Sunday, July 25, 2010

Taman Putra Perdana

Taman Putra Perdana nih terletak di hujung Puchong..memang isolated..jauh dari dunia luar lah kiranya..terkedalam sikit..jauh nak masuk smpi kesana..tapi property supply terlampau lah bnyk kat dalam sana..dari apartment hingga ke teres..demand xbnyk..harga jatuh sejak dari tahun 1996...

Lebih kurang setahun lepas aku beli kat sini sebab aku tgk highway tengah buat..dalam pembinaan..tgh rancak..boleh access ke Putrajaya..ape nama ntah highway tu aku pun xtahu..pagi tadi aku pergi tengok...wahhh..dah siap..betul2 lalu dalam putra perdana tu..tp bila aku chek betul2..cheiittt..xde exit langsung dalam putra perdana tuh..hampaa aku..

Bosan xtahu nak buat apa aku jalan2 tgk apartmnet aku..tgk dari bawah je..xbgtahu tenant pun nak datang..tak bnyk yg berubah..mcm biasa, nak riki kawasan utk tahu perkembangan aku gi cari makcik2 kat bawah tu tnya2 khabar..sembang2 dgn geng2 makcik kat bawah tu yg aku sdiri pun xkenal, makcik tu cakap jalan dah buka utk ke cyberjaya..hah??berita baik nih..

lepas minta diri lebih kurang dgn makcik tu aku terus ke tempat yg dimaklumkan..mak aiihh..betull aaa..jalan belakang Putra Perdana telah dibuka..dekat dgn Aman Putra..perhh, nih betul2 baikk...tapi belum buka sepenuhnya..tapi dah boleh lalu situ..nak ke cyberjaya amik masa 5 minit je tuh..lagi berita baik, kawasan Aman Putra tu tgh rancak dinaik taraf utk dibuat Taman Sains Selangor..perghhh..cun2!! xjadi aku nak jual..hold dlu..tgk 4 5 tahun lagi...hehe

nih gambar exit baru yg aku amik td..

Sunday, July 18, 2010

ahhh..kira harta????

aihh..dah makin lama xupdate blog nih..baru2 nih aku baca lagi buku tuan Aziz Ibrahim tu..lebuhraya baru kebebasan kewangan, jutawan daripada beban hutang..buku nih 5-6 kali baca pun best bagi aku..ada je point yg boleh dipelajari..paling nampak klu kita mempraktikkan apa yang diajar..klu xpraktik memang susah sikit nak faham lah...


So kali nih, aku petik satu bahagian pengiraan harta..beliau telah menyediakan jadual untuk pengiraan harta seperti yang berikut...


bagaimanapun ini hanya merupakan satu contoh semata-mata...for sure aku dah ubah data2..

hasil dari pengiraan berikut dapatlah kita mengetahui sejauh mana telah kita dapat hasilkan selama tempoh kita bekerja...at least kita dapat gambaran mengenai kesihatan kewangan kita...