beberapa alat lain lg utk dibeli lepas nih...hahaha...bes lah benda nih dh jadi hobi aku plak..



Monday, March 01, 2010

pendapatan pasif

huhuhu...dua tiga menjak nih aku terfikir apa agaknya jadi ya klu aku dibuang kerja..mati la aku nak hidup cane klu xde income setiap bulan..dan aku start fikir, berapa pasif income aku yg boleh generate duit utk aku setakat nih..hmmm, alahai ciputnya nk feed anak aku sorg tu pun xlepas, klu aku hidup sorg2 ingt bleh lepas kot dgn minimum bajet setiap bulan...yelah bersandarkan 2 portfolio yg kecik tu (hartanah dgn ASB)masih jauh aku utk mengejar impian yg entah bila boleh dicapai.. huhuhu
dgn permulaan modal yg kecik, mcm mana la aku nak capai financial independent nih..

aihh, serabut betul kepala hotak ini memikirkan hal nih..apa2 pun aku masih jauh..masih bnyk aku kena belajar, masih banyak ilmu perlu aku timba, masih belum utk aku bermewah2, masih banyak ruang aset perlu aku penuhi, masih belum tiba saat memiliki liabiliti,...tidak semudah A,B,C seperti yg dibincangkan...sehari bagaikan setahun, setahun bagaikan banyak tahun..haha...

apa2 pun, aset aku kena kuat, kuat utk menyara aku sekeluarga, sampai bila2..ahhh... pening2!!