Friday, December 24, 2010

Kondo Petaling Indah dan Loan MBSB

Kat sini nak update beberapa cerita lah. Yang pertamanya mengenai Kondo Petaling Indah. Baru-baru nih ternampak iklan ada orang nak jual kondo Petaling Indah nih. Starting open price RM115K. Market dalam 140k. Bini aku yang excited, dia la yang dok riki2. Aku pun tengok gak la, macam menarik gak lah. Kawasan pn dekat dgn tempat kerja kitorg. Then, kitorg pergi tgk lah, buat appoinment lebih kurang dgn ejen tu. Sampai sana, masuk2 je area kondo tu, 1st impression nampak lah kondo tu kondo lama..dah 20 tahun..leasehold plak tuh..xpe, kitorg jumpa ejen tuh, masuk dlm rumah. Tengok condition. Macam OK! tapi dua bilik je. Tapi, dua bilik air! menarik gak, keluasan 850sqft. Yang menarik perhatian kitorg, unit ni kat tingkat 1 je, pastu facing swimming pool. Dia punya swimming pool diservis dengan baik! luas kolam dia, air pun jernih..wahh..teruja jugak..pastu kitorg balik, servey2 jalan lebih kurang..jadikk! mlm tu jugak kitorg byr earnest deposit..rm113k sold! haha..skrg nih tgh apply loan..xtahu lagi status mcmana..


Ni plak crita tak baik mengenai investment properties nih..aku ni baru nak bertatih dalam bidang nih, nampaknya aku dah terkena! aku belajar something lah dari sini. Pengajaran dia study keadaan penjual tu. Kalau dia seorang yg terdesak dan xde duit, jual bawah market price. Hati-hati lah. Dia munngkin akan bankrap, give up dlm life dia, kita sebagai pembeli akan kena dengan teruk. Sebab modal semua dah keluar, tapi rumah masih belum dapat2..pasal MBSB nih pulak, aku boleh cakap nih bank ALONG gila-gila punya. Yang aku bengangnya, loan 22k je, aku tanya berapa sebulan kena bayar? dia cakap rm170. Ok lah aku bayar dari awal tahun. Akhir tahun aku check statement, rupanya rm170 tu ialah interest. Principal statik. BAXXXX! klu macam tu sampai mati pun aku bayar xhabis rumah tu..aku bengang betul, lagi satu banyak pulak charge2 lain, penalti lewat bayar lah..ape lah..aku bengang..kesian org yg buat loan dgn ini tempat...Dah tu pulak, staff dia buleh kurang ajar cakap dgn klien..haissshh...nasib baik gak lah nih bukan aku pnya loan, nih seller aku punya loan..seller nih pulak satu hal..dah lepas tangan, duit xde xboleh bayar ape2 dah..pergi mampus ko lah..aku lah yg teraniaya skrg nih, nak elakkan dari rugi, aku cover loan dia..bnyk pulak yg aku kena bayar..lepas nih tobat lah aku kena stadi betul2 sebelum beli rumah..kalau nak ikutkan, kiraan dah betul, peringkat awal aku beli melalui ejen..aku bayar muka semua siap lawyer, sepatutnya OK..tp keadaan jadi rumit bila SAP tak consent, pastu bil tertunggak banyak, bermula dari situ lah masalah datang melanda-landa..fuhhh..gila betulll..

Sunday, December 12, 2010

FCPO - Trading Crude Palm Oil Futures

Hujung minggu cani aku xde buat ape kat rumah..access internet je lah..baca-baca buku sikit, tgk TV, layan anak main, buat review paper sikit(time semangat je lah)..huh, bosan gak..sesekali teringat gak, aku kena komited dgn kerja, aim untuk buat paper sebanyak mungkin, aku sedar, key point ialah menulis lah..xde cara lain, klu setakat pikir tapi xtulis, memang xde apa aku dapat..tuh yg aku aim, kena jugak menulis dalam sehari at least dua tiga ayat..

Dalam dok asyik-asyik access internet nih aku ternampak lah bnyk kawan-kawan yang posting mengenai trading FCPO nih..nampak macam best je, cerita untung saje..yg rugi mcm xdengar sangat..heheh..tiba2 teringat lak aku pasal buku FCPO nih..ari tuh aku ternampak dekat kedai buku kat Giant Kota Damansara, hasil tulisan Yeoh Chiang Peng..setahun lepas, aku nak beli tp duit ciput lak, skrg nih ade buat ape aku tekad pergi beli lah td wlpun duit ciput gak skrg nih..azam untuk baca sampai habis..harga rm28.90..agak mahal bagi aku, mungkin ada kat tempat lain yg lagi murah tp setakat nih aku xjumpa kat kedai buku lain...

Dan jugak aku ada download beberapa E-book dari Donald Trump dan Robert Kiyosaki,(Why we want you to be rich)..sekarang tengah baca lagi, belum habis..baca yg e-book je, nak beli belum mampu..InsyaAllah aku beli jugak suatu hari nanti..






Besok dah kena kerja balik..ah bosannyaa..hmmm, elok aku update mengenai rumah aku yg kat Kota Damansara nih..ada berita baik nampaknya..tadi aku ternampak satu list lelong dengna harga RM85k, tu pun dah dikira bawah Market Value..wahhh..mahalnya unit kat sini sekarang..dua tahun lepas aku beli dgn harga RM63k je..satu indicator yang bagus..buat masa nih aku nak keep je umah nih..sayang oo nak jual..lokasi dah dikira baik gak lah kat sini...dijangka jugak nanti kawasan nih akan meletup lg..heheh..aku nak simpan je as my passive income..InsyaAllah aku abis bayar dalam 4 5 tahun lagi..tu target je..haha

Monday, December 06, 2010

Memancing??

hmmm..hobi lama aku kembali smula..hahaha..kecik-kecik dulu aku suka memancing...maksud aku pancing ikan lah..memang masa kecik-kecik dulu aku suka memancing..boleh kata tiap petang lah aku pergi tepi sungai tu..lepak sorang-sorang pun ape de hal..layan jehh..

Baru-baru nih, aku balik kampung, pegi mancing dekat tepi pantai, dapat gak gelama..banyak gak..tapi banyak aku tak ambik gambar..biasa lah klu dah ralik sangat, memang lupa nak amik gambar..ada sikit je gambar bleh upload..best oo memancing nihh..skrg aku tgh belajar guna baitcaster..benda nih kalau tak reti setting, abih jadi mihun la tiap kali baling...
aku pun still tak pandai-pandai lagi..tapi diorang nih cakap, once dah pandai, memang xlayan spinning dah la lepas nih..yeke tuh? ke nak cover sbb duit dah kuar bnyk buat beli baitcasting tuh..hahahaha...

yang last aku balik kg ari tuh, turun mancing gak..besar besaran lah gak kiranya..ajak AG si kaki pancing tuh gak turun..tapi hampeh, tak dapat sekor pun..musim tengkujuh la skrg kat kampung aku..ombak besar sgt, air pun kotor..kat kuala Kemayang pun fail gak..jemn..aku balik tidur time subuh..takde sekor pun..hmm, pasnih layan trip kat Muar lak klu jadi..heheh..cun2...

Sunday, December 05, 2010

Loan Rumah 70% sahaja

Alamak..loan rumah sekarang hanya 70% untuk property yang ke 3 dan ke atas..penat nih..kena buat strategi balik macamana nak tackle dgn isu nihh..mesti ada jalan..

Setakat nih yang terfikir, aku nak kumpul duit lah..bayar bagi habis unit yang ada nih..insyaAllah dalam 3-5 tahun nih abih bayar lah semua unit yang ada..then boleh buat loan 90% lagi untuk unit yg labih besar..boleh abis insyaAllah..ikat perut sikit je..satu unit dah abis bayar..terbukti mmg boleh punya lah..cash kat tgn pun masih ada lg, cuma buat reserve utk emergency..hmm

Sekarang nih fokus aku ialah belajar bagi habis..ohh, lupa aku nak update, aku tak jadi amik jawatan pegawai PLV tuh,,aku terus belajar kat UM lah..sambung phD..payment dari UM pun not bad, jauh lg tinggi dari PLV tuh lah klu nak ikutkan..cuma status je kontrak..hmm, harap aku dapat habiskan ontime kali nih..terus grab gred 51 pada umur 31 tahun..cun jugak tuu..aminnnn...

Aisey menn..lapar plak..makan dlu...

Friday, October 29, 2010

Ejen Hartanah

Ari nih aku tak ada buat ape free sikit tggu malam nih nak tgk final piala Malaysia Kelantan lawan Negori sambil layan-layan anak aku yang dah agak aktif nih..tahun lepas dah kalah dah team aku neh, tahun nih belum tahu lg nih..kat rumah je..haha

Lama benar jugak aku tak update blog nih, almost 2 bulan..lama tuh..

Dalam masa dua bulan nih bnyk yg berlaku..aku dah dapat dua-dua surat tawaran 1. SLAB UM utk sambung phD 2. PLV kena lapor diri lagi sebulan di putrajaya. Pening aku nak buat keputusan, aku dah istikarah 2 3 kali untuk ditunjukkan jalan..hmm.let see how it goes lah..not decided yet..

Dalam 2 bulan nih jugak aku agak aktif melayan client untuk beli rumah, hasilnya 2 bijik dah close..seronok jugak, ni just part time, ramai yg nasihat aku, dlm bidang nih klu nak berjaya kena RAJIN..aku totally agree dengan pendapat tu..tak hairan ramai yang telah berjaya dalam bidang nih jugak..

InsyaAllah lepas nih aku akan fokus kepada property yg bersifat kelas pertengahan..rm200k-rm500k, boss aku advice kalau nak nampak keindahan rezeki tu, cuba lah property yang macam nih pulak..


Kawan aku jugak nampaknya dah bertambah yg berminat dalam bidang property nih..beli unit banyak-banyak..boleh buat network lg..aku je yang tersangkut sikit sekarang memandangkan kedudukan ekonomi yang agak biasa, tiada lebihan tunai setakat ini untuk grab more property..manage yg ada je dulu..dah hampir setahun xbeli property nih..teruk jugak lah..

Monday, August 23, 2010

Selamat Puasa dan raya

Dikesempatan ini aku ingin mengucapkan selamat berpuasa dan hari raya aidil fitri 2010 kepada semua mulim di Malaysia..hehe, lama sgt aku xupdate blog skrg nih dah tengah2 bulan puasa..

Kelam kabut dua tiga hari nih aku ulang alik balik ke kampung dan KL disebabkan bonda sebelah isteriku mengalami komplikasi akibat daripada penyakit Diabetes. Kaki kirinya terpaksa dibuang bagi mengelakkan penyakit tersebut dari terus merebak. Bagaikan tidak dapat diterima keputusan tersebut terpaksa diambil hanya satu minggu selepas ibujarinya dipotong.Doakan keselamatan beliau, sekarang sudah dalam keadaan stabil dan berada di kampung halaman. Tidak lagi di dalam wad.

Hmm..baru2 nih tenant aku yg dekat Selayang komplen "bumbung bocor la Bang!!!"..aiseymen..aku dah agak dah benda nih akan jadi..nih la satu2nya unit aku yg paling atas dan bala dah datang..aku dah jangka..ahhhhhhh...terpaksa aku pergi tgk apa masalahnya..puhhh, satu rabung telah tiada..diterbangkan angin..memang besar luasnya..patutla bocor..3 minggu(3 minggu tu sebab nak urus dengan tenant memang susah..hujung minggu memang dia tiada kat rumah..aku plak kerja hari biasa..rumah plak bukan dekat dgn tempat tinggal aku..aduiii...) kemudian aku datang membawa rabung baru dibeli dari kedai hardware..kononnya nak letak je kat puncak bumbung tu..sekali aku panjat, puhhhh 6-7 bijik rabung telah terbang entah kemana!!!jemnn!! lobang memang luas kat atas tu..adoiiii...



Taknak tunda masalah tu aku terus pergi beli dari kedai hardware..beli Rabung!dah la hari Ahad..punya la susah nak jumpa kedai..kali nih aku beli 15 bijik, rm70 je semua..puas hati..
Sampai je rumah tu aku terus pasang..letak mcm tu je..harap2 lekat la disebabkan yg nih berat..mustahil boleh diterbangkan lagi..smpai sekarang masih ok..harap tiada masalah lagi lah lepas nih..nasihat aku, hati2 membeli unit top floor. Make sure tiada masalah bumbung..puhhh.....pening2!

Saturday, August 07, 2010

xbanyak update

hmmmmm....tak banyak yg aku boleh update memandangkan tak banyak aktiviti yang aku buat dua tiga menjak nih..minggu lepas telah berlangsung majlis konvokesyen aku, semalam telah berlangsung konvokesyen adik aku di UKM..musim konvo la kot nih...dan pada waktu nih, telah genap sebulan aku mendaftarkan diri sbg pelajar phD..wah, betul ke ape aku buat nih..aku tak ada pilihan once aku register aku kena habiskan dalam masa 3 tahun..itu je yang UM boleh bagi aku..aduii..satu tugas yg berat menyebabkan aku xboleh tidur malam dgn lena..jemnn!!!!

Dua hari lagi aku kena hadiri temuduga untuk jawatan Pegawai Latihan Vokasional (PLV)..ntah le aku sdiri xde mood nak gi interview...satu keputusan yang sukar bagi aku..nak buat phD ke nak jadi pegawai????ape-ape pun aku hadir je lah inteview tu tgk option yang ada..klu ada rezeki kat situ, kat situ lah...klu xde pun aku still boleh proceed dgn phD aku nih dgn senang lenang...ada juga yg mencadangkan aku untuk buat kedua-dua skali..namun bukan senang, nak buat phD bukan mcm buat kueh..tp seronok bila dapat tgk rmi graduan yg dikurniakan phD semalam..bestnyaa diorg..sure gaji 6k-7k..gred 51 otomatik dengan beban kerja yg menarik..fuhhh..bessstt..

Pasal properties dan investment, aku sedikit terkilan memandangkan kemudahan overdraft sudah tidak boleh digunakan...haiii..ape la nasib..hari tu sempat buat sikit je, nak top up dah tak boleh...xpe, boleh buat plan lain..aku akan mafaatkan OD aku yg ada utk dapat duit free..heheh..200k dalam 25 tahun..duit free dari OD yg dh ada..tnpa usik gaji..menabung menggunakan dividen ASB..perh..best2..cara yg simple..buat loan asb 200k, bayar setiap bulan guna OD(rm1.2k/month), tahun kedua amik dividen(rm14k) utk top up OD dan bayar lagi setiap bulan..kemudian buat lagi tahun ketiga dan seterusnya shingga 25 tahun..anggap je itu ialah menabung utk hari tua..duit free tu!!!the best thing ialah gaji kita tidak diusik lgsg oleh teknik ini..kita masih boleh menyimpan macam biasa..tp kali nih guna la akaun asb anak ke, wife ke..sbb asb kita dah penuh..xboleh simpan lagi..huhu...masalahnya utk sekaligus loan 200k, at least jawatan pegawai permanent baru bank pandang..klu stakat student, susah la sikit nak convince bank nih..

Pasal ejen properties..aku buat secara slow2 je..bulan lepas aku berjaya jual satu unit..heheh..ada jugak rezeki tersepak..boleh la..seronok bila tgk kawan2 boleh jual property nih..bayangkan komisyen akak tu utk bulan lepas je rm26k..Tahniah akak..pergh..setahun aku kerja tuh nak dapat duit mcm tu..itu la rezeki namanyaa...semangat aku dgr...yg kawan aku sorg lagi, berjaya jual unit banglow..komisen dia sahaja dah 30ribu..pergh...nak ape lg???huhuhu...best2..tahniah utk korg..kejayaan diorg telah buat aku semangat..tgk lah nati aku akan berusaha utk jadi mcm diorg..hehehe..azam je ada..usaha tarak....nih la kelemahan aku..huhu

Sunday, July 25, 2010

Taman Putra Perdana

Taman Putra Perdana nih terletak di hujung Puchong..memang isolated..jauh dari dunia luar lah kiranya..terkedalam sikit..jauh nak masuk smpi kesana..tapi property supply terlampau lah bnyk kat dalam sana..dari apartment hingga ke teres..demand xbnyk..harga jatuh sejak dari tahun 1996...

Lebih kurang setahun lepas aku beli kat sini sebab aku tgk highway tengah buat..dalam pembinaan..tgh rancak..boleh access ke Putrajaya..ape nama ntah highway tu aku pun xtahu..pagi tadi aku pergi tengok...wahhh..dah siap..betul2 lalu dalam putra perdana tu..tp bila aku chek betul2..cheiittt..xde exit langsung dalam putra perdana tuh..hampaa aku..

Bosan xtahu nak buat apa aku jalan2 tgk apartmnet aku..tgk dari bawah je..xbgtahu tenant pun nak datang..tak bnyk yg berubah..mcm biasa, nak riki kawasan utk tahu perkembangan aku gi cari makcik2 kat bawah tu tnya2 khabar..sembang2 dgn geng2 makcik kat bawah tu yg aku sdiri pun xkenal, makcik tu cakap jalan dah buka utk ke cyberjaya..hah??berita baik nih..

lepas minta diri lebih kurang dgn makcik tu aku terus ke tempat yg dimaklumkan..mak aiihh..betull aaa..jalan belakang Putra Perdana telah dibuka..dekat dgn Aman Putra..perhh, nih betul2 baikk...tapi belum buka sepenuhnya..tapi dah boleh lalu situ..nak ke cyberjaya amik masa 5 minit je tuh..lagi berita baik, kawasan Aman Putra tu tgh rancak dinaik taraf utk dibuat Taman Sains Selangor..perghhh..cun2!! xjadi aku nak jual..hold dlu..tgk 4 5 tahun lagi...hehe

nih gambar exit baru yg aku amik td..

Sunday, July 18, 2010

ahhh..kira harta????

aihh..dah makin lama xupdate blog nih..baru2 nih aku baca lagi buku tuan Aziz Ibrahim tu..lebuhraya baru kebebasan kewangan, jutawan daripada beban hutang..buku nih 5-6 kali baca pun best bagi aku..ada je point yg boleh dipelajari..paling nampak klu kita mempraktikkan apa yang diajar..klu xpraktik memang susah sikit nak faham lah...


So kali nih, aku petik satu bahagian pengiraan harta..beliau telah menyediakan jadual untuk pengiraan harta seperti yang berikut...


bagaimanapun ini hanya merupakan satu contoh semata-mata...for sure aku dah ubah data2..

hasil dari pengiraan berikut dapatlah kita mengetahui sejauh mana telah kita dapat hasilkan selama tempoh kita bekerja...at least kita dapat gambaran mengenai kesihatan kewangan kita...

Monday, June 28, 2010

Kenapa perlu buat loan rumah selama mungkin (30 tahun)

Loan 30 tahun? wah lamanyaaa..buat apa lama sgt..nanti bank lagi kaya..lagi bnyk interest kena byr kat bank..total up lebih dari dua kali ganda harga rumah...huuuuu..kaya la bank mcm tu...nih lah yg aku pikir pada peringkat awal penglibatan dlm pelaburan perumahan nih...

Tp bila aku tnya bos, bos cakap buat selama mungkin!aikk...aku xpuas hati aku calculate..memang klu buat loan dlm tempoh yg lama, jumlah yg kita bayar melebihi dua kali ganda harga rumah..contohnya rumah harga 60k tp jumlah yg dibayar ialah 140k!!!

Tp bila aku selidik dan kaji balik hujah-hujah expert, begini jawapan diorang..

1. Tempoh yg lama boleh kurangkan bayaran ansuran..dengan bayaran ansuran ni kita boleh kurangkan komitmen kita setiap bulan dan kita mampu untuk memiliki lebih dari 5 unit rumah dgn mengikut kemampuan lah...

2. Dengan bayaran ansuran yang minimum, kita mampu menjana duit labih hasil dari kutipan sewa (+ve cash flow) setiap bulan mengalir masuk poket..biar lah sedikit asalkan positif..

3. Biarkan bank jadi kaya..kita patut berterima kasih kepada bank kerana telah meminjamkan kita duit untuk membeli rumah berkenaan yg mana ianya bukan dibayar oleh kita..kita bayar pakai DOL (Duit Orang Lain!!)..remember that..

4. Loan yg selama mungkin ini boleh memudahkan peminjam dlm kes yg mcm nih..peminjam masih boleh memendekkan pinjaman dengan membuat bayaran dua kali ganda dari nilai ansuran. Dgn cara ini loan 30tahun boleh dipendekkan kepada 15 tahun..tapi sekiranya tidak mampu bayar dua kali ganda tu pada suatu2 masa, bayarlah ikut jumlah yg sepatutnya pada bulan berkenaan..mudah bukan...

Sila pastikan jenis loan yg diambil adalah berdasarkan daily interest compounded..bnyk kelebihan dengan menggunakan daily basis ni berbanding monthly atau yearly basis..bnyk penjimatan yg boleh dilakukan diamana ianya memerlukan pemahaman yg mudah..

Sekiranya kita ialah pembayar yang berhemah, daily basis adalah pilihan yang terbaik dimana sekiranya installment tersebut dibayar mengikut teknik yang betul, banyak kelebihan yg boleh diperolehi..

Saturday, June 05, 2010

check list sebelum beli rumah

Kat sini aku nak share sikit apa chek list yg kita perlu ada dlm proses utk membeli rumah..utk posting kali nih, aku betul2 berdasarkan pengalaman aku dan mungkin ada item yg termiss..cheklist nih juga adalah bertujuan utk mengingatkan aku dlm proses membeli rumah yg seterusnya sbb kadang2 aku sdiri terlepas pandang mengenai benda2 ini...cheklist nih juga lebih pada hartanah lelong...

Berikut setakat yg terfikir:

1. Lokasi,lokasi,lokasi- tips: klu bleh dekat dgn Pasaraya besar atau fastfood-sebab diorg dah studi kawasan tersebut ramai orang ke x..klu kawasan tersebut xde potensi nak naik, mcmana diorg bleh buka cwgn diorg kat situ ye x???
1a. Sila pastikan ROI lebih tggi dari dividen ASB..otherwise baik letak je duit tu dlm ASB..
2. Berapa harga market(MV)?
3. Berapa harga buka(RP)?dah berapa kali lelong?
4. Berapa maintenance tertunggak?bank cover ke x?
5. Berapa cukai pintu atau cukai taksiran/cukai tanah?bank cover ke x?
6. Berapa anggaran baiki?
7. Ada kaveat?klu ada lari jauh2 dari rumah tersebut...
8. Leasehold ke freehold?
9. Berapa bil elektrik tertunggak?
10. Berapa bil air tertunggak?
11. Berapa bil pembentungan tertunggak?
12. Berapa loan yg kita mampu?
13. Berapa lawyer charge utk SNP dgn Loan?
14. Berapa charge evaluer?..
15. Cuba elakkan amik tingkat paling atas, biasanya masalah bumbung bocor dgn pencurik!!!..
16. Klu nak amik ground floor, make sure tiada pakej anai2 dan konco2..
17. Grill dah ada ke x?kos grill biasanya makan riban jugak..
18. Dah kaluar title ke?klu dah keluar, charge lawyer tu tggi sikit..kena consult dgn lawyer bab nih...


Berdasarkan pengalaman aku, utk unit low cost dan medium cost yg lingkungan harga 30k-60k, kita at least kena ada duit cash sebanyak rm15k, ini utk selamat la..klu betul2 nasib baik, rm7k dah cukup utk memiliki unit tersebut..sbb, proses beli rumah nih ada bnyk sgt kos yg tersembunyi..hati2 lahh...

apa2 pun kena stadi bnyk sebelum membeli apartment...bnyk2kan lah bertanya pada yg pakar,baca buku pun boleh sbg rujukan..

Thursday, June 03, 2010

Bayar Hutang PTPTN

waaaahh...hutang PTPTN!!!pening gak nak bayar tuuu...klu ikut cara biasa, potong je gaji setiap bulan rm200, haha..klu gaji tiga ribu, tggl lg 2800..bnyk gak tuh potong...letih gakk nak habiskan rm30k..~sigh~..nak buat cane dah kita pinjam duit org..hutang wajib dibayar walau xdituntutt....

Kat sini ada beberapa contoh cara nak bayar hutang nih dgn cara lain...

a- klu ada duit cash 30k, beli satu unit low cost yg murah gila2, klu betul2 pndai cari, bleh dapat dgn harga 30k tu..bayar je cash..ujung bulan kutip sewa rm300/month tu, byr la PTPTN tu..tp make sure total cost umah tu xlebih 30k lah..beli umah nih ada bnyk kos tersembunyi..kena check betul..@ kalu ada 30k, beli 3 unit low cost..tp yg nih kena buat loan bnyk lah..depend la pada objektif masing2...

b- klu ada duit 10k, beli 1 unit low cost gak, 30k-50k..tp kali nih buat loan..make sure positive cash flow lebih dari rm150/month..lagi tinggi lagi ok lah..bayar je PTPTN pki duit tu..at the end, PTPTN setel, pastu umah tu abih byr..syok2!!

c- klu xde duit..yg nih susah lah..nak beli umah dgn cara mark up loan pun nak kena ada duit..cuba la simpan at least 10k dlm tgn utk nak beli low cost apmt..

utk kes aku, aku amik cara (a)..mmg bergolok bergadai lah..abis duit simpanan...siol je, pressure gak mula2..imagine lah tiba2 je duit dlm bank kita menyusut cepat gila..tp dlm ati aku, buat gini much better than potong gaji bulan2 la...

Ending dia, dpt umah sebijik, PTPTN setel..tu cara terbaikk...

Thursday, May 13, 2010

Apa aku boleh buat dgn tanah 1 lot tu...

Baru2 nih aku dioffer oleh mak aku utk beli satu lot kepunyaannya..memandangkan aku nih abang besar pada adik2 aku, xde isu sgt dgn adik2 lain memandangkan yg lain tu masih lagi belajar dan belum lagi mampu membalas jasa org tua..

bukan apa, offer mak aku tu menarik jugak, dia nak pergi haji, so dia nak tolak tanah tu kat aku murah murah..satu lot, xde la besar sgt..pecah lot semua dah complete, jalan pun dah ada reserve..lokasi pun ok, pengkalan chepa, betul2 depan umah mak aku la kiranya..

harga xmahal sgt, 20k je dia tolak kat aku..bayar cash lah senang cerita..insyaAllah tahun 2012 nih dapat la orang tua aku pegi haji..duit dah ada tp aku simpan dlm asb aku dlu bagi dia beranak sikit..hehe..lagi satu bulan2 pun aku still hulur dekat diorg mcm biasa..bukan aku nak harapkan tanah, tp yg tu ialah mcm hadiad dari org tua aku lah..tgjwb aku besar la jugak kiranya..


so dh dapat tanah tu nanti, stkt nih aku fikir utk naik kan unit semi D,satu blok dua unit cukup lah..unit kecik je sudah, 650sqft tiap satu, tp design kena semat lah, bagi nampak mcm moden sikit, tp bajet gila2 lahh..yg nih nak kena modal at least 60k nih..so total amount investment lebih kurg rm80k laa..


pastu apa aku bleh buat??sewakan la, satu unit klu dapat rm300 sebulan, so boleh dapat rm600/month..nak duit cepat aku refinance je, dapat 120k jadik la..pastu simpan dlm asb, pastu top up OD lagi..makan dividen tahunan at least bleh dapat 8k per year..

bayaran bulanan tu sape nak bayar??biar je lah org sewa tu tlg bayarkan pki duit sewa dia tu..hmm...part of income dividen boleh bagi org tua, lebih tu utk cover interest OD..aku pki duit OD lah utk rolling projek lain plak..

stkt nih tu la plan..tp modal nak kena cari tuh..ikat perut lagi la nampaknya..

Wednesday, April 21, 2010

Saving kena kuat..

Dah lama aku perati kan mengenai pelaburan dan pengurusan kewangan nih..dah bnyk tempat aku pegi belajar...dh bnyk blog dan buku yg aku baca...dah bnyk org yg aku tnya..dh bnyk org yg aku perhatikan..kat sini aku nak buat kesimpulan, utk setiap pelaburan..kita xboleh lari dari menggunakan modal..

untuk nak ada modal, kita kena ada saving..saving yg kuat tuh sgt penting, yg nih la kuncinya..jgn dok fikir nak enjoy je dgn duit yg ada..mmg la syok dpt beli brg2 yg kita nak..tp lagi syok klu bleh simpan dan duit tu akan bekerja utk kita dn dapatkan apa yg kita nak hasil dari simpanan kita tu..

kat sini aku nak share pglmn aku dgn kawan sorg nih...dia punya la minat nak beli rumah...cerita kat aku bukan main...excited gila..mintak aku ejas satu umah utk dia..aku no hal bab cari umah senang je..tp bila samapai masa, nak mitak ernest deposit serendah 2k pun susah..dalam simpanan xde langsung..ok aku cuba ejas dgn owner, owner mitak 1k, pun xboleh bagi..

Owner tuh dah maki2 aku..bengang je aku rasa..sakit ati..tp nak buat mcm mana..aku pun xdapat nak tolong..nih yang susah..betul la omputih cakap.."no money no talk!"
kena faham betul2 isu nih..

Saving nih jgn buat main2..sgt2 la penting..klu xde duit, peluang lalu depan mata tgk je laa..xboleh buat apa...even klu nak beli rumah yg mark up loan pun kena ada modal...memang la org cakap rumah free, tp tetap kena dahulukan duit sdiri..klu xcaya try la..aku penah beli umah mark up loan...tu pun kena letak jugak dlm 7k..cuma bila loan release, duit tu bleh dapat balik laa..


first thing yg kena ingt ialah saving..plss aku nasihat kat diri aku sdiri gak nih..tp jgn sampai jadi kedekut! yg nih org xnak kawan punya..dulu aku pun ada kawan yg kedekut taik idung masin xhingat punya..yg nih memang aku xkawan..mmg aku dh block awal2...aku xrugi ape klu xkawan dgn dia..lg aku kawan dgn dia, lagi aku rugi..baik aku dok jauh2 je..xde kepentingan langsung dlm hidup aku..kawan mcm nih jenis yg xboleh tumpang punya...duit bnyk pun klu org xsuka sbb prangai kita tuh, hmm..then pikir lah sdiri!!..

Saturday, April 17, 2010

Desa View Towers

Hari nih 17 April 2010, sabtu..aku plan nak pegi tgk umah kawan aku yg baru dibeli dekat Kondo Desa View Tower, Wangsa Maju...Pkl 11am gitu aku gerak kesana, pastu singgah UM jap hantar bini aku ada kelas sampi pukul 5 ptg..so, aku dgn anak aku yg sorg tu lah..membujang ke rumah Juan..haha

Sampai kat umah kawan aku tuh dlm pukul 12..tgk dia tgh dok pasang tombol pintu..fuh, cantik betul umah dia..

Dgn lantai marble, keabinet dapur, toilet dua, 3 bilik tidur..square feet pun 900++..dgn harga 100k dia beli subsale, payment bulanan bawah rm500/month sangat la berbaloi klu dibandingkan duduk umah sewa lama beliau..

Desa View Tower nih dulunya maintenance sgt teruk, ramai yg xnak duduk situ..lama2 harga pun mcm xleh naik sgt..tp skrg, bila management dah tukar, bnyk perubahan telah dibuat..tgk lah nanti, ada potensi lagi nak naik tu..

Kondo nih, swimming pool pun ada, ramai je yg turun mandi manda..ok lah tuh, bosan2 bleh turun swimming...

Klu nak sewakan rumah tu, plg kurang pun rm700-800/month..ok lah tuh postive cash flow apa..tp kawan aku nih nk duduk sdiri, pun okey! berbaloi2!

Lain kali nak pindah xde la rasa berat hati sgt, boleh dapat duit lagi..beli umah kat tempat lain plak..

Unit kawan aku nih ground floor, ok lah xyah libatkan lif..klu lif rosak ke apa xde nak kena menapak naik..lagipun senang nak pindah2 barang...ada laman lagi depan belakang rumah, bleh buat BBQ apee..hehe

Dalam pukul 4 petang mcm tu kawan aku nih dah siap cat rumah dia..aku tolong sikit2 pasangkan Goose neck dekat toilet..anak aku buat hal xnak duduk sorg2..asyik nak dukung je..xsyok nak buat keje la..

Kitorg cargas balik lah dlm pukul 4 gitu aku kena amik bini aku plak dlm pukul 5 kat UM..


Wednesday, March 31, 2010

sewa umah selayang

Alhamdulillah aparment yg dekat selayang tu telah bertukar ganti penyewa tanpa membiarkannya kosong walau sebulan..tenant lama keluar tgh bulan, deposit burn, aku amik masa dua hari utk bersihkan..pastu mlm tadi dah konfirm ada org sewa, dia siap bayar deposit on the spot...harga lama 250 je tp kali nih aku berjaya sewakan rm300..ok lah tu..umah pun bukan besar, bilik pun dua je, lokasi pun bukan hot sgt..

Penyewa yg nih pun pasangan baru kahwin..muda lagi..umur baru 21 masing2..bagus2, kahwin awal...

tp yg peritnya masa nak cuci2 umah tu..dah lama sgt kot umah tu xdiservis..teruk jugak keadaannya..dgn debunya, dgn sinki tersumbatnya, dgn lampu yg dh bnyk xnyala..tenant lama rilek je duduk situ..xde komen ape2..

Tp aku puas hati aku berjaya setelkan semua sdiri, xde upah plumber mahupun technician..hehe..seronok jugak buat benda nih bila dah berjaya..yg sink tersumbat tuh paling susah nak buat...pam sini bocor situ, tutup bocor tu, tempat lain plak bocor..
aku tuang asid abih satu botol..last2 pegi jugak...laju je air ngalir kuar..huh..legaaa...

lampu xnyala, aku panjat atas bumbung, berpeluh kat dalam bumbung tu..unit nih atas sekali, rupa2nya simple je masalah dia, wayar terputus..aku sambung balik..terus nyala lampu tu..tenant lama duduk bertahun2 xleh buka lampu tu..sian..dah la lampu tu yg dkt hall utama..


Pastu aku cat lebih kurang..terus je cantik umah tu..boleh la klu nak letak rm300/month tu..then sekarang, keje kutip duit lah tiap bulan, semua umah dh ada tenant..

utk next rumah, kena kumpul duit sikit lagi lah..hmmm....

Nih Gambar Sebelum..

Yg nih gambar selepas..

Nik Muhammad Haziq suka sungguh klu cuci2 rumah nih..sebab dia dapat main air..

Thursday, March 25, 2010

rezeki oh rezeki...

Kali nih aku nk tulis sikit pasal rezeki...syukur alhamdulillah kita semua dikurniakan rezeki yg melimpah ruah dari Nya...tidak kira dari segi kesihatan dsbgnya..


Baru2 nih aku telah mendapat berita mengenai keputusan master aku...alhamdulillah semua telah dilaporkan baik dan aku berkemungkinan lulus...huh!!akhirnya...tiga tahun bergelumang..mcm xsanggup lagi nak tgk benda tuh lepas nih...


lega rasa di hati...at least aku dh dpt something...mmg dah target aku..biar lambat2 pun asal aku dapat...lega laahh mcm baru lepas hutang bnyk ribu...hehehe

Baru2 ini aku ada mempraktikkan apa yg org ajar aku dlm usaha untuk dimurahkan rezeki...iaitu bnykkan bersedekah...bukan xsedekah pun sblm nih, tp baru2 nih aku lebih kan sikit..haha

Ternyata, amat berkesan...rezeki dtg bergolek2 lepas tuh...semua claim aku yg sangkut2 semua lepas...dtg sekelepuk plak tuh...fuhhh...tp xde la bnyk...tp better than nothing la..

Klu xcaya, cuba la try test...hehe...klu nak ikutkan, benda yg sama juga diajar oleh En Robert...huhu, tp niat kena la betull..ikhlas keranaNya..bukan utk dibalas..huhu

Semenjak aku libatkan diri dlm hartanah nih, rs seronok...cukup bulan ada je duit extra..duit hasil dari org byr sewa..biar xbnyk mana pun..tp ada something...something dari investment yg kita buat..hasil titik peluh..seronok beb..klu xcaya, cuba la tnya semua tuan2 umah yg otai2...bestnya susah nak gambarkan..mcm senang je duit masuk tiap2 bulan..bukan kene buat keje apa pun...duit ada je dlm poket..huhu...thums up lahh..

Monday, March 15, 2010

Blajar baiki rumah

Sibuk jugak kebelakangn nih menguruskan hal ehwal rumah..haha..kali nih aku rasa seronok betull..rasa konfiden sikit..konfiden mengenai urusan2 membuat kerja2 membaiki rumah..baru2 nih aku telah berjaya siapkan pemasangan DB, kipas, lampu, dan sebagainya complete utk rumah di Subang tu dgn bantuan sain rapak (En Toek)..ape2 pun aku dh blaja bnyk, klu nak buat wiring rumah, harap lepas nih dh bleh buat sorg2..hehe..

Penting bagi aku utk belajar benda2 nih memandangkan lepas nih bnyk lagi yg aku kena buat rasanya..sometimes rasa malu dgn diri sebab xtahu pun mcmana konsep wiring rumah sebelum ni..mcmana la UM bleh bg degree kat aku..huhu...even org yg taraf technician pun tahu konsep nih dgn sgt mahir..malu kaann..

Sejak aku rasa seronok dgn benda nih, tgn dh xboleh dok diam..xleh nampak je wiring yg perlu di baiki..laju je tgn aku gi cari alat2 utk baiki..haha..baru2 nih balik kampung, aku baiki lampu umah mertua, baiki wiring kat umah mak aku..seronok bila berjaya baiki..keseronokan tuh yg buat aku puas hati..biarpun kerja tu remeh dan kecik..

baru2 nih jugak, aku gi drill rumah kawan aku dekat Flora tuh, keras betul simen dia..sakit2 badan aku 2 3 hari lepas kerja tuh..ayam betull!!aku rasa aku tahu kat mana mistake..mata drill aku tumpul kot..kali nih aku beli mata drill jenama BOSCH..puas hati betul aku drill kat subang baru nih..nak masuk je keje dia..tekan sikit je..

Lagi satu, klu buat keje2 nih buleh save bnyk duit..cuba bygkan klu upah org dtg buat, keje sikit je tp caj dia melampau2..klu buat sdiri nih, modal kecik, barang pulak jadi hakmilik kita sdiri...skrg nih dh byk alat2 kat umah aku tuh..haha..then ada beberapa alat lain lg utk dibeli lepas nih...hahaha...bes lah benda nih dh jadi hobi aku plak..



Monday, March 01, 2010

pendapatan pasif

huhuhu...dua tiga menjak nih aku terfikir apa agaknya jadi ya klu aku dibuang kerja..mati la aku nak hidup cane klu xde income setiap bulan..dan aku start fikir, berapa pasif income aku yg boleh generate duit utk aku setakat nih..hmmm, alahai ciputnya nk feed anak aku sorg tu pun xlepas, klu aku hidup sorg2 ingt bleh lepas kot dgn minimum bajet setiap bulan...yelah bersandarkan 2 portfolio yg kecik tu (hartanah dgn ASB)masih jauh aku utk mengejar impian yg entah bila boleh dicapai.. huhuhu
dgn permulaan modal yg kecik, mcm mana la aku nak capai financial independent nih..

aihh, serabut betul kepala hotak ini memikirkan hal nih..apa2 pun aku masih jauh..masih bnyk aku kena belajar, masih banyak ilmu perlu aku timba, masih belum utk aku bermewah2, masih banyak ruang aset perlu aku penuhi, masih belum tiba saat memiliki liabiliti,...tidak semudah A,B,C seperti yg dibincangkan...sehari bagaikan setahun, setahun bagaikan banyak tahun..haha...

apa2 pun, aset aku kena kuat, kuat utk menyara aku sekeluarga, sampai bila2..ahhh... pening2!!

Saturday, February 20, 2010

Flora Damansara

Pagi td turun seawal pukul lapan lebih ari nih wlpn ujung mggu utk pegi tlg kawan aku sorg nih bersihkan aparment Flora Damansara yang baru dibeli oleh beliau. Utk bersihkan apartment tu xdela susah mana hnya bersihkan debu2 kecil..hehe..basuh lantai dan mop sikit, terus berkilat..lampu kipas semua dah siap pasang, air plak laju betul, nak mandi mmg puas hati lahh..unit yang Blok B nih 650sqft je tp siap kabinet dan fully tiles..Untung beli apartment kat situ, memang hot utk disewakan..harapnya beliau dapt mencari penyewa yg bagus dalam masa terdekat nih..Berikut ialah link dia yg dekat mudah..rmi je org call tp blum confirm, sape yg nak sewa tu kena la cepat..skrg nih sape cepat dia la dapat..huhu

http://www.mudah.my/2-rooms-at-Flora-Damansara-5331797.htm

Kepada penjual apartment tu plak tahniah kerana anda telah membuat profit yang besar..mana taknya, dlm masa 4 tahun je apartment yang dulunya bernilai 42k skrg nih telah berjaya dijual dgn harga 65k..untung kasar je dah 23k..fuhhh..tu pun bulanan dibayar oleh penyewa..untung2!!

Kepada pembeli apartment tu plak, tahniah jugak kerana anda telah berjaya membeli apartment tersebut dgn mark up loan 70k, anda hnya keluarkan modal yg ciput utk dapatkan mesin duit yg baik..cuba bygkan installment bank serendah rm300/month namun anda masih boleh sewakan bilik dgn jumlah rm450/month..dah la bleh tinggal dlm tu free,amik bilik yg paling besar plak tu, dapat duit lagi tiap2 bulan..menarik betul lahh...



Wednesday, February 17, 2010

Finally...

Akhirnya...
apartment Bukit Subang telah selamat disewakan setelah semalam potential tenant tu telah bersetuju utk menyewa apartment tersebut. Ciri2 penyewa yg baik ada kot memandangkan beliau akan berkahwin pada April ini..org baru kahwin ni ialah salah satu ciri2 penyewa yg baik seperti yg telah diterangkan oleh Azizi Ali..mereka nih akan memulakan hidup baru dgn etika yg bagus la kot harapnya..terpaksa la aku kenselkan lagi 3 org yg tlh buat appointment utk tgk apmt tersebut..nasib la, sape cepat dia dapat..hehe, skrg nih keje aku ialah setelkan bhgn lawyer semua2 yg mana tempoh masih ada lg tiga bulan lebih je lg..utk property nih ROI kira2 dlm 15% sahaja..ok la tu kot, better than ASB la kot..klu nak refinance pun ada value lg tu..harapnya semua berjalan dgn lancar selepas ini..


Saturday, February 06, 2010

Kisah Tok Ayah Kob

Tok Ayah Kob nih moyang aku, dia merupakan lagenda dan idola aku..pd zaman dahulu, dia merupakan seorang hartawan..dia berasal dari orang susah jugak..sejak dari kecil, dia amik upah mengopek kelapa di kebun2 kelapa..

dia nih sorg yg suka berjimat cermat..dan yg paling best dia punya hobi ialah membeli tanah..dia beli tanah sedikit demi sedikit..hasil dari amik upah mengopek kelapa, dia gunakan utk membeli tanah..kat dalam tanah berkenaan dia tanam kelapa..hasil dari tanaman kelapa tersebut, dia akan gunakan untuk membeli tanah lagi..dia mengulangi benda yang sama untuk seterus dan seterusnya..

sampai pada suatu tahap, dia telah mempunyai tanah yang cukup luas dimana keseluruhan kampung tu merupakan kepunyaan dia!!dan kampung tersebut telah dinamakan sempena nama dia.."Kampung Tok Lukop"..yg bestnya dia tidak lagi mengopek kelapa kerana faktor usia, tapi dia mengupah org untuk menguruskan kebun2 dia yg luas tu, duit dia sedang bekerja keras utk dia..fuhh..pandai betul..sampai sekarang, setelah beberapa generasi pembahagian harta, hartanya masih lagi boleh dikecapi oleh cucu malah cicit dia...bagi aku dia telah mengaplikasikan konsep yg diajar dlm "rich dad poor dad"..haha

Telah diriwayatkan kepada aku, dia juga merupakan kawan kepada datuk sebelah ayah aku..sesiapa sahaja yg berkawan dgn dia, dia nasihatkan untuk membeli dan mengumpul tanah termasuk datuk sebelah ayah aku ni..tapi xsemua yg berfikiran mcm dia..dan hasilnya, tiada peninggalan yg dapat diwariskan kepada generasi belah ayah aku..atuk aku yg ni mcm kes poor dad la ni..haha

Ada pengajaran dari cerita nih yang harapnya boleh aku aplikasikan..terima kasih Tok Ayah Kob..

Sunday, January 31, 2010

Bersihkan rumah Bukit Subang

Penat dua tiga hari nih dok ulang alik untuk bersihkan rumah dekat Bukit Subang yang baru dapat tu..belum ada yang kompem nak sewa, hari tu sebab rumah tu masih bersepah, yang datang pun belum bagg kata putus..harap lepas dah siap semua baru letak iklan, nak try push ke rm300/month (harga lepas diskaun)..pagi tadi pasang kipas dengan lampu..semalam sapu-sapu debu dan tebang pokok bunga yang dah besar dekat yard..haha..esok nak cuba pasang DB..aku bab-bab elektrik nih memang tak suka, paling takut klu kena karan..huhu..tak sanggup..



Monday, January 25, 2010

Property yang ke 5

aiiii..property nih baru dapat pagi td (25/1/10) Rp utk lelongan yg dh kali ke 4, maknanya 30% kurang dari market lah lbh kurg..area bukit subang..lepas kira2, +ve cash flow boleh dapat dlm rm150 lepas tolak maintenance dsb..yg nih pakai atas nama bini aku, dia nak buat bayar hutang PTPTN..klu bayar rm100 sebulan hutang ptptn yg 30k tu lama2 boleh abih jgk kot..yelah, bukan pki duit sdiri pun..pki duit org lain (DOL)..tgh ari td aku test market letak iklan..berderet org call nak sewa..aii, xsempat nak melayan semua..aku terus delete iklan tu..aku perlukan masa at least smggu utk cuci2 dan psg lampu, kipas semua..huhu..sedikit penambahan maklumat sini..yg xsedap dgrnya maintenance tertunggak bank x cover..fuh masak la 3k yg tertunggak tu..adoi..pastu air plak xde meter..satu hal plak kena lantik plumber apply meter baru, dlm 5ratus jugak kos dia, lagi DB seme mmg xde lah, nasib baik meter tnb ada lg..harap xde mslh ln lg la lps nih..huhu, ops, grill pun xpasang lg tu..huhu

Sunday, January 24, 2010

Kalah bid

hahaha..dengar tajuk pun dh mcm pelik..nampaknya utk mng auction pada masa skrg pun agak sukar memandangkan bilangan pembeli telah bertambah dgn agak drastik..betulkah kenyataan aku nih??knp benda nih boleh terjadi yaaa??adakah aku ialah salah seorg yg menambahkan statistik tersebut??..haha..sbnrnya kenyataan nih dipetik dari salah seorg ejen pelelong yg aku kenal..dan klu ikutkan pnglmn aku pun, klu 2 tahun lepas sng2 je bleh dapat RP, tp skrg mmg nasib sggh..secara peribadi, pglaman aku kalah dlm lelong nih agak bnyk kali jugak lah..mau tak kalah klu mengharapkan RP jee..tp xpe, dlm hati aku,"ada beribu2 lagi property lain yg menunggu untuk di bid.." semua benda nih perlukan usaha, masa dan duit..apa2 pun aku berharap agak aku tidak mudah goyah dalam merealisasikan apa yg aku ingini.. dan klu ikut tips En Aziz Ibrahim, to play safe, the price must be at least 20% less than MV + strategic location 3X-tp mana nak cari property gini..huhu!!..ok

Kes stadi keburukan subsale

Kes nih betul2 terjadi kat diri aku. Property nih bertempat di Selayang, Julia Apartment low cost. Kiranya nih property yang keempat. Property nih sgt menarik dari segi harga disebabkan market value ialah 45k. Aku berjaya deal dgn owner dari asking price 33k kepada 27k. Loan mark up smpi 30k je disebabkan aku nak positif cash flow yg tggi. Sewa rumah nih ialah rm300/month. Namun disebabkan strata title ke apa ntah, lawyer tu bagitahu proses akan mkn masa hampir setahun.lama nyaaaa... SnP dah siap ditandatangani pada march 2009 dgn byrn 10%. Tup2, tgh aku syok2 lyn list lelong, rupa2nya rumah nih dh masuk dlm list disebabkan owner sudah tidak jelaskan byrn bulanan bermula dari SnP ditandatangani. Huhhhhhh...panik siot..klu ada org bid, habis dua2 pihak akan melepas..harap urusan nih boleh di selesaikan dlm mggu nih jugak..satu2nya cara yg aku nampak ialah jelaskan hutang owner yang tertunggak kepada bank..nasib baik la apmt nih harga xmahal mana...cuba bayangkan klu harga dia ialah 270k...memang babai lah jawabnya..

Saturday, January 23, 2010

Property yang seterusnya agak slow

Sudah lama aku xdapat masuk auction. Bukan apa, duit xcukup + aku agak sibuk dan dikurniakan cahayamata baru2 ni..klu ikut game cashflow101, income aku dipotong sedikit..dan itulah yg telah berlaku..huhu..berdasarkan kajian aku dimana ianya telah di aplikasi oleh Sifu Pie, adalah elok kiranya aku dapat beli property dgn meggunakan cash (Kepada sifu Pie, saya masih belum berkesempatan untuk berjumpa tuan. Harap boleh jumpa suatu hari nanti). Kemudiannya property tersebut aku refinance. Tp smpi skrg dgn modal yg ada agak ciput, mana la ada property yg aku bleh beli dgn cara tu... Klu aku beli ikut prosedur biasa, lagi cepat susut simpanan aku... walaupun aku gunakan fasiliti OD, aku masih perlu tutup balik jumlah duit yg telah digunakan dan cara ini akan memakan masa memandangkan pendapatan aku juga agak ciput..Wlbgmanapun, fasiliti OD telah bnyk bantu aku. Spnjg setahun aku aplikasikan OD, alhamdulillah hasil yg diperolehi agak memuaskan. Much better than nothing.
TQ kepada semua yang telah kenalkan aku dgn teknik OD ni..

My 3rd property

operty aku yg ke 3 nih berlokasi di Saujana Putra. Kawasan agak jauh, tp blok nih agak baru dan masih bnyk lagi yg belum dihuni. Yg nih aku masuk auction, dapat RP jugak. 40% less than MV. fuhhhh..yg nih aku betul2 puas hati. Cash flow pun lbh kurg rm200. Antara tindakan paling bodoh penah aku buat, aku main masuk auction tanpa pegi inspect property tersebut. Just inspect through internet. Mlm tu nampak iklan, pagi besoknya terus masuk auction. Menang je aku terus shoot ke rumah tersebut. Alhamdulillah semuanya ok, xsampai seminggu aku terus dapat tenant. Boleh la kot ni yaa...

my 2nd property

Property aku yg kedua ialah di Taman Putra Perdana, Puchong. Kelemahannya ialah kawasan nih agak isolated. Yg nih aku beli subsale. Lepas kira2 dan ejas2 dgn ejen dan lawyer, aku dapat beli umah ni tanpa gunakan duit aku, siap ada balance dapat masuk poket lagi dengan hanya gunakan slip gaji. Tu pun harga belum mark up kepada maksimum. Rumah nih sangat menarik dari segi keluasan dan binaan. Skrg aku sewakan, cash flow still positive walaupun xbesar mana. Klu ikutkan dari Mr. Kiyosaki, ROI aku ialah infiniti, betul ke???

My first 1st property - unit pertama aku

First property aku nih kat Kota Damansara, aku dapat RP dua tahun lepas. 10% less than market price. Aku rasa ok sebab aku suka betul property nih. Plannya ialah untuk diduduki lepas kawin. Dan memang pun sampai sekarang aku tinggal sini. Dua tahun berlalu. Even, kalau aku pindah pun, aku still boleh sewakan dengan positif cash flow tak lari dari rm200. First experience aku masuk umah lelong, seronok tak terkata bila dah menang. Antara kata-kata yg aku masih ingat pelelong tu cakap bila aku menang "muda-muda sudah ada rumah.."haha(padahal aku dah 24 pada masa tu, dah tua)..dari situ aku belajar banyak, macam mana prosedur dan basic knowledge pasal auction nih..ada banyk benda disebalik itu yang aku tak penah tahu dan kalau nak cerita kat sini agak panjang lebar. Nanti aku share lagi...ok..



yang kat atas nih gambar sebelum touch up..buruk gila rumah nih


Gambar nih masa tengah touch up..terus tiggal situ la senang..



nih gambar selepas dua tahun..

Friday, January 22, 2010

Thanks to all

Dalam ruangan nih aku nak ucapkan terima kasih kepada semua yg terlibat dalam menyokong minat aku kearah financial independent. Terutamanya kepada isteri tersayang. Tidak lupa kepada kedua ibu bapa dan adik-beradik. Bnyk yang telah aku belajar dari kawan2 terutamanya Mr. Sere yang telah buka minda aku mengenai perkara ini. Dr. Mazlan juga pernah menasihati pada peringkat awal pengajian aku di universiti namun perkara yang disampaikn tidak tercapai di akal pada masa tersebut. Terima kasih juga tidak berbelah bagi kepada Pie network yg telah memberi tunjuk ajar secara langsung mahupun tidak mengenai pasif income. Terima kasih juga tidak lupa kepada Sifu Ahmad kerana berkongsi ilmu dalam aplikasi OD. Alhamdulillah hasil utk tahun pertama aplikasi OD dan properties boleh dikatakan OK pada aku bagi peringkat permulaan walaupun umur dh dah agak lewat..haha.. Masih bnyk yg aku perlu belajar untuk merealisasikan impian ini. Terima kasih juga kepada semua kawan2 yg sudi mendengar celoteh aku dan berkongsi pandangan. Diharapkan agar aku dapat terus menimba ilmu sebanyak yang mungkin di masa yg mendatang.

Reset semua smula

hAhahahah...
Dah lama aku xupdate blog..nih baru update pulak..ayyoo, tgk semua pos yang lama2 nampak mcm budus je..aku reset semua ataupun dlm kata lain 'delete', ahaa..buat baru balikk..haha..tgk org lain pnya blog gempak2 terasa la nak buat blog jugak..aii..xde apa cuma utk jdkan sbg diari aku je..
harap blog kali nih betul2 jadik lah..
aku pnya interest nak tulis dlm blog nih lebih pada minat aku kot..iaitu kearah financial independence..haha(koya)..semalam baru abih baca rich dad poor dad semangat berkobar2 la plak nih..haha