Tuesday, November 27, 2012

Update Hasil Hartanah Terkumpul Berakhir 2012

Agak awal aku tutup akaun tahun ini.. heheheh.. tak ada lagi target property untuk tahun 2012 ni.. next, target untuk tahun 2013 pula.

Agak segan untuk aku disclose hasil pasif income yang ciput ini. Tapi atas dasar untuk berkongsi, aku tebalkan muka. Letak saja disini. Ya, tak ada lah banyak mana pun, so far ini saja kemampuan aku dalam bab hartanah sebagai individu bergelar student sepenuh masa. Haishh..

Kalau diperhatikan, terdapat beberapa hartanah yang tidak berapa menguntungkan di peringkat awal pembelian hartanah aku (esp no.2 & no.3). Itulah harga yang perlu dibayar untuk tujuan 'latihan' demi mendapatkan sedikit pengalaman. Sesiapa yang berminat dalam pelaburan hartanah, berhati-hati lah. Buat kira-kira dan jangan ambil mudah. 

Perlu diingatkan juga, jadual dibawah tidak termasuk cukai, maintenance, lawyer fees dan sebagainya.



Yeah, tahun ini tutup akaun hartanah dulu. Fokus pada pasif income yang lain dan juga pengurusan kewangan. Masa untuk kerja dengan lebih kuat dan ikat perut lagi untuk mendapatkan income lebih supaya boleh invest lagi.

Go Sayuti Go!

8 comments:

  1. Wah semua beli lelong ke atau ada yg subsale

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan semua auction.. ada yang subsale (apartment putra perdana, selayang dan petaling indah condo).. kalau perhatikan, subsale tak banyak +ve cashflow berbanding auction..tapi kelebihannya ialah, modal diperlukan ialah kecil sebab boleh mark-up loan..

      Delete
  2. Wah banyan rumah bro... Tahniah

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde bnyk.. sikit-sikit aja.. tq

      Delete
  3. DZ pun ada kt cni?? hehe.. kencang jgk tu bro sayuti ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiseyman..sy blogger kenit saja.. tq sudi jenguk sini..

      Delete
  4. Balik Mesia nnti nk kene berguru ngan demo nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harizal.. mu simpan duit banyak2 kat UK, balik nanti shopping saja hartanah sini..

      Delete