Thursday, July 18, 2013

Cara nak buat duit free dengan ASB Loan

Dah banyak kali aku buat kira-kira mengenai perkara ini. Mulanya aku tak percaya kita boleh buat duit free dengan ASB loan ni, tapi bila aku memikirkan nya banyak kali dan buat kira-kira, memang kita kan dapat duit free. Mudah saja caranya.

Sebagai contoh:
Untuk maksimumkan duit free ini atau dengan kata lain, buat loan ASB sebanyak RM200k, mula-mula kita kena ada reserve duit gaji (atau mampu bayar installment ASB loan ini setiap bulan)  sebanyak rm1,068 pada setiap bulan untuk tahun pertama sahaja (loan ASB selama 30 tahun). Untuk tahun kedua, kita akan dapat dividen ASB tadi (~8% atau ~RM16k), maka gunakan duit dividen ini untuk bayar installment pada tahun kedua. Untuk tahun ketiga, guna dividen tahun kedua untuk bayar installment dan begitu lah seterusnya sehingga loan habis dibayar. 

Lepas 30 tahun, nah, kita akan dapat sekelepuk RM200k tadi. Duit free kat sini ialah bersamaan RM200k-13k (modal tahun pertama) = 187k. Duit free ini secara purata, kalau kita bahagikan selama 30tahun, maka ianya bersamaan ~RM520 sebulan, dan yang penting, duit ini FREE. Siapa nak bagi beb? Cepat-cepat lah buat benda ini dan jangan tangguh-tangguh. 

Kita akan fikir, bank akan untung kalau kita buat loan ASB ini. Tapi kita juga kena ingat, kita juga tak akan untung kalau kita tak buat loan ini. Maka keuntungan bank tak perlu dipertikaikan. Sepatutnya kita yang perlu berterima kasih kepada pihak bank kerana membuka peluang ini kepada kita.






Lagi satu, loan ASB ini bertindak sebagai insurans dimana ianya di lindungi skim insurans. Sekiranya berlaku apa-apa terhadap kita contohnya ialah cacat kekal atau kematian, duit berkenaan akan dibiaya oleh syarikat insurans dan pewaris kita akan mendapat duit berkenaan dengan penuh tanpa perlu membayar baki yang tinggal. Even insurans kesihatan kita pun tidak dapat menandingi dan memberikan jumlah yang sebanyak ini sekiranya kita meninggal.

Sefaham aku, hanya tahu ada 3 bank di Malaysia yang memberikan loan ASB ini, iaitu Maybank, CIMB dan RHB bank.

Juga maklumat baru yang aku perolehi, sebenarnya kuota unit ASB bagi setiap individu akan ditambah pada setiap tahun sebanyak ~RM20k. No wonder ada orang boleh simpan duit dalam ASB sebanyak RM400k.

Tak perlu risau mengenai kelulusan kerana loan ini, pihak bank senang meluluskan kerana mereka ada jaminan dimana sekiranya kita tidak mampu membayar loan ini, mereka akan menjualkan unit kita ini. Bank akan mengambil hak mereka dan bakinya akan diserahkan kepada kita. Maka, jangan risau mengenai ini. Juga, kita jangan lah guna duit dividen tu untuk berjoli. heheh.. kena  ada disiplin..

p/s: kuat aku promote ASB loan ni.. macam bank ada bg insentive je utk aku..heheh

62 comments:

  1. salam. nk tanya. kalau kita buat loan asb. contohnya 100k ada effect tak untuk loan lulus kalau nak beli rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. saya tak tahu kes org lain.. tapi kes ini terjadi kat saya sendiri. Baru-baru ini loan kereta saya hampir tak lulus, bila bank tahu saya ada buat loan ASB, bank kira loan ASB sebagai pendapatan tambahan. Ini banker yang beritahu saya dan alhamdulillah loan kereta saya lepas.

      Delete
    2. salam. bank tgk asb tu sebagai backup.dan semuanorang tahu asb dijamin oleh kerajaaan ia tidak seperti simpanan biasa yang duit tu noleh bwk lari . andai kata kereta tu installment problem maka bank akan korek daripada ASB tu pulak

      Delete
    3. Anonymous12:18 AM

      salam...
      untuk kereta mmg senang nak lps loan...tp soalan yg ditanya oleh eira eixora ialah loan rumah...asb loan ni akan dikira dlm komitmen jugak nanti tp die akan minus sedikit shj sbb kite ade dpt dividen dr ASB ni...jd kalau rase nak beli rumah, jgnla buat ASB loan byk sgt...nti x lps komitmen rumah...

      Delete
    4. tq for the info..

      Delete
    5. Anonymous1:50 AM

      aku asb loan max 200k ms umur 22 dulu..1st pay slip trus aply loan.. now div dpt ckp untuk byr loan umah n loan asb so det gaji x sentuh..syukur..

      Delete
    6. $$$ URGENT LOAN OFFER WITH LOW INTEREST RATE APPLY NOW $$$
      Do you need Loan to pay off your debt and start a new life? You have come to the right place were you can get FUNDED at a very low interest rate. Interested people/company should please contact us via email for more details.

      Full name:
      Date of birth (yyyy-mm-dd):
      Gender:
      Marital status:
      Amount Needed:
      Duration:
      Address:
      City:
      State/province:
      Zip/postal code:
      Country:
      Phone number:
      Monthly Income:
      Occupation:

      E-mail: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

      Delete
  2. masih sangsi lagi dengan pelaburan ASB

    ReplyDelete
    Replies
    1. elok kalau boleh kongsi part mana yang sangsi tu... :)

      Delete
  3. Anonymous6:12 AM

    salam bro , nak tanya CIMB loan utk ASB nie konvensional ker atau islamic. Macam maybank tue saya tahu dah ia islamic , cimb plak mcm mane? dan mana bagus rate nye , cimb ker atau maybank.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. tak pasti pasal islamic.. kena check.. rate cimb lagi murah dari maybank.

      Delete
    2. Salam cik,saya Munirah personal loan advisor dr CiMB.CiMB ade menawarkan asb islamic. Sekiranya cik berminat boleh sms/whatsapp saya di 018-7605138😊

      Delete
  4. Anonymous1:20 AM

    Salam,
    Saya ada tanya pihak PNB dan pelaburan maksimum adalah Rm200K.Tiada tambahan RM20K setiap tahun seperti yang Mat Utie tulis. Yang boleh simpan sampai 4ooK ialah dividend yang tidak dikeluarkan menjadikan jumlah simpanan sentiasa bertambah. Just my 2 cents :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, betul tu.. saya setuju.. mungkin saya ada silap penjelasan.. penambahan kuota memang ada untuk reserve duit dividen pada setiap tahun..cuma nak simpan melebihi 200k memang tak boleh. Saya dapat tahu benda ini bila pihak bank beritahu bahawa saya layak buat loan ASB melebihi 200k sekarang ini..buat secara berperingkat..

      Delete
  5. Anonymous8:43 AM

    knp mule2 bank xnak luluskan loan kereta awak? n da bpe lama awak amek asb ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak kerja, saya masih student. Slip gaji tak ada. Ada slip scholarship sahaja.. sebab buat loan kecil, saya tak lampirkan bukti income lain. Tak sangka susah lulus loan pulak.

      Delete
    2. dah 3 tahun lebih amik ASB loan..

      Delete
  6. Anonymous12:31 AM

    Bgus la,muda2 lg dah pndai cri duit..kalo nk buat loan asb bg yg msh study lg,bleh ke?cmne yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. loan ASB bagi yg masih stadi ni macam payah sikit.. kena tengok level of study, kalau master n phD biasanya ada elaun/scholarship.. boleh gunakan benda ni sebagai income.. kalau PTPTN tu macam sikit sangat nanti nak bayar yuran semua susah..

      Delete
    2. Anonymous1:53 AM

      pengalaman sy wat kecil la dlu dlm 10k n kerja part time.. kerja 2 y ada pay slip la.. spnjang study mmg mkn hasil asb n det part time.. alhamdulilah grad x da loan studen n ada saving ckt

      Delete
  7. Anonymous5:07 AM

    klu student yg nak m0h0n...
    cre nak m0h0n mcm mne?
    n klu xde slip gaji xpe ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ini saya pun tak jelas.. kena direct tanya kat kaunter bank...

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Anonymous5:43 PM

    salam..demo ore kelate kow

    ReplyDelete
  11. Anonymous6:41 AM

    Salam. Kepada sesiape yg dh ade asb loan atau baru nak buat asb loan. Contact saye Nurul untuk interet terrendah dan REFINANCE asb loan yg anda ade ngan cimb or maybank. cll 0136863870 for more Info

    ReplyDelete
  12. Student nk buat asb tiada payslip
    Rhb bank 0179995531 fairel

    ReplyDelete
  13. berapa RM gaji minimum untuk buat loan asb 200k??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh refer pada ejen dlm komen di atas.. saya sendiri pun kurang jelas...

      Delete
  14. Anonymous5:42 AM

    Salam, zakat pendapatan jgn lupa bayar der,,, hekhek

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam Islam mana ada istilah zakat pendapatan.. Zakat harta ada la.. ya janga lupa bayar..

      Delete
  15. Anonymous4:17 AM

    Salam.. Nak Tanye.. Kalau sy buat ASB loan xkesah lah kt mane2 tiga bank tu, kat mana harus sy bayar? Kaunter? Deposit mesin? Bayar guna no ahli ASB ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, bayar online guna website benak berkenaan atau buat pemotongan secara automatik dari akaun kita di bank berkenaan (kena isi borang pemotongan automatik).

      Delete
  16. Info terbaik. Bro duduk area mana? Boleh ngeteh dan borak-borak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih bro.. saya kat sungai Besi.. boleh nak ngeteh, tak ada masalah..

      Delete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. Anonymous6:24 AM

    Blog yg informatif berkenaan loan ASB.

    http://asbclub4u.blogspot.com/2014/06/lebihan-cash-dalam-asb-simpan-sendiri.html

    ReplyDelete
  19. Slmt pg bro. Tengok2 komen kt sini mcm best. Sy 1st time nk buat loan wme.. Sy nk buat asb loan. Nk trus pergi bank ke asb? Tolong ya bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cik,boleh call/whatsapp sy (Munirah) di 018-7605138.

      Delete
    2. untuk loan ASB kena gi ke Bank sebab kat bank boleh buat urusan ASB juga. Di pejabat ASB (PNB) tak boleh buat loan ASB

      Delete
  20. as salam..tumpang tanya yer. kalau saya buat loan 50k selama 30tahun..nanti saya dapat hanya 50k je ke selepas 30tahun?? then boelhkan nak buat pertukaran 50k ke 100k..thank..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm, ya lepas habis bayar semua, awak akan dapat rm50k cash, pada masa yang sama awak akan dapat dividen dan bonus ASB setiap tahun bermula tahun pertama hingga ke 30 tahun tu. Selagi awak tak keluarkan RM50k tu selepas 30 tahun, selagi tu akan merasai bonus. Tu belum kira jika awak tak keluarkan duit dividen, memang akan dapat snow ball effect!

      Delete
  21. asslm...sy nk tnye..kalau bljar kt luar ngara..bole apply asb ke

    ReplyDelete
  22. http://lemangpanas90.blogspot.com/2015/07/pembayar-balik-loan-asb-yang-bijak.html
    Pembayar Balik Loan ASB yang Bijak

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  24. $$$ URGENT LOAN OFFER WITH LOW INTEREST RATE APPLY NOW $$$
    Do you need Loan to pay off your debt and start a new life? You have come to the right place were you can get FUNDED at a very low interest rate. Interested people/company should please contact us via email for more details.

    Full name:
    Date of birth (yyyy-mm-dd):
    Gender:
    Marital status:
    Amount Needed:
    Duration:
    Address:
    City:
    State/province:
    Zip/postal code:
    Country:
    Phone number:
    Monthly Income:
    Occupation:

    E-mail: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

    ReplyDelete
  25. salam nk tnya klu buat loan asb ni...kita bayar untuk tahun pertama menerusi cash..lepas tahun pertama kita ambil dividem untuk bayar tahun kedua..awal tahun ketiga itu dividen jd dua kali ganti dari dividen tahun kedua??mohon pencerahan

    ReplyDelete
  26. Salam nak tanya, if students nak buat loan asb bagaimana?

    ReplyDelete
  27. Anonymous2:17 AM

    Assalam. . Ada org kata /tulis.. jika kita meninggal ASB akn dibekykan.. @ xleh di tuntut waris.. minta pencerahan. T kasih..

    ReplyDelete
  28. Loan ASB ni akan jadi tunai selepas habis pembayaran loan tu kah,sbg cth sya loan 50k selama 5 tahun,adakah sya perlu habiskan pembayaran tu baharu sya boleh mengeluarkan wang yang saya loan itu atau saya boleh mengeluarkan separuh daripada jumlah yang sya loankan selepas masuk kedalam akaun saya

    ReplyDelete
  29. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :mrhamdnloanoffer@gmail.com
    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:
    Contact Us At :mrhamdnloanoffer@gmail.com

    ReplyDelete



  30. Hello!




    DO YOU NEED A LOAN!!! Hi, My name is SHARON ROSE am a
    private lender
    who give out loan to private and corporate individuals. Have
    you been
    turned down by so many banks? Do you need finance to
    establish your
    business? Do you need finance for the expansion of you
    business? Or do
    you need a personal loan? My loan ranges from personal to
    business
    loan and Business loan. My interest rate is very affordable
    and our
    loan process is very fast as well. I am very willing to make all
    your
    financial troubles a thing of the past. If you are really ready to
    get
    your financial problems solved,Then search no further and
    apply for a
    loan today our interest rate is 3%If you are interested apply for the
    DATA FORM so that i can give you my terms and conditions.
    BORROWERS
    DATA FORM! Email us; sharonroseloanfirm@yahoo.com

    ReplyDelete
  31. Assalamu Alaikum,
    Are you in need of an urgent loan?
    we offer worldwide loan to who in need of loan the business opportunity you having being looking for is here again. email us now at: kumar.hc21@outlook.com
    LOAN APPLICATION FORM
    1) Full Name:
    2) Gender:
    3) Loan Amount Needed:.
    4) Loan Duration:
    5) Country:
    6) Home Address:
    7) Mobile Number:
    8)Monthly Income:
    9)Occupation:
    )Which did you here about us.
    kumar.hc21@outlook.com
    call or add us on what's app +1 (646) 902-5821
    Best Regards.
    Abdul

    ReplyDelete