Tuesday, January 15, 2013

Bagaimana cara membayar loan hartanah dengan betul supaya cepat habis...

Dalam membeli hartanah, kita tidak lari dari membuat loan. Payah nak beli rumah secara cash dan sebenarnya tak perlu beli cash kerana kita tidak mengaplikasikan konsep leverage dan ianya sangat merugikan. Maka buat lah loan rumah. Loan baik tak apa buat banyak-banyak, bukan kita yang bayar, penyewa yang bayar. Nak bayar loan pun ada caranya yang betul, bukan main bayar saja. 

Untuk mengaplikasikan cara pembayaran ini, pastikan kita mengunakan jenis loan yang mempunyai 'kadar faedah harian'. Lagi cantik kalau loan kita tu kita buat selama yang mungkin. 30 tahun atau 40 tahun. Cara pembayaran yang bagus ialah :

1. Lebihkan sedikit bayaran - contohnya jika monthly commitment ialah RM355, bayar je lah setiap bulan sebanyak rm360. Kadar interest akan turun mendadak kerana nilai pokok loan kita berkenaan juga turun kerana baki RM5 itu akan dimasukkan kedalam kiraan pokok. Jika amalkan, boleh kurang beberapa tahun lebih cepat dari sepatutnya.

2. Bayar separuh dari monthly installment setiap 2 minggu sekali. Sebulan ada 4 minggu. Maka jumlahnya ialah RM400 juga. Sebenarnya tidak, sebab setahun kita ada 52 minggu dan secara automatik akan membuat lebih bayaran selama sebulan pada setiap tahun. Jika dilihat dari segi daily interest tadi, loan rumah kita akan turun secara mendadak dan sangat cepat jika kita amalkan ini.

3. Segerakan membuat bayaran - jika kita dapat gaji awal, bayar dengan kadar yang segera kerana kita boleh kurangakan daily interest tadi. Hari ini kita bayar, besok jumlah interest dah kurang.

4. Kalau dapat bonus atau ada duit lebih, gunakan untuk bayar loan hartanah itu. Setahun bayar sekali untuk bomus itu, tak perlu banyak, tapi lagi banyak lagi bagus.

Motifnya disini ialah cuba sedaya upaya untuk kurangkan nilai pokok loan kita supaya interest juga turut berkurangan dengan cepat. 

Sebenarnya benda ni perlukan kesabaran dan kerajinan sebab aku sendiri pun bukan buat semua benda kat atas ni. heheheh


4 comments:

  1. Ada cara untuk bayar personal loan cepat x? tensen aku tengok personal loan yg aku buat masa zaman2 jahiliyah dulu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilmu nak habiskan personal loan ni aku kena pegi menuntut dulu.. tak jumpa lagi setakat ni.. huhu.. pejam mata, bayar pakai any passive income yg ada. heheh

      Delete
  2. ko pergi menuntut kan ilmu personal loan ni untuk aku plizz.. hahaha
    tu la... mmg pejam mata je bayar ni.. x sampai hati bukak mata.. hehe.. tq ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. okeh.. aku dah dapat idea, ko belajar rajin-rajin sampai dapat jadi professor..masa tu sure gaji ko besar, bayar cash saja loan tu, apa ada hal.. heheh... aku doakan ko dapat jadi Prof. nanti.. Prof. Nadot!

      Delete