Monday, March 14, 2011

Auction Unit VS Subsale Unit

Xjadi beli dekat Ampang hari tu..biar lah, xde rezeki lah tu..aku pun malas nak folow up klu org xbersungguh2 nak jual utk kita..tp ujung mggu baru nih aku dah riki satu lagi unit kat satu tempat nih..dgn abg ipar aku, unit cantik..akan dilelong nanti..menarik gak unit nih..masuk je la..menang kalah belakang kira..so, one more cash buying is now standby!!hehe

Kat sini aku nak list down beberapa kelebihan dan keburukan unit Lelong dan subsale

Lelong/Auction
a. Kita boleh dapat unit berkenaan direct selepas menang. Xperlu tggu loan disburse semua. KLu ikutkan masih lagi kepunyaan bank. Tp mana la ada bank nak gi uruskan lepas kita dah menang. Diorg xambil tahu lgs pasa unit tu. Diorg asalkan dpt duit kita, setel masalah. 3 bulan tu amat penting disebabkan pada tempoh itu sebenarnya kita dah boleh kutip duit sewa selama 3 bulan + deposit 2 bulan+ deposit api air. Klu sewa RM1k sebulan, dah berapa riban tuu..

b. Ada risiko bil tertunggak,99% ada!! (maintenance(yg ni ada yg bank cover, tp sometimes kita kena dahulukan), cukai pintu/cukai tanah, bil api&air, bil indah water etc)
c. Tiada risiko ditipu penjual(bank)
d. Boleh dapat bawah market value. Xde la over market klu kita dpt RP.Yg over market bila kita dah start bid xingt dunia.
e. Unit yg kita dapat berisiko utk dibaiki. 99% kemungkinan kena dibaiki
f. Terdapat risiko loan xlepas dan duit deposit burn
g. Boleh menggunakan khidmat ejen (ada yg free ada yg kena bayar)
h. Terdapat risiko kaveat dimana ianya telah di 'LOCK' oleh pemilik
i. Ada risiko owner/penyewa tak mahu pindah

subsale
a. Boleh diduduki selepas loan disburse (ada special case, owner bg pembali duduk sebelum bayar habis)
b. Dijamin tida bil tertunggak
c. Ada risiko ditipu penjual(pemilik rumah/ejen yang menyamar)
d. walaupun dapat harga bawah market value, tp biasanya tak jauh sgt bezanya
e. Biasanya cuci kaki la, boleh terus diduduki
f. masih ada risiko deposit burn bila loan xlepas, tp kena buat term tu masa bayar ernest deposit
g. Pembeli tidak dikenakan bayaran oleh ejen
h. tiada risiko kaveat

hmm..stkt nih yg terfikir lah..klu ada apa2 yg boleh ditambah nt aku edit le artikel nih..

Friday, March 11, 2011

Projects by CB Land Sdn Bhd

Assalamualaikum,

Current project

Calling for good investment. Ada dua projek kat sini.

1. Avenue Crest - Commercial Project
Office Suite at Section 22, Shah Alam
Near all amenities, highways, Future Shah Alam Central,KTM, Universities and Colleges
Price starting from RM230K and above,
Size 560sf and above
Freehold
Date completed:2014
Project by CDB Land Sdn Bhd
This month promotion :
1. Pay 5k as deposit
2. 10% rebate for early bird (via credit note)-limited period only
3.15/85 financing scheme (Ambank-panel bank)
4. 85% loan for local purchaser
5. Free legal fees for SPA within 14 days
6. DIBS(Developer interest bearing scheme)
7. Free maintenance fees for 2 years (From the date of VP)


2. Alam Idaman
Service Apartment
Freehold
Project by CDB Land Sdn Bhd
Shah Alam, Section 22
Date completed: June 2013
For bumi purchaser, special discount 7%.
For all purchaser(including bumi), RM10k discount + 5% discount from the balance
Booking fees only RM1k
RHB Bank (Panel bank) offer BLR-2.2%
Loan 90%
Price staring from RM271,080-RM354,800
Size starting from 807sqf-1023sqf
Only several unit left



Please advise me if you keen for this properties and I will make the necessary arrangement

Kind Regards

Mohd Sayuti(B15)
0136297046
Specialised on the subsales and properties from varieties of properties

Wednesday, March 09, 2011

SKIM RUMAH PERTAMA

Skim rumah pertamaku yg telah diumum oleh PM mendapat sambutan yg mengujakan bagi individu yang belum pernah membeli rumah. Secara peribadi, aku nampak skim ni agak bagus untuk mereka yang kekurangan modal..tapi tu lah, kena beringat, nanti bayaran bulanan/installment akan jadi lebih tinggi dari prosedur biasa lah. Harus diingat juga, kemungkinan rumah akan dilelong akan jadi lebih tinggi disebabkan tiada cagaran dari pembeli. Let see lah nanti mcmana.




Semalam aku ada riki sau rumah dekat Ampang, lokasi menarik, dekat LRT Tmn Cahaya, dlm 100meter je. Tapi, shop lot. Last price RM56k, Sewa RM600-RM650/month. Gila sifir aku menjadi, kali nih mmg kena beli. Sifir aku simple. Rumah berharga 100k, sewa mesti seribu dan ke atas, kompem untung. Klu 56k, sewa rm560 dan ke atas lah, kompem untung. So ape lg, rembat le nii..

Tuesday, March 08, 2011

25 Ways to Waste Your Money

Sekadar untuk notes, aku suka baca nih.. cara nak elak bocor duit yg kita tidak sedari..

http://finance.yahoo.com/banking-budgeting/article/112202/25-ways-to-waste-your-money?mod=bb-budgeting

Passport aku ilang plak nih, pening betul kepala, nak gi Jepun bulan 6 nt..adooii..

Friday, March 04, 2011

Loan ASB

Aiseh..gatal tgn nak menulis la plak..td aku baru je lepas apply loan ASB..nak mintak bnyk2 tp hati xkental..last2 mintak rm120k je dlu..test market..esok-esok dah nampak jalan, top up lah sikit lg..sedikit info lah..BLR minus 1.65..quite good offer, 3 years lock period, pastu daily interest rate..hm..tgk lah, boleh lepas ke x loan nih..officer tu cakap senang lepas, klu plg teruk pun dia mintak advance bayaran selama 3 bulan..mcm downpayment rumah lah kiranya..hmm..plan aku, tahun pertama nih aku gunakan fasiliti OD lah utk bayar, pastu, tahun berikutnya pki dividen ASB lah..so, Loan ASB bayar diri sendiri lah kiranya..at last, loan habis dibayar dan pd masa tu boleh dapat duit free..yesss..hehe