Tuesday, January 25, 2011

Membeli rumah dengan tidak menggunakan duit??

Hari ni aku hangin betul dgn client aku sorang nih..aku hilang sabar..babi kaaauuuuu!!!! 4 bulan lepas aku iklan rumah di Kota Damansara ni, dia call aku beriya2 nak bayar sedangkan orang lain dah janji kat aku nak bayar, xpelah sebab ko nak bayar dulu..1st come 1st serve lah..jumpa je mamat nih, aku belanja minum air kat KFC, xde hal..entertaint client..sekali bincang punya bincang, dia cakap dia xde duit nak bayar, aku mintak ejas jugak seribu pun xpe lah..

Tiba esoknya dia nak bayar, bawak bini skali, kereta besar nak mampus..bini dia cikgu, pakai kemain 'jangok', muka kerek gila,..jeling aku pun tidak, mentang2 la aku pakai selekeh..sekali dia cakap nak tengok rumah dulu baru bayar,skrg baru nak cakap! klu tenant xde kat rumah tu mcmana??, aku dah la xarrange ape2 pun..(1X babi! dalam hati aku)semalam bariya2 nak bayar..ok aku bawak tgk rumah, rumah memang cantik mmg dah ramai org tengok.. sekali dia cakap jadi, aku collect 1k deposit..adusss..1k je..

Pastu apply loan, sekali loan kena rijek..hantar lagi, bnyk bank hantar tp semua kena rijek..combine loan pun kena rijek gakk..harga rumah 66k je pun..bank bg alasan komitmen tinggi, bnyk hutang laa tu..ape punya manusia laaaa, kerja cikgu pun loan 60k pun xlepas..kepada cikgu2 yang berlagak kat luar sana, sila ambil iktibar...aku memang fuck org yg mcm nih..

Disebabkan dia xde duit nih, aku kena maki dengan owner rumah dia cakap aku lambat..boss aku pun dah bising urusan ni xselesai2 lagi..last2 skali memang xboleh pergi dgn dia nih, terpaksa kensel pembelian..terpaksa aku return balik duit 1k dia tu..letih aku ulang alik jauh dari Shah Alam semua ke Petaling Jaya, ke Kota Damansara(1X lagi babi!)

Pastu si pembeli nih dok asyik call aku mintak balik duit dia..mmg la aku cakap kompeni tengah proses sabar laaa!! dia dah start hangin ingt aku nak bawa lari duit dia..memang babi laahhh..dah kompeni tengah proses aku nak buat ape babi!!!aku folow up je lah yg boleh..mmg aku folow up pun ko tggu je lahhhh...

Petang tadi aku dah return duit dia, aku lewat 5 minit je dia dok call2 aku bnyk kali, ingt aku nak lari ke ape..memang babii kauu! Aku tobat dah aku xnak layan org yg xde duit lepas nih..kalau nak beli rumah, kalau xde duit, bukan dengan aku..aku dah serik..duit xde, berlagak, pastu dok syak wasangka kat orang..ingt aku nak sgt ke duit ko yg ciput tu..pahit Lepeeeeerrr!!!

Nasib baik la aku da jual unit tu kat org lain, org lain xnego pun harga tu beb! 67k xpe sila datang saya bayar sekarang! dan memang aku datang collect dia bayar cash,3k.. kerja bukan pegawai pun, tp xsombong..duit bnyk..mcmana boleh jadi situasi mcm ni boleh fikir sendiri lah pengurusan kewangan masing2..aku nih nak beli rumah sampai ikat perut, simpan duit..xboleh ke berkorban sikit..haisss...

Kesimpulannya, klu xde duit jangan nak beli rumah lahhh..susahkan orang sekeliling je..uruskan duit dulu dengan baik, baru fikir nak invest!

cerita lain pulak, baru2 ni aku dijemput oleh boss untuk menghadiri dinner..best, aku bukan kuar duit pun, semua ditanggung beres..1st time aku dinner kat The Mines Cruise..kat atas kapal..dalam tasik pun ape ade hall...kos utk satu kepala je dah rm150 lebih..sape nak bagi..hehe..best..


P/S: Kepada pembeli rumah yang gagal tu, F**K YOU!

1 comment: