Sunday, September 22, 2013

Trip Memancing di Kelong Acheh, Mersing, Johor

Trip ni trip terdesak dengan sepupu aku..nak kejar dua minggu akan datang yang masing-masing busy, jadi keputusan di buat dengan cepat, dalam 3 hari sebelum trip, terus booking. Trip ni agak kumpau sebab tak dapat ikan besar. Hanya dapat melihat tarikan yang kuat tapi tapi tak sempat nak layan dah terlepas. Yang lain banyak gunakan appollo, dapat lah naikkan selar, kunyit dan beberapa spesis kecil yang lain.


Sampai kat jeti jam 2 petang

Bot yang digunakan untuk mengangkut penumpang ke Kelong, perjalanan mengambil masal dalam 15-20 minit. Jarak dalam 1km je kot. Nampak Kelong dari jeti.

Pemandangan jeti dari atas bot
Pemandangan kelong dari atas bot. Kelong ni dikelilingi pulau menyebabkannya sesuai untuk dibina tanpa risau mengenai monsun.


Sekitar pemandangan di atas kelong

Perangkap untuk mendapatkan umpan hidup. Sotong pun ada. Umpan hidup diberi secara percuma kepada pemancing.

Enjin digunakan untuk menaikkan perangkap. Sangat engineer!



surau






Layan sun set


Sekitar pemandangan di atas kelong

Makan malam. Kerapu masak steam, udang goreng pedas, telur dadar dan sayur kacang panjang.
Usah risau pasal makan sebab di sediakan kepada pengunjung enam kali sehari. Air kopi, teh dan oren boleh didapati 24 jam.

Makan malam

Sotong hasil candat


Sepupu aku melayan ulat bulu si pengacau umpan. 

Hasil apollo

Binaan bilik di tingkat atas menjimatkan ruang

Lupa nak ambik gambar bilik. Diorang sediakan tilam, bantal dan etc. Sesuai untuk bermalam. Kemudahan tandas juga A, ada banyak tandas dan bersih.

Geng kaki pancing memang cepat mesra walau baru kenal.

Komen aku.
1. Kelong ini memang 'A' dari segi layanan dan fasiliti
2. Bisnes kelong ini boleh dijadikan sebagai model untuk sesiapa yang ingin mengusahakan bisnes yang sebegini.
2. Lokasi kelong memang terbaik, ikan sekitar kelong memang banyak. Pada pandangan aku ikan tak mahu makan umpan sebab bukan musim, tak kena tide yang sesuai, keadaan arus, suhu dan pelbagai parameter lain. Memancing ni memang banyak faktor kena konsider.
3. Siapa yang berminat nak datang sini, aku rekemen untuk datang pada waktu bekerja. Maksud aku, ambil cuti pun berbaloi sebab, tak ramai orang di atas kelong dan tak berserabut. Boleh memancing dengan lebih bebas.
4. Singaporean memang suka untuk datang ke sini. Kos bagi aku agak mahal, sekitar rm150 per pax per day. Mungkin bagi diorang, murah. Tapi kalau berkemampuan, aku sangat rekemen untuk datang. Dikhabarkan, 10 tahun lalu, tokey kelong berhabisan sekitar rm2million untuk bina kelong ini. Pengalaman yang dapat kalau nak dibandingkan dengan yang apa yang dibayar, priceless.

Hasil ikan yang aku dapat memang tak balik modal dengan kos yang dibayar, maka teknik mengambil hati isteri amat perlu. Terpaksa aku belikan beberapa barang dapur yang menarik sepanjang perjalanan pulang termasuklah daging salai, jagung dan lain-lain. Nasib baik wife senyum, ada can next time boleh buat trip lagi. hahah

6 comments:

  1. syok tu bro,x tak ajak teman pun..hehe.dah lama x memancing ni,rod pun ada dalam stor berhabuk..huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat tambah pengalaman boleh lah..next trip raya haji nanti di muara pantai Sabak, Kelantan.. tido dlm bot..jom lah.. rod berhabuk kena bagi dia exercise..heheh

      Delete
  2. Bro blh send no fon kelong 2 x...

    ReplyDelete

  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  4. Anonymous7:12 AM

    bleh bg contact num untuk memancing di kelong acheh x?

    ReplyDelete
  5. bleh bg num pon kelong acheh nie x ?

    ReplyDelete