Thursday, May 13, 2010

Apa aku boleh buat dgn tanah 1 lot tu...

Baru2 nih aku dioffer oleh mak aku utk beli satu lot kepunyaannya..memandangkan aku nih abang besar pada adik2 aku, xde isu sgt dgn adik2 lain memandangkan yg lain tu masih lagi belajar dan belum lagi mampu membalas jasa org tua..

bukan apa, offer mak aku tu menarik jugak, dia nak pergi haji, so dia nak tolak tanah tu kat aku murah murah..satu lot, xde la besar sgt..pecah lot semua dah complete, jalan pun dah ada reserve..lokasi pun ok, pengkalan chepa, betul2 depan umah mak aku la kiranya..

harga xmahal sgt, 20k je dia tolak kat aku..bayar cash lah senang cerita..insyaAllah tahun 2012 nih dapat la orang tua aku pegi haji..duit dah ada tp aku simpan dlm asb aku dlu bagi dia beranak sikit..hehe..lagi satu bulan2 pun aku still hulur dekat diorg mcm biasa..bukan aku nak harapkan tanah, tp yg tu ialah mcm hadiad dari org tua aku lah..tgjwb aku besar la jugak kiranya..


so dh dapat tanah tu nanti, stkt nih aku fikir utk naik kan unit semi D,satu blok dua unit cukup lah..unit kecik je sudah, 650sqft tiap satu, tp design kena semat lah, bagi nampak mcm moden sikit, tp bajet gila2 lahh..yg nih nak kena modal at least 60k nih..so total amount investment lebih kurg rm80k laa..


pastu apa aku bleh buat??sewakan la, satu unit klu dapat rm300 sebulan, so boleh dapat rm600/month..nak duit cepat aku refinance je, dapat 120k jadik la..pastu simpan dlm asb, pastu top up OD lagi..makan dividen tahunan at least bleh dapat 8k per year..

bayaran bulanan tu sape nak bayar??biar je lah org sewa tu tlg bayarkan pki duit sewa dia tu..hmm...part of income dividen boleh bagi org tua, lebih tu utk cover interest OD..aku pki duit OD lah utk rolling projek lain plak..

stkt nih tu la plan..tp modal nak kena cari tuh..ikat perut lagi la nampaknya..

No comments:

Post a Comment