Tuesday, December 18, 2012

Australia saman Air Asia - Analisis saham

Dilaporkan 'AirAsia disaman sebuah suruhanjaya pengguna di Australia kerana syarikat penerbangan tambang murah itu didakwa gagal menyatakan tampang penuh perkhidmatannya dalam laman web.'

Komen aku simple sahaja. Ini kes stadi terbaik mempelajari saham. Pada pengamatan aku,  kes sebegini akan menyebabkan saham Air Asia akan jatuh dalam masa pendek. Masa ini ialah masa terbaik untuk membeli saham ini kerana ramai pemilik saham Air Asia berlumba-lumba untuk menjual dan menjadikannya jatuh harga. Untuk jangka masa panjang, Air Asia hanya perlu perform pada kadar biasa dan ianya akan recover macam biasa.

Homework, perhatikan harga saham Air Asia dalam masa dua tiga hari ini, jika betul jatuh bawah paras intrinsiknya, beli saja.

Untuk semak graph saham boleh guna link ini

Untuk semak harga Air Asia boleh guna link ini

Graph Air Asia untuk 5 tahun

Harganya memang jatuh dua tiga menjak ini setara dengan harga pada awal 2011. Ada can untuk naik. Kalau beli sekarang maknanya kita membeli harga Air Asia pada 2 tahun lepas. Pembelian yang bagus!

Ini sekadar analisis untuk stadi di masa hadapan. Aku sendiri pun tak beli. Siapa yang beli sila tanggung risiko sendiri.. heheheh

Macam mana nak beli, tak register akaun CDS pun lagi dengan remiser. huhuhu

'bila penganalisis amatur bercakap mengenai saham'.. hahahaha

3 comments:

  1. wah...ok tu dah boleh buat analisis

    ReplyDelete
  2. hahaha.. analisis yang tidak berasas!

    ReplyDelete
  3. masa aku buat posting ini, harga 2.6, pada hari ini harga naik ke 2.96! menjadi gak analisis aku ni rupanya.. haha.. nasib2x!

    ReplyDelete