Thursday, July 18, 2013

Cara nak buat duit free dengan ASB Loan

Dah banyak kali aku buat kira-kira mengenai perkara ini. Mulanya aku tak percaya kita boleh buat duit free dengan ASB loan ni, tapi bila aku memikirkan nya banyak kali dan buat kira-kira, memang kita kan dapat duit free. Mudah saja caranya.

Sebagai contoh:
Untuk maksimumkan duit free ini atau dengan kata lain, buat loan ASB sebanyak RM200k, mula-mula kita kena ada reserve duit gaji (atau mampu bayar installment ASB loan ini setiap bulan)  sebanyak rm1,068 pada setiap bulan untuk tahun pertama sahaja (loan ASB selama 30 tahun). Untuk tahun kedua, kita akan dapat dividen ASB tadi (~8% atau ~RM16k), maka gunakan duit dividen ini untuk bayar installment pada tahun kedua. Untuk tahun ketiga, guna dividen tahun kedua untuk bayar installment dan begitu lah seterusnya sehingga loan habis dibayar. 

Lepas 30 tahun, nah, kita akan dapat sekelepuk RM200k tadi. Duit free kat sini ialah bersamaan RM200k-13k (modal tahun pertama) = 187k. Duit free ini secara purata, kalau kita bahagikan selama 30tahun, maka ianya bersamaan ~RM520 sebulan, dan yang penting, duit ini FREE. Siapa nak bagi beb? Cepat-cepat lah buat benda ini dan jangan tangguh-tangguh. 

Kita akan fikir, bank akan untung kalau kita buat loan ASB ini. Tapi kita juga kena ingat, kita juga tak akan untung kalau kita tak buat loan ini. Maka keuntungan bank tak perlu dipertikaikan. Sepatutnya kita yang perlu berterima kasih kepada pihak bank kerana membuka peluang ini kepada kita.






Lagi satu, loan ASB ini bertindak sebagai insurans dimana ianya di lindungi skim insurans. Sekiranya berlaku apa-apa terhadap kita contohnya ialah cacat kekal atau kematian, duit berkenaan akan dibiaya oleh syarikat insurans dan pewaris kita akan mendapat duit berkenaan dengan penuh tanpa perlu membayar baki yang tinggal. Even insurans kesihatan kita pun tidak dapat menandingi dan memberikan jumlah yang sebanyak ini sekiranya kita meninggal.

Sefaham aku, hanya tahu ada 3 bank di Malaysia yang memberikan loan ASB ini, iaitu Maybank, CIMB dan RHB bank.

Juga maklumat baru yang aku perolehi, sebenarnya kuota unit ASB bagi setiap individu akan ditambah pada setiap tahun sebanyak ~RM20k. No wonder ada orang boleh simpan duit dalam ASB sebanyak RM400k.

Tak perlu risau mengenai kelulusan kerana loan ini, pihak bank senang meluluskan kerana mereka ada jaminan dimana sekiranya kita tidak mampu membayar loan ini, mereka akan menjualkan unit kita ini. Bank akan mengambil hak mereka dan bakinya akan diserahkan kepada kita. Maka, jangan risau mengenai ini. Juga, kita jangan lah guna duit dividen tu untuk berjoli. heheh.. kena  ada disiplin..

p/s: kuat aku promote ASB loan ni.. macam bank ada bg insentive je utk aku..heheh

66 comments:

  1. salam. nk tanya. kalau kita buat loan asb. contohnya 100k ada effect tak untuk loan lulus kalau nak beli rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. saya tak tahu kes org lain.. tapi kes ini terjadi kat saya sendiri. Baru-baru ini loan kereta saya hampir tak lulus, bila bank tahu saya ada buat loan ASB, bank kira loan ASB sebagai pendapatan tambahan. Ini banker yang beritahu saya dan alhamdulillah loan kereta saya lepas.

      Delete
    2. salam. bank tgk asb tu sebagai backup.dan semuanorang tahu asb dijamin oleh kerajaaan ia tidak seperti simpanan biasa yang duit tu noleh bwk lari . andai kata kereta tu installment problem maka bank akan korek daripada ASB tu pulak

      Delete
    3. Anonymous12:18 AM

      salam...
      untuk kereta mmg senang nak lps loan...tp soalan yg ditanya oleh eira eixora ialah loan rumah...asb loan ni akan dikira dlm komitmen jugak nanti tp die akan minus sedikit shj sbb kite ade dpt dividen dr ASB ni...jd kalau rase nak beli rumah, jgnla buat ASB loan byk sgt...nti x lps komitmen rumah...

      Delete
    4. tq for the info..

      Delete
    5. Anonymous1:50 AM

      aku asb loan max 200k ms umur 22 dulu..1st pay slip trus aply loan.. now div dpt ckp untuk byr loan umah n loan asb so det gaji x sentuh..syukur..

      Delete
    6. $$$ URGENT LOAN OFFER WITH LOW INTEREST RATE APPLY NOW $$$
      Do you need Loan to pay off your debt and start a new life? You have come to the right place were you can get FUNDED at a very low interest rate. Interested people/company should please contact us via email for more details.

      Full name:
      Date of birth (yyyy-mm-dd):
      Gender:
      Marital status:
      Amount Needed:
      Duration:
      Address:
      City:
      State/province:
      Zip/postal code:
      Country:
      Phone number:
      Monthly Income:
      Occupation:

      E-mail: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

      Delete
  2. masih sangsi lagi dengan pelaburan ASB

    ReplyDelete
    Replies
    1. elok kalau boleh kongsi part mana yang sangsi tu... :)

      Delete
  3. Anonymous6:12 AM

    salam bro , nak tanya CIMB loan utk ASB nie konvensional ker atau islamic. Macam maybank tue saya tahu dah ia islamic , cimb plak mcm mane? dan mana bagus rate nye , cimb ker atau maybank.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. tak pasti pasal islamic.. kena check.. rate cimb lagi murah dari maybank.

      Delete
    2. Salam cik,saya Munirah personal loan advisor dr CiMB.CiMB ade menawarkan asb islamic. Sekiranya cik berminat boleh sms/whatsapp saya di 018-7605138😊

      Delete
  4. Anonymous1:20 AM

    Salam,
    Saya ada tanya pihak PNB dan pelaburan maksimum adalah Rm200K.Tiada tambahan RM20K setiap tahun seperti yang Mat Utie tulis. Yang boleh simpan sampai 4ooK ialah dividend yang tidak dikeluarkan menjadikan jumlah simpanan sentiasa bertambah. Just my 2 cents :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, betul tu.. saya setuju.. mungkin saya ada silap penjelasan.. penambahan kuota memang ada untuk reserve duit dividen pada setiap tahun..cuma nak simpan melebihi 200k memang tak boleh. Saya dapat tahu benda ini bila pihak bank beritahu bahawa saya layak buat loan ASB melebihi 200k sekarang ini..buat secara berperingkat..

      Delete
  5. Anonymous8:43 AM

    knp mule2 bank xnak luluskan loan kereta awak? n da bpe lama awak amek asb ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak kerja, saya masih student. Slip gaji tak ada. Ada slip scholarship sahaja.. sebab buat loan kecil, saya tak lampirkan bukti income lain. Tak sangka susah lulus loan pulak.

      Delete
    2. dah 3 tahun lebih amik ASB loan..

      Delete
  6. Anonymous12:31 AM

    Bgus la,muda2 lg dah pndai cri duit..kalo nk buat loan asb bg yg msh study lg,bleh ke?cmne yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. loan ASB bagi yg masih stadi ni macam payah sikit.. kena tengok level of study, kalau master n phD biasanya ada elaun/scholarship.. boleh gunakan benda ni sebagai income.. kalau PTPTN tu macam sikit sangat nanti nak bayar yuran semua susah..

      Delete
    2. Anonymous1:53 AM

      pengalaman sy wat kecil la dlu dlm 10k n kerja part time.. kerja 2 y ada pay slip la.. spnjang study mmg mkn hasil asb n det part time.. alhamdulilah grad x da loan studen n ada saving ckt

      Delete
  7. Anonymous5:07 AM

    klu student yg nak m0h0n...
    cre nak m0h0n mcm mne?
    n klu xde slip gaji xpe ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ini saya pun tak jelas.. kena direct tanya kat kaunter bank...

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Anonymous5:43 PM

    salam..demo ore kelate kow

    ReplyDelete
  11. Anonymous6:41 AM

    Salam. Kepada sesiape yg dh ade asb loan atau baru nak buat asb loan. Contact saye Nurul untuk interet terrendah dan REFINANCE asb loan yg anda ade ngan cimb or maybank. cll 0136863870 for more Info

    ReplyDelete
  12. Student nk buat asb tiada payslip
    Rhb bank 0179995531 fairel

    ReplyDelete
  13. berapa RM gaji minimum untuk buat loan asb 200k??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh refer pada ejen dlm komen di atas.. saya sendiri pun kurang jelas...

      Delete
  14. Anonymous5:42 AM

    Salam, zakat pendapatan jgn lupa bayar der,,, hekhek

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam Islam mana ada istilah zakat pendapatan.. Zakat harta ada la.. ya janga lupa bayar..

      Delete
  15. Anonymous4:17 AM

    Salam.. Nak Tanye.. Kalau sy buat ASB loan xkesah lah kt mane2 tiga bank tu, kat mana harus sy bayar? Kaunter? Deposit mesin? Bayar guna no ahli ASB ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, bayar online guna website benak berkenaan atau buat pemotongan secara automatik dari akaun kita di bank berkenaan (kena isi borang pemotongan automatik).

      Delete
  16. Info terbaik. Bro duduk area mana? Boleh ngeteh dan borak-borak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih bro.. saya kat sungai Besi.. boleh nak ngeteh, tak ada masalah..

      Delete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. Anonymous6:24 AM

    Blog yg informatif berkenaan loan ASB.

    http://asbclub4u.blogspot.com/2014/06/lebihan-cash-dalam-asb-simpan-sendiri.html

    ReplyDelete
  19. Slmt pg bro. Tengok2 komen kt sini mcm best. Sy 1st time nk buat loan wme.. Sy nk buat asb loan. Nk trus pergi bank ke asb? Tolong ya bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cik,boleh call/whatsapp sy (Munirah) di 018-7605138.

      Delete
    2. untuk loan ASB kena gi ke Bank sebab kat bank boleh buat urusan ASB juga. Di pejabat ASB (PNB) tak boleh buat loan ASB

      Delete
  20. as salam..tumpang tanya yer. kalau saya buat loan 50k selama 30tahun..nanti saya dapat hanya 50k je ke selepas 30tahun?? then boelhkan nak buat pertukaran 50k ke 100k..thank..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm, ya lepas habis bayar semua, awak akan dapat rm50k cash, pada masa yang sama awak akan dapat dividen dan bonus ASB setiap tahun bermula tahun pertama hingga ke 30 tahun tu. Selagi awak tak keluarkan RM50k tu selepas 30 tahun, selagi tu akan merasai bonus. Tu belum kira jika awak tak keluarkan duit dividen, memang akan dapat snow ball effect!

      Delete
  21. asslm...sy nk tnye..kalau bljar kt luar ngara..bole apply asb ke

    ReplyDelete
  22. http://lemangpanas90.blogspot.com/2015/07/pembayar-balik-loan-asb-yang-bijak.html
    Pembayar Balik Loan ASB yang Bijak

    ReplyDelete
  23. Pernah dengar syarikat London Pinjaman dan peminjaman yang popular? Ini adalah sebuah syarikat pinjaman yang bekerja pada yang menakjubkan kadar faedah 2.5% ke atas pinjaman. Kami memberi pinjaman daripada 10,000 kepada 300000000. Kami mempunyai tempoh pinjaman maksimum yang selesa 50 tahun dan kami beroperasi pelan terbuka mengira ke atas pinjaman. Kami menyediakan pinjaman peribadi, pinjaman perumahan, pinjaman kereta, dan lain-lain
    Kami masih dikenali di seluruh dunia untuk maklum balas yang cepat dan penghantaran cepat. Oleh kerana kita ditubuhkan pada tahun 2000, kami kini beroperasi di lebih 4 benua di dunia, maka di mana sahaja anda berada, kami akan membawa anda pinjaman dengan mudah. Anda perlu pinjaman? adalah
    anda menganggur dan memerlukan pinjaman? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk keadaan kesihatan kecemasan? Apa jua keperluan untuk wang, kita akan memegang tangan dengan anda untuk membuat dan mengambil beban yang lebih ringan.

    Hubungi kami sekarang melalui londonloansandlendingcompany@gmail.com

    ReplyDelete
  24. $$$ URGENT LOAN OFFER WITH LOW INTEREST RATE APPLY NOW $$$
    Do you need Loan to pay off your debt and start a new life? You have come to the right place were you can get FUNDED at a very low interest rate. Interested people/company should please contact us via email for more details.

    Full name:
    Date of birth (yyyy-mm-dd):
    Gender:
    Marital status:
    Amount Needed:
    Duration:
    Address:
    City:
    State/province:
    Zip/postal code:
    Country:
    Phone number:
    Monthly Income:
    Occupation:

    E-mail: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

    ReplyDelete
  25. salam nk tnya klu buat loan asb ni...kita bayar untuk tahun pertama menerusi cash..lepas tahun pertama kita ambil dividem untuk bayar tahun kedua..awal tahun ketiga itu dividen jd dua kali ganti dari dividen tahun kedua??mohon pencerahan

    ReplyDelete
  26. Salam nak tanya, if students nak buat loan asb bagaimana?

    ReplyDelete
  27. Anonymous2:17 AM

    Assalam. . Ada org kata /tulis.. jika kita meninggal ASB akn dibekykan.. @ xleh di tuntut waris.. minta pencerahan. T kasih..

    ReplyDelete
  28. Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk membayar dept atau bil-bil anda bimbang tiada lagi, dan jika ya, sila hubungi kami secara langsung pada:

    jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

    nama: ....
    Jumlah Pinjaman yang diperlukan: ...
    menyatakan: ....
    negara: ...
    nombor telefon:.....

    NOTA: SEMUA MAIL PERLU DIKEMUKAKAN KEPADA EMAIL INI: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

    ReplyDelete
  29. Loan ASB ni akan jadi tunai selepas habis pembayaran loan tu kah,sbg cth sya loan 50k selama 5 tahun,adakah sya perlu habiskan pembayaran tu baharu sya boleh mengeluarkan wang yang saya loan itu atau saya boleh mengeluarkan separuh daripada jumlah yang sya loankan selepas masuk kedalam akaun saya

    ReplyDelete
  30. Hello, ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Mrs.CATHERINE Jonez, reputasi baik pinjaman pemberi pinjaman swasta telah membuka peluang ekonomi untuk semua mereka yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau memerlukan pinjaman ekuiti rumah untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Cuma perlu, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memperoleh pinjaman kadar faedah sebanyak 2% daripada individu, syarikat dan masyarakat dengan cara yang jelas dan mudah difahami cara, terma dan syarat. Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin. Email kami di: (CATHERINEJONEZLOANFIRM@GMAIL.COM)

    ReplyDelete
  31. Memohon pinjaman convinent anda

    Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? Adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan: Di sini, Angela Davids Loan Firm adalah jawapannya. Kami menawarkan;

    * pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
    * Business Start-up dan pendidikan.
    * penyatuan hutang.
    * Pinjaman Hard Money.

    Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga tempoh yang anda mampu untuk melengkapkan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 5-7% bergantung kepada pinjaman jenis pf. Ini memberikan peluang yang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui: matildablakeloanfirm@gmail.com atau hubungi perkhidmatan pelanggan kami pada +14158892524

    ReplyDelete
  32. Assalammualaikum

    Jawatan kosong sbg Pemandu Uber

    Potensi income RM1500-2500 seminggu

    Part time & Full time

    Lokasi : KL, Putrajaya, Shah Alam, Penang, Ipoh,JB & Kota Kinabalu

    Kelayakan: Umur 21 tahun ke atas, memiliki lesen memandu kereta

    Berminat klik link di bawah
    https://partners.uber.com/i/n59yg4p1ue

    ReplyDelete
  33. Adakah anda memerlukan pinjaman segera? Adakah anda pernah ditolak oleh mana-mana institusi, bank-bank kewangan dan syarikat kewangan yang lain? Jika ya, bimbang lagi kerana @ JESSICABROWNFINANCEFIRM kita memberi pinjaman mudah percuma untuk individu, syarikat, korporat dan syarikat awam pada kadar faedah 2%. Semua yang anda perlu lakukan adalah Hubungi kami melalui e-mel: jessicabrownfinancefirm@gmail.com



    DATA PEMOHON



    1. Nama penuh

    2. Negara

    3. Alamat

    4. Jantina

    5. Pekerjaan

    6. Jawatan di tempat kerja

    7. pendapatan bulanan

    8. Jumlah yang diperlukan

    Tempoh 9. Pinjaman

    10. Agama

    11. Adakah anda memohon sebelum dan telah menolak? Jika ya

    12. Nyatakan sebab ..........................................

    ......................................................... ...

    ......................................................... ...

    ............................................................

    ......................................................... ...







    Seseorang sedang menunggu untuk bercakap dengan anda

    ReplyDelete
  34. Halo,
    Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
     Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
    Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
    Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
     Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (elinajohnson22@gmail.com)
    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

    ReplyDelete
  35. Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk membayar dept atau bil-bil anda bimbang tiada lagi, dan jika ya, sila hubungi kami secara langsung pada: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

    nama: ....
    Jumlah Pinjaman yang diperlukan: .......
    menyatakan: ....
    negara: ...
    nombor telefon:.....

    NOTA: SEMUA MAIL PERLU DIKEMUKAKAN KEPADA EMAIL INI: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

    ReplyDelete