Monday, February 28, 2011

Amal Jariah

Wahh..hari nih tercapai niat aku untuk belanja kawan2 ofis makan. Utk luch tgh hari td, aku ada belanja semua ofismate aku dlm 15 org. Nasi Briyani Gam. Xtahu lah betul ke x nasi tuh. Hahahaha.. Seronok gak bukan selalu buat mcm nih..

Last month, aku ada buat majlis gak kat taska anak aku, sempena ucapan terima kasih kat cikgu2 yg telah selama ini mengajar dan mendidik Haziq tu..hehe.. yelah, kitorg pun dh terpaksa pindah..kali nih, cari nursery lain plak lah..susah gak nak dpt nursery yg lebih kurg mcm tu...cikgu dia rajin2 semua jaga baby..hmmm

Aku pernah dengar dari kawan aku..pagar untuk kejayaan dalam dunia perniagaan ialah Amal jariah..aku 100% setuju dgn kata-kata tu..yelah, org dengki kat kita ada di sekeliling..skali skala kita bt amal jariah, sejuk gak hati diorg..

Even, dalam game Cash Flow 101 dan 202, kita akan murah rezeki sekiranya kita ada membuat donation..

Bila dah makin senang, sekarang aku nampak, kenapa banyak badan individu yang sanggup buat amal jariah tanpa sebarang balasan. Diorg duit bersepah dah tak fikir untuk jadi kedekut. Even tiada potongan cukai.Duit juta-juta habis tu biasa je.. Kadang2, niat yg suci selalu disalah tafsir. Bila dah financial free, duit habis pun xkisah,..bulan depan duit masuk lagi..kaki tetap goyang..seronokkk...tambah2 kalau dapat membantu dari segi pembangunan agama, bangsa dan negara..ceewaaahhh..haha

Wednesday, February 23, 2011

Motor oh motor / ASB / Rumah sewa

Dah lama xbuat maintenance untuk motor Kriss AEH 1680 ni. Sedikit kisah mengenai motor nih. Ianya ialah hasil peninggalan arwah Cikgu Lan merangkap abg ipar ku. Setelah kematian beliau, kakak ipar aku menghadiahkan motor berkenaan kepada isteriku dan telah diguna pakai oleh aku semenjak perkahwinan kami pada Jun 2008.

Hari nih aku ada buat maintenance. Tukar tayar tubeless, sport rim dan bateri. kos terlibat ialah RM350. Pembaikan tersebut dibuat setelah mengambil kira kos dan keselamatan untuk menggunakannya. Klu ikutkan hati mahu saja aku beli motor baru. Honda Dream harganya baru RM3800. Bukan xmampu untuk bayar cash, tp memikirkan mengenai keperluan, aku teruskan dgn hanya membuat pembaikian kecil dgn kos yg sederhana. Lagipun, motor masih elok. Tiada apa masalah, cuma nampak buruk je lah. Bagi aku, ianya merupakan satu lagi pengorbanan. Aku berkorban keselesaan untuk merasai motor yg lebih baik demi untuk masa depan keluarga dan anak.

Hari ini jugak aku telah membuat simpanan di ASB berjumlah 3X,XXX.00. Antara transfer yg terbesar pernah aku buat. Tu pun masih ada baki didalam akaun semasa aku untuk kegunaan harian berjumlah 7,XXX.XX. Ini lah kelebihan menggunakan Overdraft. Aku menjangkakan pada awal tahun depan dividen ASB aku xlari dari 5,XXX.00. Then ianya sgt berbaloi-baloi.Duit free.

Malam nih, aku plan untuk pergi kutip duit sewa. Terus saja duit tu aku transfer pada mak abah lah. Inilah kelebihan unit sewa. At least dah tertunai satu tgjwb kepada mak dah abah. Cuba bayangkan kalau xde hasil duit sewa tu. penat jugak lah..

Sunday, February 20, 2011

Limpahan Rezeki

Dua tiga menjak ni aku tak tahu kenapa aku dapat merasakan limpahan rezeki yang mencurah-curah. Mungkin sebab aku xpernah merasai pendapatan yang sebegini. Mungkin bagi orang lain ianya adalah sangat sedikit. Tak tahu lah.Mungkin juga ujian bagi aku.

Baru-baru ini aku telah mendapat backdated gaji untuk 7 bulan. lepas tu aku telah mendapat hasil dari pelaburan kompeni yang berjumlah yang agak besar..lebih besar dari gaji aku sekarang lah kiranya(Total yg nih dlm 3 kali gaji lah). Sekali dengan modal plak tu. Lepas tu claim pengajaran tutorial semester lepas juga telah release(yg nih bernilai sekali gaji). Lepas tu pada masa yang sama aku jugak dapat bayaran sewa satu unit nih yang telah tertunggak selama 6 bulan dari penyewa aku (separuh gaji). Jugak aku telah mendapat tuntutan claim conference ke Bandung 2 bulan lepas(yg nih dlm rm500 je). Lagi yang akan masuk gaji pada minggu nih jugak. Lagi minggu nih jugak aku mungkin akan dapat release payment dari unit jualan aku di Kota Damansara tu, xbanyak mana ada dlm sekali gaji aku je.Ada lagi yang pending, hutng adik aku is incoming, pun dalam sekali gaji aku. Pastu ada 1 lagi pending yang incoming shortly investment aku dlm satu kompeni kawan aku nih. Dua kali gaji nilainya. hmm, bg aku agak bnyk lah..pastu hasil sewaan unit di Kota Damansara tu, dah dapat peyment dari penyewa semalam. Fuhh..best betul rsnya bila duit masuk dari bnyk portfolio..

Lagi berita dari kampung, mak aku telah mendapat durian runtuh hasil dari ambilan tanah dari pihak korporat. Tanah dari peninggalan arwah Tok Ayah Kob dulu. Masih ada hasil sampai sekarang. Adik beradik mak aku semua dapat, sepupu sepapat dapat lagi bnyk, depend pada jumlah adik beradik diorg. Lagi sikit adik-beradik, lagi bnyk dapat duit. Fuhh, Tok Ayah Kob, aku sgt mengkagumi beliau. You are my IDOL.

Tuesday, February 15, 2011

Status Terkini

Secara rasminya aku dah duduk kat kondo Petaling Indah ni bermula pada 13 Feb 2011.

Apartment Kota Damansara telah selamat disewakan dgn harga rm560 selepas diskaun. Aku sewakan bilik. Ok lah tu dgn installment serendah rm273/month. Berbaloi-baloi lah..

Sunday, February 06, 2011

Petaling Indah Condo

Petaling Indah Condomunium terletak berdekatan dengan TBS(Terminal Bas Selatan) dimana kalau dari Kuala Lumpur ke Seremban, ambil exit pertama selepas exit Desa Petaling dan sentiasa himpit ke kiri di sebabkan terdapat 2 exit lagi di dalam exit tersebut. Lokasi kondo ini agak isolated disebabkan ianya dikelilingi oleh highway termasuk MRRT, Highway sungai Besi dan PLUS.

Keadaan kondo berkenaan agak sedikit usang disebabkan usianya dah mencecah 20 tahun. Status bagi kondo ini ialah Leasehold berbaki 80++tahun. Namun, kelebihan kondo ini ialah dari segi Lokasi. Maintenance juga tidak kurang hebat dengan kawalan yang agak ketat dari security officer yang bertugas. Bayaran maintenance mencecah RM130/month termasuk sinking fund dll. Cukai pintu dalam RM183 untuk 1/2 tahun.

Harga yang ditawarkan dalam lingkungan RM115k - RM150K pada tahun 2010 bergantung kepada keadaan rumah termasuk lah saiz, bilangan bilik tidur, parking lot dan Facing swimming pool.Dua puluh tahun dahulu harga yang dibuka serendah RM80k sahaja. Harga sewa pula bermula pada RM550-RM950 juga bergantung kepada keadaan unit tersebut.

Alhamdulillah loan wife aku dah pun lulus. SnP telahpun selamat ditandatangani pada 5/2/2011. Special arrangement telah dibuat dengan pemilik unit berkenaan dimana kami telah dibenarkan untuk memasuki unit berkenaan dengan kedar segera memandangkan ianya tidak dihuni sesiapa mada masa ini.

Untuk unit yang aku tinggal sekarang di Kota Damansara, aku dalam usaha untuk menyewakannya. Aku cuba dapatkan sewa dengan kadar RM600/month memandangkan unit berkenaan aku tinggalkan dalam keadaan fully Furnished. Harap aku dapat mencari penyewa dengan kadar segera kerana masa itu emas. haha..lagi lama unit berkenaan kosong, lagi rugi lah aku.