Monday, March 15, 2010

Blajar baiki rumah

Sibuk jugak kebelakangn nih menguruskan hal ehwal rumah..haha..kali nih aku rasa seronok betull..rasa konfiden sikit..konfiden mengenai urusan2 membuat kerja2 membaiki rumah..baru2 nih aku telah berjaya siapkan pemasangan DB, kipas, lampu, dan sebagainya complete utk rumah di Subang tu dgn bantuan sain rapak (En Toek)..ape2 pun aku dh blaja bnyk, klu nak buat wiring rumah, harap lepas nih dh bleh buat sorg2..hehe..

Penting bagi aku utk belajar benda2 nih memandangkan lepas nih bnyk lagi yg aku kena buat rasanya..sometimes rasa malu dgn diri sebab xtahu pun mcmana konsep wiring rumah sebelum ni..mcmana la UM bleh bg degree kat aku..huhu...even org yg taraf technician pun tahu konsep nih dgn sgt mahir..malu kaann..

Sejak aku rasa seronok dgn benda nih, tgn dh xboleh dok diam..xleh nampak je wiring yg perlu di baiki..laju je tgn aku gi cari alat2 utk baiki..haha..baru2 nih balik kampung, aku baiki lampu umah mertua, baiki wiring kat umah mak aku..seronok bila berjaya baiki..keseronokan tuh yg buat aku puas hati..biarpun kerja tu remeh dan kecik..

baru2 nih jugak, aku gi drill rumah kawan aku dekat Flora tuh, keras betul simen dia..sakit2 badan aku 2 3 hari lepas kerja tuh..ayam betull!!aku rasa aku tahu kat mana mistake..mata drill aku tumpul kot..kali nih aku beli mata drill jenama BOSCH..puas hati betul aku drill kat subang baru nih..nak masuk je keje dia..tekan sikit je..

Lagi satu, klu buat keje2 nih buleh save bnyk duit..cuba bygkan klu upah org dtg buat, keje sikit je tp caj dia melampau2..klu buat sdiri nih, modal kecik, barang pulak jadi hakmilik kita sdiri...skrg nih dh byk alat2 kat umah aku tuh..haha..then ada beberapa alat lain lg utk dibeli lepas nih...hahaha...bes lah benda nih dh jadi hobi aku plak..



2 comments:

  1. dah tahap blh ambik upah repair umah ni bro.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada lah..sikit2 aja.. hahah.. tiap kali nak buat, kena refer buku nota.. hahah

      Delete