Monday, June 28, 2010

Kenapa perlu buat loan rumah selama mungkin (30 tahun)

Loan 30 tahun? wah lamanyaaa..buat apa lama sgt..nanti bank lagi kaya..lagi bnyk interest kena byr kat bank..total up lebih dari dua kali ganda harga rumah...huuuuu..kaya la bank mcm tu...nih lah yg aku pikir pada peringkat awal penglibatan dlm pelaburan perumahan nih...

Tp bila aku tnya bos, bos cakap buat selama mungkin!aikk...aku xpuas hati aku calculate..memang klu buat loan dlm tempoh yg lama, jumlah yg kita bayar melebihi dua kali ganda harga rumah..contohnya rumah harga 60k tp jumlah yg dibayar ialah 140k!!!

Tp bila aku selidik dan kaji balik hujah-hujah expert, begini jawapan diorang..

1. Tempoh yg lama boleh kurangkan bayaran ansuran..dengan bayaran ansuran ni kita boleh kurangkan komitmen kita setiap bulan dan kita mampu untuk memiliki lebih dari 5 unit rumah dgn mengikut kemampuan lah...

2. Dengan bayaran ansuran yang minimum, kita mampu menjana duit labih hasil dari kutipan sewa (+ve cash flow) setiap bulan mengalir masuk poket..biar lah sedikit asalkan positif..

3. Biarkan bank jadi kaya..kita patut berterima kasih kepada bank kerana telah meminjamkan kita duit untuk membeli rumah berkenaan yg mana ianya bukan dibayar oleh kita..kita bayar pakai DOL (Duit Orang Lain!!)..remember that..

4. Loan yg selama mungkin ini boleh memudahkan peminjam dlm kes yg mcm nih..peminjam masih boleh memendekkan pinjaman dengan membuat bayaran dua kali ganda dari nilai ansuran. Dgn cara ini loan 30tahun boleh dipendekkan kepada 15 tahun..tapi sekiranya tidak mampu bayar dua kali ganda tu pada suatu2 masa, bayarlah ikut jumlah yg sepatutnya pada bulan berkenaan..mudah bukan...

Sila pastikan jenis loan yg diambil adalah berdasarkan daily interest compounded..bnyk kelebihan dengan menggunakan daily basis ni berbanding monthly atau yearly basis..bnyk penjimatan yg boleh dilakukan diamana ianya memerlukan pemahaman yg mudah..

Sekiranya kita ialah pembayar yang berhemah, daily basis adalah pilihan yang terbaik dimana sekiranya installment tersebut dibayar mengikut teknik yang betul, banyak kelebihan yg boleh diperolehi..

Saturday, June 05, 2010

check list sebelum beli rumah

Kat sini aku nak share sikit apa chek list yg kita perlu ada dlm proses utk membeli rumah..utk posting kali nih, aku betul2 berdasarkan pengalaman aku dan mungkin ada item yg termiss..cheklist nih juga adalah bertujuan utk mengingatkan aku dlm proses membeli rumah yg seterusnya sbb kadang2 aku sdiri terlepas pandang mengenai benda2 ini...cheklist nih juga lebih pada hartanah lelong...

Berikut setakat yg terfikir:

1. Lokasi,lokasi,lokasi- tips: klu bleh dekat dgn Pasaraya besar atau fastfood-sebab diorg dah studi kawasan tersebut ramai orang ke x..klu kawasan tersebut xde potensi nak naik, mcmana diorg bleh buka cwgn diorg kat situ ye x???
1a. Sila pastikan ROI lebih tggi dari dividen ASB..otherwise baik letak je duit tu dlm ASB..
2. Berapa harga market(MV)?
3. Berapa harga buka(RP)?dah berapa kali lelong?
4. Berapa maintenance tertunggak?bank cover ke x?
5. Berapa cukai pintu atau cukai taksiran/cukai tanah?bank cover ke x?
6. Berapa anggaran baiki?
7. Ada kaveat?klu ada lari jauh2 dari rumah tersebut...
8. Leasehold ke freehold?
9. Berapa bil elektrik tertunggak?
10. Berapa bil air tertunggak?
11. Berapa bil pembentungan tertunggak?
12. Berapa loan yg kita mampu?
13. Berapa lawyer charge utk SNP dgn Loan?
14. Berapa charge evaluer?..
15. Cuba elakkan amik tingkat paling atas, biasanya masalah bumbung bocor dgn pencurik!!!..
16. Klu nak amik ground floor, make sure tiada pakej anai2 dan konco2..
17. Grill dah ada ke x?kos grill biasanya makan riban jugak..
18. Dah kaluar title ke?klu dah keluar, charge lawyer tu tggi sikit..kena consult dgn lawyer bab nih...


Berdasarkan pengalaman aku, utk unit low cost dan medium cost yg lingkungan harga 30k-60k, kita at least kena ada duit cash sebanyak rm15k, ini utk selamat la..klu betul2 nasib baik, rm7k dah cukup utk memiliki unit tersebut..sbb, proses beli rumah nih ada bnyk sgt kos yg tersembunyi..hati2 lahh...

apa2 pun kena stadi bnyk sebelum membeli apartment...bnyk2kan lah bertanya pada yg pakar,baca buku pun boleh sbg rujukan..

Thursday, June 03, 2010

Bayar Hutang PTPTN

waaaahh...hutang PTPTN!!!pening gak nak bayar tuuu...klu ikut cara biasa, potong je gaji setiap bulan rm200, haha..klu gaji tiga ribu, tggl lg 2800..bnyk gak tuh potong...letih gakk nak habiskan rm30k..~sigh~..nak buat cane dah kita pinjam duit org..hutang wajib dibayar walau xdituntutt....

Kat sini ada beberapa contoh cara nak bayar hutang nih dgn cara lain...

a- klu ada duit cash 30k, beli satu unit low cost yg murah gila2, klu betul2 pndai cari, bleh dapat dgn harga 30k tu..bayar je cash..ujung bulan kutip sewa rm300/month tu, byr la PTPTN tu..tp make sure total cost umah tu xlebih 30k lah..beli umah nih ada bnyk kos tersembunyi..kena check betul..@ kalu ada 30k, beli 3 unit low cost..tp yg nih kena buat loan bnyk lah..depend la pada objektif masing2...

b- klu ada duit 10k, beli 1 unit low cost gak, 30k-50k..tp kali nih buat loan..make sure positive cash flow lebih dari rm150/month..lagi tinggi lagi ok lah..bayar je PTPTN pki duit tu..at the end, PTPTN setel, pastu umah tu abih byr..syok2!!

c- klu xde duit..yg nih susah lah..nak beli umah dgn cara mark up loan pun nak kena ada duit..cuba la simpan at least 10k dlm tgn utk nak beli low cost apmt..

utk kes aku, aku amik cara (a)..mmg bergolok bergadai lah..abis duit simpanan...siol je, pressure gak mula2..imagine lah tiba2 je duit dlm bank kita menyusut cepat gila..tp dlm ati aku, buat gini much better than potong gaji bulan2 la...

Ending dia, dpt umah sebijik, PTPTN setel..tu cara terbaikk...