Saturday, June 05, 2010

check list sebelum beli rumah

Kat sini aku nak share sikit apa chek list yg kita perlu ada dlm proses utk membeli rumah..utk posting kali nih, aku betul2 berdasarkan pengalaman aku dan mungkin ada item yg termiss..cheklist nih juga adalah bertujuan utk mengingatkan aku dlm proses membeli rumah yg seterusnya sbb kadang2 aku sdiri terlepas pandang mengenai benda2 ini...cheklist nih juga lebih pada hartanah lelong...

Berikut setakat yg terfikir:

1. Lokasi,lokasi,lokasi- tips: klu bleh dekat dgn Pasaraya besar atau fastfood-sebab diorg dah studi kawasan tersebut ramai orang ke x..klu kawasan tersebut xde potensi nak naik, mcmana diorg bleh buka cwgn diorg kat situ ye x???
1a. Sila pastikan ROI lebih tggi dari dividen ASB..otherwise baik letak je duit tu dlm ASB..
2. Berapa harga market(MV)?
3. Berapa harga buka(RP)?dah berapa kali lelong?
4. Berapa maintenance tertunggak?bank cover ke x?
5. Berapa cukai pintu atau cukai taksiran/cukai tanah?bank cover ke x?
6. Berapa anggaran baiki?
7. Ada kaveat?klu ada lari jauh2 dari rumah tersebut...
8. Leasehold ke freehold?
9. Berapa bil elektrik tertunggak?
10. Berapa bil air tertunggak?
11. Berapa bil pembentungan tertunggak?
12. Berapa loan yg kita mampu?
13. Berapa lawyer charge utk SNP dgn Loan?
14. Berapa charge evaluer?..
15. Cuba elakkan amik tingkat paling atas, biasanya masalah bumbung bocor dgn pencurik!!!..
16. Klu nak amik ground floor, make sure tiada pakej anai2 dan konco2..
17. Grill dah ada ke x?kos grill biasanya makan riban jugak..
18. Dah kaluar title ke?klu dah keluar, charge lawyer tu tggi sikit..kena consult dgn lawyer bab nih...


Berdasarkan pengalaman aku, utk unit low cost dan medium cost yg lingkungan harga 30k-60k, kita at least kena ada duit cash sebanyak rm15k, ini utk selamat la..klu betul2 nasib baik, rm7k dah cukup utk memiliki unit tersebut..sbb, proses beli rumah nih ada bnyk sgt kos yg tersembunyi..hati2 lahh...

apa2 pun kena stadi bnyk sebelum membeli apartment...bnyk2kan lah bertanya pada yg pakar,baca buku pun boleh sbg rujukan..

1 comment: