Monday, March 14, 2011

Auction Unit VS Subsale Unit

Xjadi beli dekat Ampang hari tu..biar lah, xde rezeki lah tu..aku pun malas nak folow up klu org xbersungguh2 nak jual utk kita..tp ujung mggu baru nih aku dah riki satu lagi unit kat satu tempat nih..dgn abg ipar aku, unit cantik..akan dilelong nanti..menarik gak unit nih..masuk je la..menang kalah belakang kira..so, one more cash buying is now standby!!hehe

Kat sini aku nak list down beberapa kelebihan dan keburukan unit Lelong dan subsale

Lelong/Auction
a. Kita boleh dapat unit berkenaan direct selepas menang. Xperlu tggu loan disburse semua. KLu ikutkan masih lagi kepunyaan bank. Tp mana la ada bank nak gi uruskan lepas kita dah menang. Diorg xambil tahu lgs pasa unit tu. Diorg asalkan dpt duit kita, setel masalah. 3 bulan tu amat penting disebabkan pada tempoh itu sebenarnya kita dah boleh kutip duit sewa selama 3 bulan + deposit 2 bulan+ deposit api air. Klu sewa RM1k sebulan, dah berapa riban tuu..

b. Ada risiko bil tertunggak,99% ada!! (maintenance(yg ni ada yg bank cover, tp sometimes kita kena dahulukan), cukai pintu/cukai tanah, bil api&air, bil indah water etc)
c. Tiada risiko ditipu penjual(bank)
d. Boleh dapat bawah market value. Xde la over market klu kita dpt RP.Yg over market bila kita dah start bid xingt dunia.
e. Unit yg kita dapat berisiko utk dibaiki. 99% kemungkinan kena dibaiki
f. Terdapat risiko loan xlepas dan duit deposit burn
g. Boleh menggunakan khidmat ejen (ada yg free ada yg kena bayar)
h. Terdapat risiko kaveat dimana ianya telah di 'LOCK' oleh pemilik
i. Ada risiko owner/penyewa tak mahu pindah

subsale
a. Boleh diduduki selepas loan disburse (ada special case, owner bg pembali duduk sebelum bayar habis)
b. Dijamin tida bil tertunggak
c. Ada risiko ditipu penjual(pemilik rumah/ejen yang menyamar)
d. walaupun dapat harga bawah market value, tp biasanya tak jauh sgt bezanya
e. Biasanya cuci kaki la, boleh terus diduduki
f. masih ada risiko deposit burn bila loan xlepas, tp kena buat term tu masa bayar ernest deposit
g. Pembeli tidak dikenakan bayaran oleh ejen
h. tiada risiko kaveat

hmm..stkt nih yg terfikir lah..klu ada apa2 yg boleh ditambah nt aku edit le artikel nih..

No comments:

Post a Comment