Tuesday, December 10, 2013

Tips dan cara habiskan pengajian PhD!

Wah.. dah lama tak jenguk blog ni.. dah bersawang nampaknya.. Mat Utie sibuk senjak dua menjak ini.. menghabiskan sisa-sisa pengajian PhD yang memenatkan.. Alhamdulillah dah habis dan sudah terima surat senat. Syukur ke hadrat ilahi.

Sedikit nak berkongsi tips kepada sesiapa yang minat untuk sambung belajar di peringkat master atau PhD yang melibatkan penyelidikan. Tips aku nak share ni mudah saja, PUBLISH PAPER DALAM ISI CITED JOURNAL!! Untuk Master student, 1 paper sudah memadai. Untuk PhD, 2 paper sudah memadai. 

Siapa kata publish paper ni susah? Dah cuba ke belum? Berapa kali dah cuba? Kalau paper kena rejek berpuluh-puluh kali tu benda biasa lah. Itu lah cabaran dalam dunia penyelidikan. Tak ada benda yang senang dalam mengejar kejayaan. Nak dengan tak nak saja. 

Mat Utie menyokong penuh sesiapa yang ingin menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi! Moga  kalian berjaya

Teringat lirik dikir barat :

Belajar ni kena kuat,
Ngaji jangan tak ngaji,
Sampai ke liang lahad,
Baru kita boleh berhenti!

Sunday, September 22, 2013

Trip Memancing di Kelong Acheh, Mersing, Johor

Trip ni trip terdesak dengan sepupu aku..nak kejar dua minggu akan datang yang masing-masing busy, jadi keputusan di buat dengan cepat, dalam 3 hari sebelum trip, terus booking. Trip ni agak kumpau sebab tak dapat ikan besar. Hanya dapat melihat tarikan yang kuat tapi tapi tak sempat nak layan dah terlepas. Yang lain banyak gunakan appollo, dapat lah naikkan selar, kunyit dan beberapa spesis kecil yang lain.


Sampai kat jeti jam 2 petang

Bot yang digunakan untuk mengangkut penumpang ke Kelong, perjalanan mengambil masal dalam 15-20 minit. Jarak dalam 1km je kot. Nampak Kelong dari jeti.

Pemandangan jeti dari atas bot
Pemandangan kelong dari atas bot. Kelong ni dikelilingi pulau menyebabkannya sesuai untuk dibina tanpa risau mengenai monsun.


Sekitar pemandangan di atas kelong

Perangkap untuk mendapatkan umpan hidup. Sotong pun ada. Umpan hidup diberi secara percuma kepada pemancing.

Enjin digunakan untuk menaikkan perangkap. Sangat engineer!



surau






Layan sun set


Sekitar pemandangan di atas kelong

Makan malam. Kerapu masak steam, udang goreng pedas, telur dadar dan sayur kacang panjang.
Usah risau pasal makan sebab di sediakan kepada pengunjung enam kali sehari. Air kopi, teh dan oren boleh didapati 24 jam.

Makan malam

Sotong hasil candat


Sepupu aku melayan ulat bulu si pengacau umpan. 

Hasil apollo

Binaan bilik di tingkat atas menjimatkan ruang

Lupa nak ambik gambar bilik. Diorang sediakan tilam, bantal dan etc. Sesuai untuk bermalam. Kemudahan tandas juga A, ada banyak tandas dan bersih.

Geng kaki pancing memang cepat mesra walau baru kenal.

Komen aku.
1. Kelong ini memang 'A' dari segi layanan dan fasiliti
2. Bisnes kelong ini boleh dijadikan sebagai model untuk sesiapa yang ingin mengusahakan bisnes yang sebegini.
2. Lokasi kelong memang terbaik, ikan sekitar kelong memang banyak. Pada pandangan aku ikan tak mahu makan umpan sebab bukan musim, tak kena tide yang sesuai, keadaan arus, suhu dan pelbagai parameter lain. Memancing ni memang banyak faktor kena konsider.
3. Siapa yang berminat nak datang sini, aku rekemen untuk datang pada waktu bekerja. Maksud aku, ambil cuti pun berbaloi sebab, tak ramai orang di atas kelong dan tak berserabut. Boleh memancing dengan lebih bebas.
4. Singaporean memang suka untuk datang ke sini. Kos bagi aku agak mahal, sekitar rm150 per pax per day. Mungkin bagi diorang, murah. Tapi kalau berkemampuan, aku sangat rekemen untuk datang. Dikhabarkan, 10 tahun lalu, tokey kelong berhabisan sekitar rm2million untuk bina kelong ini. Pengalaman yang dapat kalau nak dibandingkan dengan yang apa yang dibayar, priceless.

Hasil ikan yang aku dapat memang tak balik modal dengan kos yang dibayar, maka teknik mengambil hati isteri amat perlu. Terpaksa aku belikan beberapa barang dapur yang menarik sepanjang perjalanan pulang termasuklah daging salai, jagung dan lain-lain. Nasib baik wife senyum, ada can next time boleh buat trip lagi. hahah

Tuesday, September 17, 2013

Friday, September 06, 2013

Harga minyak naik, harga barang naik!

keluhan ni aku jumpa yg kawan post kat facebook..Nadot yg share siapa punya ntah.. ada betulnya jugak post ni..

Tima kasih la kepada yang tulis this artikel.
Spend based on who you are, not who you want to be.
Kebanyakkan yang komplen ni dia dulu-duluan yang shopping macam nak rak. Pastu bingit-bingit. Kalau mampu, kenapa bising2....
For whom has the cost of living gone up?
..
Last Saturday, my friend YS was sitting at Starbucks. While drinking his RM 15 Java Chip Frappuchino grande, it occurred to him that the cost of living has gone up. He complained about it to me.

Sunday, YS and his colleagues decided to try a new place for lunch. Someone had highly recommended a seafood joint near Port Klang. So the 4 of them drove there and had a sumptuous lunch. They paid RM 286. While driving back to the office, it occurred to him that the cost of living has gone up. He complained about it to me.

Monday, YS went to the Megamall to buy 2 iPads – one for himself and the other for his son. Cost him a little over RM 3000 for both (with accessories). While walking back to the jockey to retrieve his car, it occurred to him that the cost of living has gone up. He complained about it to me.

Tuesday, YS took the family out for dinner. They went to a steakhouse near Pavillion. He said the ambience was great, food was fantastic and for dessert, the apple pie with ice-cream was simply heavenly. While paying the bill (RM340), it occurred to him that the cost of living has gone up. He complained about it to me.

Wednesday, YS was at KLIA enroute to a meeting in JB. He saw this very nice red silk tie on sale for RM 175. He couldn’t resist and bought it immediately. While paying, it occurred to him that the cost of living has gone up. He complained about it to me.

YS is annoyed because he feels that the cost of living has gone up.
.
.
Well, YS is an idiot. Well there is nothing wrong in enjoying luxuries if you can afford it. It is your money after all. But do not bitch about cost of living going up. Starbucks, iPads, RM 175 neckties and stuffing yourself silly are not “cost of living” issues. [** YS is obviously fictional but not really different from many Malaysians]

Have you been wondering why there are so many high end shops and restaurants sprouting up everywhere? It is the demand, silly. Shops and restaurants cater for the demand. If Malaysians did not patronize these shops, the owners won’t be opening them like crazy. The reason so many high end shops and expensive restaurants are opening up is very simple. Malaysians are patronising them (despite bitching about the so-called higher cost of living)

The rich patronizing high-end shops and purchasing high-end goods have a cascading effect. It is called the “keeping up with the Joneses” effect. The people a step below try to keep up with the rich by moving up in the types of goods and services that they purchase. It is the same every level downwards. Instead of buying goods and services that really need, people end up with things that they could barely afford and luxuries that they really don’t need.

The cost of living does not go up all by itself. Did you think that the cost of living is a magic thing – decides to go up or down at its whims and fancies? If you did think so, then you are an idiot too. The cost of goods and services depends on demand and supply. When demand grows faster than supply, the price will go up. [I know some of you will argue that government policies and taxes control prices.... but the point is even with the taxes, there is still a big demand for things]. Of course, there are unscrupulous practices and bad policies which can influence prices of certain goods – but for the national economy as a whole, these are not the main drivers.

What do you tell someone who earns RM 1200 a month and yet wants to buy a RM 1800 smart phone? What do you tell a fresh graduate who earns RM 2200 a month and yet wants to buy a RM 180,000 car? What do you tell someone who earns RM 1600 a month and yet frequents Starbucks every other day? All three complain that the cost of living has gone up. I simply call it trying to live beyond your means.

People don’t seem to realise that they, collectively, are responsible for the increasing cost of living. The government has limited control over the price of goods and services. As long as people are consuming more luxurious stuff, in greater quantities and in greater frequency, the prices of goods and services will continue going up. Stop blaming the government, business people, the Americans, the Jews and others – YOU ARE EQUALLY RESPONSIBLE.

Soalan cepumas : Can you name me one country in this world where the people DO NOT complain that prices of goods and services are high?



Tuesday, August 27, 2013

Buku Pengurusan Kewangan Terbaik

Buku ini aku kategorikan buku pengurusan kewangan terbaik yang pernah aku baca. Harganya pun semurah RM13.50 sahaja. Buku ini penuh dengan maklumat dan contoh pengurusan kewangan yang bagus untuk pengajaran. Aku sangat rekemen kepada sesiapa yang berminat untuk mebeli buku ini.

Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz

Respek kat Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz. Yang baik jadikan teladan, yang tak baik jadikan sempadan.


Monday, August 26, 2013

Cara membeli hartanah yang sesuai untuk orang muda dalam menjalani kehidupan diMalaysia

Berikut ialah sedikit pendapat aku mengenai cara pembelian hartanah di Malaysia. Ramai dikalangan kita yang kurang ilmu mengenai pembelian hartanah. Bila bercakap mengenai pembelian hartanah, terutamanya di sekitar Lembah Klang, terlintas difikiran mereka harga setiap hartanah mesti melebihi ratusan ribu ringgit. Terlintas di fikiran mereka untuk memiliki rumah landed yang sudah pasti harganya amat tinggi.

Pada aku, di peringkat awal kita mula bekerja, seeloknya kita mula membuat pembelian hartanah yang kecil dahulu seperti apartment dan sebagainya. Elakkan dari menyewa kerana bila kita menyewa, duit kita hangus, kita tidak mendapat sebarang hasil melainkan duduk di kediaman berkenaan semata-mata. Berbanding duduk di rumah sendiri, sepaling kurang kita akan mengurangkan jumlah hutang dengan pihak bank dan juga kita dapat tinggal disitu. Pada aku, rumah kecil pun tak apa asalkan rumah sendiri. Kita bebas untuk membuat apa sahaja di rumah sendiri bermula dari sekecil-kecil renovation sehingga major renovation. Duit kita tidak mengalir keluar, at the end, kita juga yang untung.

Jadi, pada masa muda, mulakan dengan pengurusan duit yang bagus. Bila dah cukup modal untuk membeli rumah, cepat-cepat lah beli. Apartment kecil pun tak apa. Pembelian unit yang kecil di peringkat awal dapat memberikan kita gambaran mengenai cara pembelian tanah yang betul. Kita akan belajar mengenai prosedur pembelian hartanah disamping dapat mengurangkan risiko sekiranya terdapat sebarang masalah yang timbul. Kemudian, urus lagi kewangan dengan baik, cari rezeki yang lebih. Kerja kuat  dan sasarkan untuk membuat pembelian hartanah yang seterusnya. Pembelian kali ini ialah untuk mendapatkan pasif income. Kecil juga pun tak apa. Ulang perkara ini sehingga kita berjaya mengumpul hartanah yang memberikan keuntungan dengan sebanyak mungkin. Sasarkan pembelian rumah impian adalah hasil dari pelaburan rumah-rumah yang kecil tadi. 

Bersusah-susah dahulu adalah perkara yang bagus. Peringkat awal berumahtangga, tinggal saja di apartment memandangkan kos  untuk tinggal di apartment adalah lebih kecil berbanding tinggal di rumah landed terutamanya di sekitar bandar. Anggap itu sebagai satu pengorbanan. Kemudian, bila tiba masa yang sesuai untuk membesarkan anak-anak, boleh mula mencari unit landed. Pada masa itu, kita dah berkemungkinan besar mampu untuk membeli unit yang sebegitu.

Tidak perlu kita berkejar-kejar untuk membeli hartanah yang berharga ratusan ribu ringgit di peringkat awal permulaan kerjaya kerana ia boleh menyekat kemampuan kita untuk memiliki unit yang seterusnya. Kenapa harus kita membeli 1 unit hartanah yang berharga RM350,000 ke atas sedangkan kita mampu untuk membeli 5 unit hartanah sekitar RM70,000 seunit. 



Sunday, August 25, 2013

Ahli Perniagaan Maut Eksiden Konvoi Superbike

Lagi kita digemparkan dengan kehilangan ahli perniagaan melayu akibat kemalangan motosikal berkuasa tinggi. Aku secara personal agak terkilan mendengar berita yang semacam ini kerana, lagi, kita kehilangan orang yang berbakat dalam dunia perniagaan. Jarang anak melayu mempunyai bakat dalam perniagaan, maka kehilangan orang yang sebegini pasti dirasai oleh orang di sekeliling beliau khususnya. Al-fatihah untuk Allahyarham.

Kes kemalangan melibatkan motor berkuasa tinggi ini bukannya sekali, tapi telah banyak kali kita dengar. Tapi, apakan daya, risiko berada di mana-mana. Yang penting ialah macamana cara untuk mengurangkan risiko berkenaan. Lebih berhati-hati dan bersedia dengan segala kemungkinan ialah salah satu cara yang sesuai. Sama juga dalam mana-mana bidang sekali pun. Persediaan yang rapi memungkinkan kita untuk berada di zon yang lebih selamat. Maka, lebihkan bersedia sebelum membuat sesuatu perkara.




Wednesday, August 21, 2013

Mempraktikkan konsep laverage dalam pelaburan hartanah

Setakat pemahaman aku, laverage ni maksudnya lebih kurang macam ni lah. Kita yang kecil niduduk atas seekor gajah yang besar. Kita akan kelihatan gagah dan besar dan orang akan gerun akan kita. 

Dalam pelaburan hartanah, kita menggunakan modal sebanyak 10% dari harga rumah dan selainnya ialah pinjaman dari pihak bank. Kita digalakkan untuk mempraktikkan konsep laverage ini dalam pelaburan hartanah kerana kita akan mampu untuk membeli banyak hartanah. Bilangan hartanah yang banyak dan berkualiti dari segi ROI akan menguntungkan kita.

Pembelian rumah secara tunai akan merugikan kita kerana kita telah menyekat kemampuan kita untuk membeli rumah dalam bilangan yang lebih banyak. Tidak perlu risaukan jumlah hutang yang banyak dengan pihak bank kerana hutang untuk rumah yang memberikan return yang baik merupakan satu hutang yang baik.

Contoh yang mudah, jika mempunyai RM100k tunai. Sekiranya kita membeli apartment secara tunai yang berharga sekitar RM90k, kita hanya mampu membeli satu unit apartment dengan sewa sekitar RM800 sebulan. Tapi jika kita menggunakan konsep laverage, kita mampu untuk membeli apartment yang berharga ~RM90k sebanyak sekitar 5 unit (konsider loan rumah ke 3 sebanyak 70%).  Bayangkan positif cashflow bagi setiap unit ialah ~RM200/month, maka kita akan mendapat ~RM1000 bersih setiap bulan. Bayangkan kenaikan harga pasaran berlaku pada setiap unit yang dibeli. Bayangkan juga kita berjaya membeli kesemua unit ini melebihi 20% murah dari harga pasaran (kes biasa). Bayangkan juga loan kesemua unit ini habis diselesaikan dengan menggunakan duit penyewa sepanjang kita pegang unit berkenaan dan selepas 30 tahun, kita tiada lagi menganggung beban installment dengan bank. Untuk kiraan sewa bersih selepas 30 tahun, katalah ada sedikit kenaikan sewa iaitu RM1000/unit, maka jumlah bersih yang akan diperolehi ialah sekitar RM5000 sebulan. Berbanding dengan cara pembelian tunai seunit rumah tadi, kita masih mengutip sewa sekitar RM1000 sebulan walaupun selepas 30 tahun.

Hebat jugak konsep laverage ni ya.

Monday, August 19, 2013

Kenalpasti apa itu aset dan liabiliti

Aset dan liabiliti ni mudah saja nak dikenalpasti. Aset ialah benda kepunyaan yang memberikan duit masuk ke poket kita. Contoh paling mudah ialah rumah sewa yang memberikan keuntungan kepada kita pada setiap bulan. Contoh lain ialah pemilikan saham di akaun yang mendatangkan keuntungan contohnya Bank Rakyat, ASB, ASN, Tabung Haji, dan sebagainya. 

Liabiliti ialah benda kepunyaan yang mengeluarkan duit dari poket kita. Contoh paling mudah ialah pemilikan kereta sendiri yang memerlukan komitmen kita dari segi installment, maintenance dan sebagainya. Contoh lain liabiliti ialah langganan utiliti harian seperti Astro, internet, suratkhabar, pembelian perabot secara insurans dan banyak lagi yang boleh mengeringkan poket kita. Ya, sesetengah liabiliti ini merupakan keperluan dan kita tiada pilihan melainkan terpaksa mengambilnya juga. Maka, pemilihan liabiliti yang sesuai dengan kemampuan kita merupakan suatu keputusan yang penting dalam menjalani kehidupan seharian.

Sebenarnya bagi aku, aset dan liabiliti ini agak subjektif. Bergantung kepada cara penggunaan individu. Contohnya seperti perkara berikut:

Kereta boleh dikategorikan sebagai aset sekiranya kita membuat bisnes kereta sewa yang boleh mendatangkan keuntungan pada setiap bulan. Tapi berapa kerat dikalangan kita yang sanggup menyewakan kereta sendiri kepada orang lain?

Pemilikan rumah untuk duduk sendiri merupakan liabiliti. Tapi sekiranya kita masih bujang dan sanggup menyewakan bilik lebihan kepada penyewa lain, ia boleh menjadi aset.

Rumah sewa juga boleh menjadi liabiliti sekiranya kita perlu top up duit sendiri pada setiap bulan untuk bayar kat bank disebabkan kadar sewa yang rendah dan instalment bank yang tinggi. Biasanya rumah landed berlaku kes yang semacam ini.

Emas bagi aku bukan merupakan aset kerana ia melibatkan proses jual beli dan tidak berlaku secara kerap. Bagi aku, emas merupakan perniagaan jual beli. Beli pada harga rendah, jual pada harga lebih tinggi. Tiada beza dengan produk lain.

Sewa rumah merupakan liabiliti, tapi sekiranya kita pandai, kita sewakan pula kepada orang lain dengan kadar yang lebih tinggi diatas persetujuan pemilik, ianya akan menjadi aset.

Penting untuk kita mengenali aset dan liabiliti kerana ia memudahkan kita untuk proses ke arah kebebasan kewangan.


PTPTN CCRIS

Bagi aku, ini merupakan satu langkah yang drastik oleh pihak kerajaan untuk mengutip semula duit pinjaman PTPTN. Bagi aku, ada pro & con. Terpulang pada penilaian masing-masing.

Berita terbaru, 21/8/2013, BNM mengumumkan tidak akan melaksanakan perkara seperti di atas.

Harga kereta Vios Baru 2013


Kalau bercakap pasal kereta, kita akan mudah terpengaruh untuk membeli. Ingat pesan Tan Sri Syed Mokhtar, "kurangkan bercakap mengenai kereta mewah..."

Thursday, August 15, 2013

Software saham 188OMS

Aku dah ada akaun CDS. Dah register dengan adik Zamsaham iaitu En. Dn Halim. Aku ibarat kera mendapat bunga. Tak tahu what next??...

Monday, July 29, 2013

Menstruktur semula kewangan -Tinggal dalam Bot

Sebuah keluarga menjual kediaman empat bilik mereka untuk hidup di bot yang sempit kerana tidak mampu lagi menampung kos hidup. 
Kini keluarga Duncan Lawrence dapat menjimatkan STG8,000 (RM39,200) setahun untuk bil dan perbelanjaan rumah. 
Selepas hartanah mereka dibeli pada harga RM1.2 juta, mereka berpindah ke bot sepanjang 20 meter yang berharga RM392,102 di Stratford-upon-Avon, Warwickshire.

Debra, ibu kepada Jake, 7, dan Phoebe, 12, berkata: “Ia peralihan yang besar tetapi kami tidak mahu terperangkap dan berasa bosan dalam hidup.

“Saya tidak mahu menggadai janji - ia bebanan yang besar perlu kami pikul. Bot ini membebaskan kami daripada beban kewangan.”

Malah, Debra juga tidak lagi bergelar suri rumah. Kerja menguruskanrumah’ kini terletak di bahu suaminya, Duncan, 41, bekas pemandu lori apabila Debra keluar bekerja di sebuah kafe.

“Pada masa lalu, saya selalu ditinggalkan sendirian di rumah ketika Duncan bekerja. Kini dia punya lebih banyak masa bersama anak-anak.”

Tetapi Debra mengakui keadaan itu tidak sesuai untuk semua orang.

“Kami seperti beku apabila tiba musim sejuk dan jika anda jenis orang yang selesa dengan keadaan kediaman biasa, anda mungkin tidak sesuai untuk tinggal dalam bot seperti kami.”

Debra yang suka membeli-belah, kini perlu berkongsi almari pakaian dengan suaminya.

“Saya selalu keluar membeli pakaian - saya tidak suka memakai pakaian yang sama dua kali.

“Tetapi kini saya boleh berjimat cermat kerana tiada ruang lagi untuk menempat­kan semua barangan dalam bot.”

Ruang yang sempit itu juga perlu dikongsi dengan anak mereka.

“Mereka kini terpaksa berkongsi bilik dan ia membuatkan saya rasa bersalah, tetapi keadaan itu tidaklah teruk sangat.”

Malah, pasangan itu berkata kehidupan dalam bot menjadikan hubungan antara mereka lebih erat.

Duncan berkata: “Dulu Saya perlu bekerja 60 jam seminggu di jalan raya dan jarang dapat menghabiskan masa dengan isteri dan anak-anak. Bukan itu saja, pada akhir bulan bila saya membayar bil, saya selalu tidak cukup wang.

“Saya bosan menjadi hamba duit dan tiada kehidupan.”

Keadaan menjadi genting pada Februari lalu apabila beribu-ribu warga Britain perlu membayar bil yang ting­gi ekoran musim sejuk melampau.

Duncan yang sebelum ini berpendapatan RM127,434 setahun berkata: “Saya perlu membayar RM7,842 untuk bil elektrik selama enam bulan. Jika saya tidak bekerja keras, saya tahu saya tidak akan mampu untuk menampung hidup kami.”

Tambahan pula, gadai janji untuk kediaman empat bilik mereka di Quinton, barat Midlands memerlukannya membayar ansuran bulanan sebanyak RM1,812, selain cukai majlis perbandaran sebanyak RM9,802 setahun dan bil air sebanyak RM930 untuk tiga bulan.

Kemudian bayaran insurans untuk dua kereta Volkswagen Beetle dan Nissan Qashqai sebanyak RM3,919 setahun.

Kini Duncan melihat beban bayaran bilnya berkurangan daripada RM53,888 setahun kepada RM14,696 sahaja.

Dia membelanjakan RM294 sebulan untuk minyak diesel bagi meng­gerakkan enjin bot itu dan membekalkan alat pemanas.

Sementara itu, bil elektrik pula hanya RM245 sebulan.

Bayaran insurans ialah RM1,764 setahun dan bayaran termahal ialah untuk lesen bot iaitu RM4,213.

Yang menguntungkan Duncan tidak perlu membayar cukai majlis perbandaran kerana botnya tidak ditambat di tempat yang sama. Dia juga terkecuali daripada membayar bil air.

Keluarga itu juga sudah menjual kedua-dua kereta mereka untuk membeli kereta yang lebih murah dan hanya perlu membayar RM1,468 setahun berbanding RM3,919 sebelum ini.

“Semua orang menyang­ka kami gila bila kami beritahu yang kami akan menjual rumah dan tinggal dalam bot.

“Tetapi ia perkara terbaik yang pernah kami lakukan. Kami sukakannya dan sepatutnya sudah lama berbuat demikian.”

MU : Sebuah kes stadi yang menarik untuk kita jadikan pedoman