Friday, December 24, 2010

Kondo Petaling Indah dan Loan MBSB

Kat sini nak update beberapa cerita lah. Yang pertamanya mengenai Kondo Petaling Indah. Baru-baru nih ternampak iklan ada orang nak jual kondo Petaling Indah nih. Starting open price RM115K. Market dalam 140k. Bini aku yang excited, dia la yang dok riki2. Aku pun tengok gak la, macam menarik gak lah. Kawasan pn dekat dgn tempat kerja kitorg. Then, kitorg pergi tgk lah, buat appoinment lebih kurang dgn ejen tu. Sampai sana, masuk2 je area kondo tu, 1st impression nampak lah kondo tu kondo lama..dah 20 tahun..leasehold plak tuh..xpe, kitorg jumpa ejen tuh, masuk dlm rumah. Tengok condition. Macam OK! tapi dua bilik je. Tapi, dua bilik air! menarik gak, keluasan 850sqft. Yang menarik perhatian kitorg, unit ni kat tingkat 1 je, pastu facing swimming pool. Dia punya swimming pool diservis dengan baik! luas kolam dia, air pun jernih..wahh..teruja jugak..pastu kitorg balik, servey2 jalan lebih kurang..jadikk! mlm tu jugak kitorg byr earnest deposit..rm113k sold! haha..skrg nih tgh apply loan..xtahu lagi status mcmana..


Ni plak crita tak baik mengenai investment properties nih..aku ni baru nak bertatih dalam bidang nih, nampaknya aku dah terkena! aku belajar something lah dari sini. Pengajaran dia study keadaan penjual tu. Kalau dia seorang yg terdesak dan xde duit, jual bawah market price. Hati-hati lah. Dia munngkin akan bankrap, give up dlm life dia, kita sebagai pembeli akan kena dengan teruk. Sebab modal semua dah keluar, tapi rumah masih belum dapat2..pasal MBSB nih pulak, aku boleh cakap nih bank ALONG gila-gila punya. Yang aku bengangnya, loan 22k je, aku tanya berapa sebulan kena bayar? dia cakap rm170. Ok lah aku bayar dari awal tahun. Akhir tahun aku check statement, rupanya rm170 tu ialah interest. Principal statik. BAXXXX! klu macam tu sampai mati pun aku bayar xhabis rumah tu..aku bengang betul, lagi satu banyak pulak charge2 lain, penalti lewat bayar lah..ape lah..aku bengang..kesian org yg buat loan dgn ini tempat...Dah tu pulak, staff dia buleh kurang ajar cakap dgn klien..haissshh...nasib baik gak lah nih bukan aku pnya loan, nih seller aku punya loan..seller nih pulak satu hal..dah lepas tangan, duit xde xboleh bayar ape2 dah..pergi mampus ko lah..aku lah yg teraniaya skrg nih, nak elakkan dari rugi, aku cover loan dia..bnyk pulak yg aku kena bayar..lepas nih tobat lah aku kena stadi betul2 sebelum beli rumah..kalau nak ikutkan, kiraan dah betul, peringkat awal aku beli melalui ejen..aku bayar muka semua siap lawyer, sepatutnya OK..tp keadaan jadi rumit bila SAP tak consent, pastu bil tertunggak banyak, bermula dari situ lah masalah datang melanda-landa..fuhhh..gila betulll..

No comments:

Post a Comment