Thursday, June 03, 2010

Bayar Hutang PTPTN

waaaahh...hutang PTPTN!!!pening gak nak bayar tuuu...klu ikut cara biasa, potong je gaji setiap bulan rm200, haha..klu gaji tiga ribu, tggl lg 2800..bnyk gak tuh potong...letih gakk nak habiskan rm30k..~sigh~..nak buat cane dah kita pinjam duit org..hutang wajib dibayar walau xdituntutt....

Kat sini ada beberapa contoh cara nak bayar hutang nih dgn cara lain...

a- klu ada duit cash 30k, beli satu unit low cost yg murah gila2, klu betul2 pndai cari, bleh dapat dgn harga 30k tu..bayar je cash..ujung bulan kutip sewa rm300/month tu, byr la PTPTN tu..tp make sure total cost umah tu xlebih 30k lah..beli umah nih ada bnyk kos tersembunyi..kena check betul..@ kalu ada 30k, beli 3 unit low cost..tp yg nih kena buat loan bnyk lah..depend la pada objektif masing2...

b- klu ada duit 10k, beli 1 unit low cost gak, 30k-50k..tp kali nih buat loan..make sure positive cash flow lebih dari rm150/month..lagi tinggi lagi ok lah..bayar je PTPTN pki duit tu..at the end, PTPTN setel, pastu umah tu abih byr..syok2!!

c- klu xde duit..yg nih susah lah..nak beli umah dgn cara mark up loan pun nak kena ada duit..cuba la simpan at least 10k dlm tgn utk nak beli low cost apmt..

utk kes aku, aku amik cara (a)..mmg bergolok bergadai lah..abis duit simpanan...siol je, pressure gak mula2..imagine lah tiba2 je duit dlm bank kita menyusut cepat gila..tp dlm ati aku, buat gini much better than potong gaji bulan2 la...

Ending dia, dpt umah sebijik, PTPTN setel..tu cara terbaikk...

No comments:

Post a Comment