Thursday, April 04, 2013

Aku Loss Lagi

Dua tiga bulan ni aku banyak loss. loss yang malang. Kena tipu etc. haisshh.. moga ada hikmah yang baik untuk aku di masa hadapan.

Elok juga aku berkongsi kes aku kena tipu ni. Agak bodoh dan memalukan jugak la kena kes yang macam ni. Tapi untuk pengajaran, lagi Mat Utie tebalkan muka. hahaha...

Baru-baru ni aku nak tukar handphone, dah lama sangat aku guna nokia cabuk tu je. Ada bajet labih sikit baru ni, konon nak gunakan Samsung Note II. Berkenan jugak tengok kawan guna. Lepas riki-riki dan tanya banyak kawan, aku decide nak beli lah. Bajet RM2,300++ . 

Tiba hari aku nak gi beli tu, teringat ada kawan aku sorang ni, kawan dia ada bisnes jual handphone. Saja aku call tanya. Kalau dia ada stok, aku beli dengan dia je lah. Lagi pun penjual tu Melayu, perempuan lak tu, takkan dia nak tipu. Bila kawan aku check, dia kata ada stock, harga pun murah. RM1,550 sahaja. Warranty setahun. Made in Korea.

So, aku decide nak tengok dulu barangnya. Seller ni call cakap aku kena bank in dulu duit supaya dia boleh bawa keluar dari kilang. Tapi aku tak nak bayar selagi aku tak tengok barang. Tapi penjual tu dah psiko aku, dia gunakan duit dia untuk beli unit tu dulu untuk aku, katanya. 

Bila dah jumpa aku, dia tunjukkan aku barangnya, aku test dan check everything. Handphone tu ok tapi dalam hati aku dah ada rasa yang tak selesa. Tak apa memandangkan dah lewat petang, maka aku bayar jugak dan handphone tersebut bertukar tangan.

Besoknya aku bawa phone tu jumpa kawan aku dan bila kami check, handphone tu tak original dan made in China walaupun labelnya besar tertulis Made in Korea. Harga market bila aku check, barang semacam ini harganya tak lebih RM800 je.

Aku kemudian return balik handphone tu dan nak duit aku balik ataupun dia tukarkan dengan hanphone original dengan bayaran tambahan yang aku memang tak kisah mahal sikit asalkan original.

Dua bulan dah berlalu dan aku masih tidak dapat bayaran atau gantirugi sesen pun dari seller tersebut. Macam-macam alasan dia berikan. Aku rasa nak buat report polis saja. 

Last-last aku beli handphone kecik je guna bajet peruntukan diskaun dari Kerajaan Malaysia. Dapat dua ratus ringgit kurang dari harga asal. Terubat juga hati.

Kes macam ni aku anggap sebagai kos latihan untuk mematangkan diri dalam dunia yang penuh perangkap ni walaupun kadang-kadang hati ini memang sakit jika memikirkan mengenai perkara ni. Geram memikirkan kebodohan diri. Apa nak buat, hidup mesti terus.


4 comments:

  1. Bro kasi story skit kena tipu pasal apa?pasal investment ke?bleh syer dgn kawan2

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah cerita kat atas.. haha

      Delete
  2. Tu aah..barang murah nk kena hati2 jgk... samsung note 2 mmg ada yg rm800...clone nya..ada org jual kt fb.. tp spec dia cap ayam jgk..tp feel lain pki yg ori.. yg clone mmg x best langsung.. cm mana pun pengalaman ada pengajaran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Solihi. AKu tak biasa jumpa yg tak ori ni then tak tahu langsung pasal ni. terkenaa...

      Delete