Sunday, July 21, 2013

Cara kenalpasti lokasi hartanah yang baik melalui Restoran McDonalds

Kita semua tahu yang McDonalds ini buat duit melalui property. Sefaham aku, mereka buat duit melalui fast food, bila dah untung mereka beli hartanah yang berpotensi untuk jadikan next restoran. Lama kelamaan jadi banyak lah restoran diorang ni dan makin kaya lah. Tapi, macamana mereka kenalpasti lokasi yang baik?? 

Aku pun tak tahu apa sistem yang diorang ni gunakan, tapi yang pasti, mereka ada membuat analisis mengenai potensi sesuatu kawasan yang akan naik bagi memastikan perniagaan mereka tetap mendapat sambutan dari orang ramai. Bagi kita sebagai property investor, aku rasa tak perlu kita tahu mengenai cara dan analisis yang mereka gunakan. Apa yang perlu kita buat ialah, ikut saja mereka. Di mana mereka buka restoran mereka ni, kita pun cari lah property yang berdekatan dengan secepat mungkin kerana kawasan berkenaan sangat berpotensi untuk naik. 


Contoh yang paling ketara aku nampak ialah di Kota Damansara. Suatu ketika dahulu di Kota Damansara, bersepah rumah lelong dan tiada sambutan walaupun Restoran McDonalds ni dah ada pada masa tu. Tapi sekarang, harga rumah di kawasan berkenaan pun dah tak masuk akal. Even di Damansara Damai pun sama. Maka, petanda Restoran McDonalds ini jangan lah diabaikan oleh property investor yang bijak. 

3 comments: