Monday, January 20, 2014

Review Progress Investment berakhir 2013

Lewat aku bercerita tentang ini. 2013 ialah antara tahun yang aku paling tak produktif dalam investment. Tiada sebarang unit baru yang aku beli pada tahun ini. Wah teruknya. Aku boleh listkan beberapa alasan tapi itu tidak membantu aku untuk terus ke hadapan.

Pembaharuan dalam 2013 ialah aku dah buat ASB loan ke tahap maksimum. Tahun 2013 ini ASB mengumumkan dividen sebanyak 7.7 sen dan bonus sebanyak 1.00 sen.

 Dari segi hartanah, tiada pembaharuan yang major melainkan masih maintain penyewa lama tanpa sebarang masalah. Aku masih tiada perancangan untuk naikkan harga sewa untuk setakat 2014 ini.

Tahun 2013 juga menyaksikan keborosan aku dalam membeli peralatan yang tidak mendatangkan faedah. Banyak aku berhabisan dalam melayan hobi memancing ni. Masih tiada mendatangkan hasil yang memberangsangkan setakat ini. Sesuatu ikhtiar perlu dilakukan bagi mendapatkan hasil dari hobi ini.

Sunday, January 05, 2014

Aku yang malang - Cara keluarkan hook yang tersangkut di jari

Aku selalu ternampak orang post cara keluarkan hook yang tersangkut di jari. Tapi aku buat tak endah. Kali ni betul-betul berlaku kat aku. Masa tengah ikat mata kail hari tu, entah macamana terlepas tali dari gigitan aku dan terus terjadi macam gambar di bawah (dalam sekelip mata) kat jari aku (ini gambar dari internet sebab aku tak sempat nak snap jari aku masa tengah panik tu.)

So, dalam keadaan panik tu, aku tak ada pilihan, kena tembuskan jari macam gambar bawah ni :

Untuk makluman, hook ni bila dah tersangkut, tak boleh reverse, sebab dia ada cangkuk yang dibuat purposely tak bagi mangsa terlepas. Sekarang ni aku lak yang jadi mangsa sendiri. hahah. Hasilnya :


Yang menariknya, sakit takde lah rasa sangat, ngeri je lebih. Pengajarannya, next time kena lebih hati-hati mengatur langkah. Malang tak berbau.