Saturday, February 20, 2010

Flora Damansara

Pagi td turun seawal pukul lapan lebih ari nih wlpn ujung mggu utk pegi tlg kawan aku sorg nih bersihkan aparment Flora Damansara yang baru dibeli oleh beliau. Utk bersihkan apartment tu xdela susah mana hnya bersihkan debu2 kecil..hehe..basuh lantai dan mop sikit, terus berkilat..lampu kipas semua dah siap pasang, air plak laju betul, nak mandi mmg puas hati lahh..unit yang Blok B nih 650sqft je tp siap kabinet dan fully tiles..Untung beli apartment kat situ, memang hot utk disewakan..harapnya beliau dapt mencari penyewa yg bagus dalam masa terdekat nih..Berikut ialah link dia yg dekat mudah..rmi je org call tp blum confirm, sape yg nak sewa tu kena la cepat..skrg nih sape cepat dia la dapat..huhu

http://www.mudah.my/2-rooms-at-Flora-Damansara-5331797.htm

Kepada penjual apartment tu plak tahniah kerana anda telah membuat profit yang besar..mana taknya, dlm masa 4 tahun je apartment yang dulunya bernilai 42k skrg nih telah berjaya dijual dgn harga 65k..untung kasar je dah 23k..fuhhh..tu pun bulanan dibayar oleh penyewa..untung2!!

Kepada pembeli apartment tu plak, tahniah jugak kerana anda telah berjaya membeli apartment tersebut dgn mark up loan 70k, anda hnya keluarkan modal yg ciput utk dapatkan mesin duit yg baik..cuba bygkan installment bank serendah rm300/month namun anda masih boleh sewakan bilik dgn jumlah rm450/month..dah la bleh tinggal dlm tu free,amik bilik yg paling besar plak tu, dapat duit lagi tiap2 bulan..menarik betul lahh...



Wednesday, February 17, 2010

Finally...

Akhirnya...
apartment Bukit Subang telah selamat disewakan setelah semalam potential tenant tu telah bersetuju utk menyewa apartment tersebut. Ciri2 penyewa yg baik ada kot memandangkan beliau akan berkahwin pada April ini..org baru kahwin ni ialah salah satu ciri2 penyewa yg baik seperti yg telah diterangkan oleh Azizi Ali..mereka nih akan memulakan hidup baru dgn etika yg bagus la kot harapnya..terpaksa la aku kenselkan lagi 3 org yg tlh buat appointment utk tgk apmt tersebut..nasib la, sape cepat dia dapat..hehe, skrg nih keje aku ialah setelkan bhgn lawyer semua2 yg mana tempoh masih ada lg tiga bulan lebih je lg..utk property nih ROI kira2 dlm 15% sahaja..ok la tu kot, better than ASB la kot..klu nak refinance pun ada value lg tu..harapnya semua berjalan dgn lancar selepas ini..


Saturday, February 06, 2010

Kisah Tok Ayah Kob

Tok Ayah Kob nih moyang aku, dia merupakan lagenda dan idola aku..pd zaman dahulu, dia merupakan seorang hartawan..dia berasal dari orang susah jugak..sejak dari kecil, dia amik upah mengopek kelapa di kebun2 kelapa..

dia nih sorg yg suka berjimat cermat..dan yg paling best dia punya hobi ialah membeli tanah..dia beli tanah sedikit demi sedikit..hasil dari amik upah mengopek kelapa, dia gunakan utk membeli tanah..kat dalam tanah berkenaan dia tanam kelapa..hasil dari tanaman kelapa tersebut, dia akan gunakan untuk membeli tanah lagi..dia mengulangi benda yang sama untuk seterus dan seterusnya..

sampai pada suatu tahap, dia telah mempunyai tanah yang cukup luas dimana keseluruhan kampung tu merupakan kepunyaan dia!!dan kampung tersebut telah dinamakan sempena nama dia.."Kampung Tok Lukop"..yg bestnya dia tidak lagi mengopek kelapa kerana faktor usia, tapi dia mengupah org untuk menguruskan kebun2 dia yg luas tu, duit dia sedang bekerja keras utk dia..fuhh..pandai betul..sampai sekarang, setelah beberapa generasi pembahagian harta, hartanya masih lagi boleh dikecapi oleh cucu malah cicit dia...bagi aku dia telah mengaplikasikan konsep yg diajar dlm "rich dad poor dad"..haha

Telah diriwayatkan kepada aku, dia juga merupakan kawan kepada datuk sebelah ayah aku..sesiapa sahaja yg berkawan dgn dia, dia nasihatkan untuk membeli dan mengumpul tanah termasuk datuk sebelah ayah aku ni..tapi xsemua yg berfikiran mcm dia..dan hasilnya, tiada peninggalan yg dapat diwariskan kepada generasi belah ayah aku..atuk aku yg ni mcm kes poor dad la ni..haha

Ada pengajaran dari cerita nih yang harapnya boleh aku aplikasikan..terima kasih Tok Ayah Kob..